Blog, Sobivanje

Kako umiriti psa med ognjemeti?

Spet se bliža tisti čas v letu. Res je čaroben in vesel in miren. A včasih tudi precej hrupen in stresen – zaradi pirotehnike, seveda!

Vsako leto je obljubljajo nekoliko manj, a vendar v mnogih trgovinah kljub vsemu prodajajo pirotehnična sredstva in marsikdo si ima očitno še vedno namen popestriti dolge večere in noči z raketami in petardami…

Ker pa lahko pokanje predstavlja velik stres za marsikaterega kosmatinca in me o tem pogosto sprašujete, sem se odločila zbrati nekaj nasvetov za lajšanje stresa in blaženje strahu pred pokanjem v prazničnem času.

Sprehod in gibanje, kadar je zatišje

Izkoristite svetle dele dneva za sprehod in gibanje z vašim kosmatincem, predvsem izberite tiste ure, v katerih je najmanj verjetnosti da bo prihajalo do pokov. Utrujen kuža je srečen kuža in prav gibanje mu lahko pomaga olajšati anksioznost in sprostiti stres.

Razmislite, ali boste vašega kužka v teh ‘rizičnih dneh’ spuščali s povodca. Če je plašen, ga lahko tudi pok sredi belega dne požene v brezglavi beg in ogrozi njegovo varnost in zdravje. Poleg tega se prepričajte, da je primerno opremljen z identifikacijsko značko, v primeru da se vam kljub vsemu v paniki izmuzne. Vedite da je v trenutni situaciji še težje organizirati iskalne akcije in naj bo zato varnost resnično na prvem mestu.

Pes naj ima čez dan veliko gibanja, a ne pozabimo na varnost! (Foto: Joe Leahy, Unsplash)

Doma ustvarite varno zavetje

Če imate težave s strahom pred pokanjem so vam naslednji ukrepi najbrž že dobro znani. Zagrnemo zavese ali spustimo senčila/roloje in s tem nekoliko utišamo zvok pokanja. Zavrtimo glasbo, ki bo zamaskirala zvok ognjemetov ali pa prižgemo televizijo. Prižgete lahko tudi Pasjo televizijo na Youtubu, ki predvaja mirno glasbo in vizualne podobe, ki so psom zanimive. Včasih pomaga tudi pralni stroj, ki preglasi zunanje zvoke.

Doma ustvarimo mirno oazo, kjer se bo kuža počutil udobno. Uredimo mu njegov kotiček, kjer se navadno počuti najbolj varnega (v boksu, pod mizo, za kavčem, pod posteljo) oz. kamor se lahko po potrebi skrije.  Na njegovo ‘varno mesto’ namestimo blazino, odejico in kakšno igračko. Lahko mu ponudimo tudi žvečilko ali kakšno hranilko, če ni preveč vznemirjen za hranjenje.

Doma pripravimo varno in mirno zavetje. (Foto: Andrew Neel, Pexels)

Pripravki za pomirjanje

Kakor si ljudje po napornem dnevu radi ‘pomirimo živce’ s kamiličnim čajem, lahko zelišča pomagajo tudi kužkom v stresu.

Od zelišč so še posebej blagodejni: kamilica, baldrijan in šentjanževka, pa tudi pasijonka in melisa. Baldrijan je še posebej primeren za stres ob ognjemetih – in sicer še preden se pokanje začne, saj deluje sedativno, pomaga sprostiti napetost, tesnobo in pretirano razdražljivost. Melisa deluje sedativno in pomaga zmanjšati razdražljivost in anksioznost pri psih. Kamilica prav tako deluje pomirjevalno (uspavalno) in umiri živčni sistem. Poleg tega pa pomaga tudi pri zadraženem želodcu in prebavnih motnjah.

Zelišča lahko kuža zaužije v obliki prehranskega dopolnila, ali pa mu jih skuhamo v obliki čaja in mu ga ponudimo kot napitek (primerno ohlajenega seveda!), ali pa vanj namočimo hrano oz. priboljške.

Tudi priboljški imajo lahko pomirjevalni učinek. (Dreamers)

 

Poleg tega pa lahko našemu ksomatincu ponudimo tudi priboljške s pomirjevalnim učinkom. V Eko Brlogu lahko najdete Yora Dreamers.

Posebej koristna so lahko posebna prehranska dopolnila, ki pomirjajo, kakršni so žvečljivi priboljški Multiva Calming (za pse in muce).

Če smo vešči z eteričnimi olji, lahko pomagamo našemu psu tudi z njimi. Izberemo primerne in jih v varnih odmerkih zmešamo ter popršimo po prostoru. Lahko uporabimo tudi difuzor, a ob tem moramo psu vedno omogočiti, da lahko zapusti sobo, v kolikor ga vonj moti. Nikoli pa ne pustimo, da pes eterična olja zaužije oz. jih ne nanašamo nerazredčena direktno na kožo.

Pomagamo si lahko tudi tako, da npr. tako da prižgemo odišavljeno svečo, kakršna je tale.

Povijanje telesa

Morda se sliši nenavadno, ampak primeren pritisk na telo, živalim pomaga soočanje s tesnobo in vpliva na pomiritev živčnega sistema. To v svojih delih opisuje tudi dr. Temple Grandin, ki je kot avtistka ta učinek pomirjujočega pritiska na telo v otroštvu odkrila na ‘lastni koži’. Na podlagi takšnih in podobnih ugotovitev so nastali različni pripomočki in tehnike za sproščanje in pomirjanje živali s pomočjo telesnega dotika.

Primerna rešitev je npr. Thundershirt. To je plašček, za odpravljanje tesnobe, ki tesno objame telo oz. prsni koš živali (kakor povijanje pomirja dojenčke npr.) in jih s tem pomaga pomiriti.

Lahko pa si pomagamo tudi sami s povijanjem s trakovi po metodi T-Touch, ki jo je zasnovala Linda Tellington-Jones, ki je prav tako svoje življenje in delo posvetila terapevtskemu vplivu dotikov na živali (in ljudi). Navodila za izdelavo povoja najdete tukaj.

Povijanje telesa učinkuje pomirjevalno. (Thundershirt)

Ljubezen in pozornost – za povrh pa še peticija

Moj zadnji nasvet je, da smo z našimi kosmatinci mi in smo jim v uteho. Moje mnenje je, da so dogodki kakršni so ognjemeti nevsakdanji in stresni dogodki (in v očeh živali zagotovo tudi zelo strašni). Zdi se mi normalno da določen delež živali težje preživlja takšne trenutke, so bolj senzibilni in na sploh plašni. Menim, da to ni čas za trdo vzgojo – pač pa za sočutje.

Žival smo si izbrali, zdaj je naš družinski član in prav je, da mu skušamo njegovo bivanje v našem domu narediti čimbolj prijetno in čim manj stresno.

V kolikor pa preživljanje novega leta v zavetju našega doma ni prava rešitev za nas, pa se je dobro posvetiti preventivi in desenzibilizaciji  našega kužka s pomočjo postopnega izpostavljanja zvokom ognjemeta in petard. A to je že pogovor za kakšen drug čas…

Druga rešitev (mislim da skoraj vsem ljubiteljem živali najbolj všečna) pa je splošna prepoved pirotehnike. V kolikor še nisi, te vabim, da podpišeš peticijo v ta namen. Morda pa nam nekoč le uspe in bomo tudi praznike lahko preživljali v miru in brez nepotrebnega stresa ter poškodb za živali (naše in divje), ljudi in naš planet.

Prelepe in predvsem mirne praznike vam želim!

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.