Blog, Prehrana

Velikonočna živila, ki niso primerna za kužke

Velikonočni prazniki so sicer super priložnost za obilne pojedine, a kljub temu nekaterih dobrot nikar ne privošči svojemu kosmatincu! Da bi se izognil/a morebitnemu obisku veterinarske ambulante med prazniki, je bolje, da si pozoren/a na ta nevarna praznična živila.

Potica

Potica navadno vsebuje rozine, ki lahko (tako kot grozdje) pri psih povzročijo ledvično odpoved. Pozor, toksična naj bi bila že izjemno majhna količina grozdov. Tudi sicer potica ni primerna hrana za kužke.

Čokoladni zajčki/jajčki

Čokoladni zajčki in jajčki nikakor niso primerni za kosmatince, saj čokolada vsebuje teobromin, ki je za pse in mačke smrtno nevaren. Pri tem je dobro vedeti, da temnejša kot je čokolada, več teobromina vsebuje!

Hren

Hren sicer ni smrtno nevaren za pse (po nekaterih podatkih naj bi bil celo zdravilen), a kljub temu ni dobro pretiravati z njim. Velika je namreč verjetnost da zaužiti hren povzroči vsaj prebavne motnje.

Foto: Nicolas Postiglioni (Pexels)

Šunka

Četudi si ljubitelj/ica šunke in komaj čakaš, da okusiš spet mamino mojstrovino v testu, se skušaj te praznike upreti prosečim pasjim pogledom. Večje količine mastne in slane šunke lahko namreč pri psih povzročijo prebavne motnje in celo bruhanje. V najslabšem primeru pa lahko takšna mastna hrana vodi v pankreatitis, ki pa je lahko za pse in mačke tudi smrten!

 

Pazi torej na kuhinjske pulte in obložene mize, ki niso pod nadzorom. Svojemu kosmatincu raje privošči kakšen priboljšek več, ali pa mu/ji popestri prehrano s kakšnim ‘varnim’ svežim živilom. Če te zanima katera spadajo mednje in kako to izvesti, si oglej pogovor z Dašo Korže (FeeDKo) o popestritvi prehrane psov.

 

Želim ti lepe praznike!

Anja

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.

Podobni prispevki