Blog, Prehrana

Kokosovo olje je lahko koristen dodatek pasji prehrani

Kokosovo olje ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje psov

S kokosovim oljem sem se nekoliko bolje spoznala pred nekaj leti, ko sem ga uporabljala za nego kože na rastočem trebuhu, saj moj nos ni prenesel nobenih umetnih snovi. Ker sem bila z učinkom zelo zadovoljna, sem začela raziskovati njegove značilnosti in načine uporabe. Danes ga uporabljam za nego suhe in poškodovane kože (tudi otroške). S pridom ga uporabljam tudi za nego pasje dlake in kože (še posebej pasjih blazinic) ter kot občasen dodatek k prehrani.

Kokosovo olje lahko resnično koristi pri različnih težavah ljudi, pa tudi živali. Njegova uporaba med pasjeljubci je vedno bolj razširjena, kar pa niti ne preseneča, saj ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje in vitalnost živali.

Predvsem je koristno za izboljšanje zdravja dlake in kože, pri prebavnih motnjah in za zmanjševanje alergijskih reakcij.

Morda je najbolj čudovit znanstveno dokazan pozitiven učinek na možgansko funkcijo pri starejših psih in ljudeh.

Možgani, kot telesni super računalnik, potrebujejo ogromne količine energije. Večino jo telo zagotovi z razgradnjo hrane na glukozo. A s staranjem, postane mobilizacija glukoze manj učinkovita, kar posledično pomeni praznino pri zagotavljanju energijskih potreb možganov. Ko se to zgodi, postanejo pomembni alternativni viri ‘goriva’, ki napolnijo to energijsko vrzel. Tu pa nastopijo maščobe, s katerimi je bogato kokosovo olje.

Tudi sicer ima kokosovo olje tudi mnoge druge pozitivne lastnosti:

  • Ima antivirusne, protimikrobne in protiglivične lastnosti.
  • Pomaga pri izgubi teže (srednjeverižni trigliceridi pospešijo metabolizem in s tem pošljejo telesu signal sitosti in se ne morejo skladiščiti kot maščoba).
  • Izboljšaj prebavo in absorbcijo vitaminov topnih v maščobah.
  • Predstavlja dober vir ‘hitre’ energije.

Poleg naštetih zdravstvenih učinkov, pa se lahko kokosovo olje uporablja tudi kot premaz na tabletah (da jih psi lažje pogoltnejo).

Prav tako pa ga lahko uporabiš direktno na koži in dlaki, za lepši in bolj svež kožuh.

Kokosovo olje uvajamo v prehrano postopno

Kokosovo olje lahko ponudimo psu 1-2 krat dnevno ob obroku, količina pa je odvisna od velikosti psa. Večina veterinarjev priporoča, da začnemo z manjšo količino – ¼ čajne žličke dnevno za male pse pa do 1 čajne žličke dnevno za velike pse. Lahko ga uporabimo tudi pri pripravi in peki priboljškov. Pri predebelih psih pa je potrebno količino maščob primerno prilagoditi in tudi sicer spremljati težo živali.

 

Kakovost in izvor olja sta zelo pomembna

Pri nakupu primernega kokosovega olja je potrebno biti pazljiv. Izbrati je potrebno nerafinirano (deviško) in hladno stiskano olje, če je mogoče iz ekološke proizvodnje. Manj kakovostni, rafinirani izdelki ne bodo imeli vseh naštetih dobrodejnih učinkov.

Če tvoj kuža iz takšnih ali drugačnih razlogov ne more/ne sme uživati kokosovega olja, lahko premisliš tudi o alternativah. Kakovostno ribje olje, pa tudi laneno olje sta dober vir omega 3 maščobnih kislin, ki lahko prav tako dobrodejno vplivajo na zdravje psov.

Odličen primer kakovostnega izdelka je slovenski proizvod Pasji kokos, ki združuje dobrodejne lastnosti kokosovega in lanenega olja, z dodatkom spiruline in konopljinih semen.

Uporaba na dlaki in koži psov je enostavna in varna

Kokosovo olje lahko brez pomisleka uporabimo tudi na koži in dlaki, saj je varno tudi, če ga pes med lizanjem zaužije. Dobro vpliva predvsem na suho in kosmičasto kožo saj jo nahrani in navlaži, obenem pa pomaga osvežiti kožuh. Nanesemo ga tako, da manjšo količino razmažemo med dlanmi, nato pa ga nežno vmasiramo vse do kože.

Kokosovo olje lahko dodajamo samo, ali pa v obliki različnih prehranskih dopolnil.

Veterinarji svarijo, da kokosovo olje ni primerno za vsakega psa

Kljub vsem pozitivnim učinkom kokosovega olja, pa veterinarji svarijo, da morda ne bo vplival dobro na vsako žival. Posebna pozornost je potrebna pri psih, ki bi lahko nanj razvili alergično reakcijo. V prevelikih količinah lahko povzroči drisko ter pridobivanje teže. Poleg tega pa se odsvetuje tudi pri psih, ki so nagnjeni k pankreatitisu.

Kot pri vsakem prehranskem dopolnilu ali dodatku, pa se je o uporabi in doziranju najbolje posvetovati s svojim veterinarjem.

 

Anja Završnik, dr.vet.med.

 

Za več uporabnih informacij in aktualnega dogajanja v Eko Brlogu, se ne pozabi prijaviti na naše e-novičke! Ob vpisu prejmeš kodo za 10% popust na celoten nakup ter brezplačno e-knižico z napotki za zdrave kosmatince.

 

Vir:

  • Dodds, W. J., Laverdure, D. R., 2015, Canine Nutrigenomics – The New SCience of Feeding Your Dog for Optimum Health, Washington, ZDA, Dogwise
  • www.petmd.com

Podobni prispevki