Blog, Prehrana

Vaša vprašanja o sveže pripravljeni hrani za pse in mačke

Gostujoči prispevek: Daša Korže, mag.inž.zoot, FeeDKo, strokovno svetovanje o prehrani psov in mačk

Pred nekaj tedni smo vas povabili k postavljanju vprašanj, ki so vas pestila glede sveže pripravljene hrane za pse in mačke. Vaš odziv je bil res fantastičen, zato je imela Daša precej dela, da je korektno in strokovno odgovorila na vaša vprašanja. Kaj vas je zanimalo in kakšni so bili njeni odgovori, preberi v spodnjih vrsticah.

Če se ti med prebiranjem pojavi še kakšno vprašanje ali dilema v zvezi s svežo prehrano, ga lahko še vedno postaviš na Facebook strani dogodka O sveži prehrani živali z Dašo Korže (FeeDKo)

 

VPRAŠANJE: Prosila bi za nasvet, kaj svežega, poleg mesa lahko še ponudim muci. Je stara dobrih 8 let, noče piti vode, zato ji jo malo mešam v hrano. Sveže meso ima rada, kakšen košček sira tu in tam, tudi ribe v manjših količinah, kot priboljšek. Kako je z jajci … Občasno ima tudi malo težav z urinom, ker zgleda vseeno dobi premalo vode.

ODGOVOR: Mačke so mesojede živali, kar pomeni, da je za njih najprimernejša prehrana z visokim odstotkom beljakovin živalskega izvora. Hrano lahko popestrimo z različno zelenjavo (poskusite lahko s koruzo, bučo, korenjem), skuto, rikoto, ribami, drobovino in dodatkom maščob ter manjšim deležem ogljikovega hidrata, kar pa ni nujno. Ne smemo pa pozabiti na tavrin, ki ga dodamo z vitaminsko-mineralno mešanico prilagojeno mačjim potrebam. Če vaša muca ni izbirčna in ji bo okus jajca odgovarjal, ji občasno lahko ponudite tudi kuhano jajce – s tem bom prejela dodatne beljakovine in zdrave maščobe. Vsa doma pripravljena hrana vsebuje večjo količino vode, kot suhe briketirane hrane. Vodo ali neslano juho lahko dodate v obroke, v bivalnem okolju nastavite več posodic z svežo čisto vodo ali pa razmislite o vodni fontani, nad katero so nekatere muce navdušene.

Fotografija: Krysten Merriman (Pexels)

VPRAŠANJE: Zanima me, kakšno hrano lahko ponudim mački? Ali je bolje da je kuhana ali surova? Nočem, da bi ji kaj manjkalo, npr. tavrin?

ODGOVOR: Mačke so mesojede živali, kar pomeni, da je domača hrana, ki vsebuje v večinskem deležu meso za mačke najprimernejša. Da pa zadostimo potrebe tudi po drugih hranilnih snoveh, hrano obogatimo tudi z zelenjavo, maščobami, mlečnimi izdelki… Ker je veliko muc zelo izbirčnih, se moramo malce prilagoditi njihovemu okusu. Nekaterim je bolj všeč pečeno meso, nekaterim surovo, spet drugim kuhano. Razlike so tudi v različnih vrstah mesa, zato izbiro prilagodimo mačjemu okusu in potrebam. Vsekakor pa je pomembno, da doma pripravljeno hrano obogatimo s tavrinom, ki je pri mačkah esencialen. Najdete ga v obliki gelov, vitaminsko-mineralnih dodatkov, tablet.

VPRAŠANJE: Mojo mucko Lilo zanima, s kakšno (pre)hrano bi si lahko čistila obloge na zobkih in zmanjšala zadah. Hranjena je z briketi Calibra Haircare, Sensitive in Liliy’s Kitchen Fabulous Fish. Je tudi konzerve, surovo meso, sušene priboljške, “žitne” priboljške redko. Je bolj zalita, pravim, da ima malo glavo. Je izbirčna, iztreblja normalno, je notranja muca z nadzorovanim izhodi in rednimi zabavicami. Veterinarka, je rekla, da je zaradi encimov v slini nagnjena k zadahu in oblogam, vrjetno tudi k maščobnim blazinicam zaradi drugačne presnove? Planiramo ponovno čiščenje zobkov pri veterinarju. (Imam 6 muck, ki so zaradi alergije mucka Hakuja vsi pretežno na ribi)

ODGOVOR: Zadah  je lahko posledica zobnih oblog, zobnih težav na splošno, zato je nujno, da čim prej opravite posvet in poseg pri veterinarju.

Obstaja pa možnost, da zadah nastane tudi zaradi hrane. Kot ste napisali, vaša Lili je precej raznoliko hrano,  kar pomeni različne sestavine in sestave. Svetovala bi vam, da, če se zadah pojavi ponovno, kljub čiščenju, hrano postopno omejite na eno vrsto,  s tem, da jo občasno obogatite in izkoristite to, da Lili rada je tudi surovo meso. Morda ji ena od različnih hran ne ustreza in ji povzroča neprijeten zadah iz gobčka.

Če prav razumem: »maščobne blazinice« pomenijo, da ima kakšen gram preveč? Če je temu tako, za začetek poskrbite, da je Lili čim bolj aktivna ter prilagodite dnevni vnos hrane (včasih pomaga že samo to, da samo razpolovite dnevni vnos priboljškov). Izkoristite možnost, da jo lahko peljete ven. Naj bo izhod vsak dan malo daljši, bivalni prostor pa opremite s stvarmi, da bo lahko čim več raziskovala in se gibala.

Priporočam, da hrane ne puščate »vedno na voljo«, Lili pa ponudite omejeno količino hrane večkrat na dan.

 

VPRAŠANJE: V pasji šoli so mi svetovali, naj na treninge prinesem hrenovko ali pa poli salamo. Se vam zdi to primerno? Imam pomisleke, ker pazim na kakovost pri hrani zase in za našega kužka in takih živil ne kupujemo in jemo.

ODGOVOR: V nekaterih pasjih šolah so še vedno prepričani, da kužki najbolj »ubogajo«, če ima lastnik »polne žepe« omenjenih mesnin. Pa vendar mislim, da ob tako veliki ozaveščenosti in možnostim, ki jih lahko lastniki ponudijo svojemu psu, psi »ubogajo« tudi, če lastnik ponudi na primer zdrav kupljen pasji priboljšek, popečeno meso, doma pečene piškotke, doma sušena jetra … Seveda moramo biti previdni pri količini, vsak priboljšek šteje in hitro se zgodi, da jih je 1, 2, 3 preveč. Vedno priporočam, da preverite ali se lahko iz enega piškotka naredi tudi na primer 4 manjše koščke – verjemite, pasji nos hitro zazna, kaj skrivate v rokah in da količina priboljška ne vpliva nujno na poslušnost.

 

VPRAŠANJE: Kako je s shranjevanjem hrane v zamrzovalniku, kako dolgo zdrži? Rada bi kuhala za psa, ampak nimam vsak dan časa. Lahko hrano pripravim vnaprej in jo zamrznem? In še to, doma imamo tudi muca. Ali lahko skuham skupaj za oba in potem zanj samo kaj spremenim?

ODGOVOR: Doma pripravljeno kuhano hrano lahko pripravite za 1 teden, 1 mesec, tudi dlje in jo hranite v zamrzovalniku. Priporočam vam, da v pripravljeno hrano pred zamrzovanjem ne dodajate maščob ali vitaminskih mešanic ali drugih dodatkov, če le te redno dodajate, saj se učinkovitost večine teh izniči. Zamrznjene obroke hranite v zamrzovalni skrinji do okoli 3 mesecev po pripravi.

Tudi mucu lahko obroke pripravite na podoben način kot kužku, vendar pa bodite pozorni pri sestavi in razmerjih posameznih sestavin. Potrebe mačk in psov se zelo razlikujejo.

Svežo hrano lahko pripravimo vnaprej in jo zmrznemo.

 

VPRAŠANJE: Mačka se po sterilizaciji zelo redi. Je suho hrano z velikim deležem mesa in brez žit. Ali bi ji sveža hrana pomagala izgubiti težo in če ja, kako naj se tega lotim?

ODGOVOR: Ne glede na sestavo hrane, s katero dnevno prehranjujemo mačke, se moramo zavedati, da je energijska vrednost tista, ki v prvi vrsti vpliva na telesno težo. V primeru, da mačka na dan zaužije večje energijske vrednosti kot jih določajo njene potrebe, ta prekomerna energijska vrednost vodi do prekomerne telesne teže. Hrana je lahko zato polna kakovostnih beljakovin, vlaknin ali maščob, vendar pa vse naštete hranilne snovi prispevajo k energijski vrednosti prehranskih izdelkov. Potrebe mačk po energiji se mačkam po sterilizaciji spremenijo, potrebe po beljakovinah, maščobah, vitaminih in mineralih pa ostanejo nespremenjene. Zaradi tega je nujno, da je hrana, ki jo izberemo prilagojena potrebam mačk po sterilizaciji ali pa količine običajne hrane prilagojene, hrana pa skrbno izbrana tako, da četudi je zmanjšana energijska vrednost, vseeno vsebuje zadostne količine esencialnih hranilnih snovi.

Pri doma pripravljeni hrani lahko sestavine natančno izberemo, količine natančno določimo in sestavo prilagodimo potrebam posamezne mačke. To pomeni, da lahko omejimo vnos energije na tako vrednost, da bo mačka zaužila ravno prav hrane, obenem pa s hrano prejela optimalno razmerje hranilnih snovi. Z veseljem vam pomagam pri sestavi prehranskega načrta.

 

VPRAŠANJE: Moj Jack dobiva sicer brikete, ampak zelo rad je svežo hrano. Sam nabira sadeže v gozdu (borovnice), poje pa tudi kakšen storž, želod… Ali je s tem kaj narobe…mu kaj manjka?

ODGOVOR: Odgovor na vaše vprašanje je lahko precej kompleksen. Lahko gre le za zabavo/navado, lahko gre za kakšen prehranski primanjkljaj oziroma neustrezno sestavo hrane, s katero ga trenutno prehranjujete.

 

Na vaša vprašanja je odgovarjala Daša Korže, mag.inž.zoot., FeeDKo, strokovno svetovanje o prehrani psov in mačk

V primeru, da želite v prehrano svojega psa ali mačke vključiti svežo hrano in za to potrebujete strokovno podporo, imate v sklopu prehranskega izziva do konca marca s kodo EKO IZZIV 5% popust pri svetovanju in pripravi prehranskega načrta, ki ga pripravi strokovna svetovalka Daša Korže iz FeeDKo.

www.feedko.si | 00386 51 600 223

Dašo najdete tudi na Facebooku in Instagramu.

Podobni prispevki