Blog, Sobivanje, Zdravje

Zakaj je pomembno, da imajo mačke stik zemljo?

Dandanes marsikatera mačka nima dostopa so zunanjega okolja. To je žal neprijetna posledica zaščitnega vedenja, s katerimi naše muce obvarujemo pred nevarnostmi v zunanjem okolju. A negativne posledice pomanjkljivega stika z zunanjim okoljem so lahko precejšnje…

Nikakor vam ne priporočam, da mačko nenadzorovano spustite na prosto (sploh če živite v urbanem okolju). Govorim predvsem o fizičnem stiku s prstjo in naravno talno površino. Mačke namreč potrebujejo stik z zunanjim okoljem, z zemljo, travo, vetrom in vsemi drugimi naravnimi dražljaji.

Stik z naravo ima mnoge pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje mačk.

Stik s prstjo in naravnim okoljem kot je travnik, gozd, blato – bogati koristno mikrofloro v črevesju naših živali. To pa jih dela imunsko močnejše, bolj odporne na stres in bolj zadovoljne. Dobrodejen je tudi občutek vetra in sonca na mačjem telesu. To je neke vrste taktilna (občutek toplote in vetra) ter vonjalna (molekule vonja v zraku) popestritev.

Mačke se v naravi nekako psiho-fizično ‘prezračijo’.

 

Mačke potrebujejo stik z zemljo.

Posebej dobrodejna je ozemljitev mačk na travi/zemlji

Poseben vpliv na zdravje pa ima tudi stik mačjega telesa z zemljo. Temu pravimo earthing ali grounding (ozemljitev). Ta izraz označuje bosonogo hojo ali sedenje /ležanje na zemlji oz. travi.

Ker so bila naša telesa in telesa živali v naravi vedno v stiku z zemljo (ki nosi negativen naboj), so se na tak način vedno naravno ozemljila. Stik z naravno podlago (zemljo/travo, tudi z drevesi) ima tako lahko številne pozitivne zdravstvene učinke. Še posebej moramo temu posvečati večajo pozornost, če živimo v bloku v urbanem okolju in naša mačka nima nikoli stika z zunanjostjo (balkon žal tukaj ne šteje).

 

Stik z zemljo bo še posebej prijal izključno notranjim mačkam, ki živijo v višjih nastropjih.

 

Pol ure ozemljitve na dan, prežene veterinarja stran

Priporoča se, da ima mačka vsaj 30 minutni nepretrgani stik z zemljo (dnevno ali nekajkrat tedensko). Bodisi med hojo, sedenjem ali ležanjem na zelenici. Raziskave so pokazale, da ‘ozemljitev’ pomaga lajšatai kronične bolečine, izboljša kakovost spanca, zmanjša vnetje ter izboljša cirkulacijo. Tako lahko na preprost način pomagate zajeziti ali preprečiti marsikatera kronična obolenja, kot so: bolezni srca in ožilja, vnetje sklepov, IBS (sindrom razdražljivega črevesja), in druga obolenja povezana s kroničnim vnetjem. Zato mucka navadite na oprsnico in ga postopoma predstavite bližnji zelenici. Z (vsaj občasno) ozemljitvijo bosta žela pozitivne učinke oba z muckom. Poleg tega pa bodo takšni mini ‘izletki’ odlična popestritev za vašega notranjega muca.

Če izhod na prosto res ni mogoč ali varen, si lahko omislite tudi posebne ‘ozemljitvene’ podlage ali odeje, na katerih muce še posebej uživajo. Pobrskajte po spletu.

 

Za več informacij o ‘earthingu’ ali ‘groundingu’ vam toplo priporočam ogled super dokumentarca The Earthing Movie, ki je trenutno brezplačno dostopen na YouTubu.

Za podobne informacije o naravni in ekološki oskrbi naših ljubljenčkov, te vabim, da se prijaviš na naše e-novičke! Ob vpisu prejmeš kodo za 10% popust na celoten nakup ter brezplačno e-knižico s 5 preprostimi nasveti za bolj zdrave mačke.

Naslovna fotografija: Kirsten Bühne

 

Podobni prispevki