Blog, Prehrana

4 preprosti nasveti za povečanje hranilne vrednosti pasje hrane

Mislim, da si prav vsi psi zaslužijo biti zdravi. In kje bi bilo bolje začeti, kot pri zdravi prehrani? Sliši se res super. A kot je pogosto v življenju, tudi pri hrani (še posebej pa pasji/mačji) velja načelo: ‘malo denarja, malo muzike’. Kakovostne in polnovredne sestavine so žal precej dražje od cenenih surovin, ki navadno predstavljajo levji delež sestavin v komercialno dostopni hrani cenejšega ranga in to se odraža tudi v ceni končnega izdelka.

Zavedam pa se, da žal pogosto skrbnikom ni dosegljiv nakup oz. priprava najbolj kakovostnih izdelkov. Tudi sama sem imela obdobje v življenju (npr. med študijem), ko si žal nisem mogla privoščiti najboljše hrane (niti zase in niti za svoje živali). Prav zato se zavedam, kako obremenjujoč je lahko občutek slabe vesti, ko svojim najdražjim ne moreš privoščiti najboljšega zanje. In prav iz tega razloga, naše stranke rada spodbujam k ustvarjalnosti, ko pride do prehrane njihovih živali.

Z malo domišljije in truda, lahko namreč tudi manj kakovostni in hranljivi hrani povečamo prehransko vrednost. V nadaljevanju članka, ti bom predstavila nekaj nasvetov o tem, kako lahko z majhnimi spremembami v prehrani poskrbiš, da bo tvoja žival bolj zdrava.

To pa ne velja le za tiste, ki imajo manjši ‘budget’ za prehrano svojih živali. Bogatenje prehrane z različnimi dodatki in svežimi živili je dobrodejno tudi za kosmatince, ki so sicer deležni zelo kakovostnih obrokov.

Kadar hrana za pse ni dovolj kakovostna, jo lahko obogatimo na preproste načine.

Raznolikost je ključna

Ko me kdo vpraša, s čim naj hrani svojega mladička, je moj odgovor zelo preprost: čimbolj raznoliko. Seveda, mladički potrebujejo hrano, ki je primerna njihovemu razvojnemu obdobju, a to ne pomeni, da moramo izbrati znamko hrane (ali celo samo en izdelek) in se ga držati doživljenjsko. Živalim raje ponudimo različno hrano (suho, mokro, hladno stiskano, kuhano, surovo oz. karkoli nam in našemu načinu življenja najbolj ustreza – le da je popolna in starosti primerna).

Priporoča se, da menjamo recepture obrokov (npr. različne okuse konzervirane hrane), oblike pripravljene hrane (npr. briketi, kuhana hrana, konzerva, itd.) in celo proizvajalce.

Občasno pa svojemu kužku ponudimo tudi banano, jogurt, pa malo kuhanega riža, morda košček dušenega brokolija, žlico olivnega olja… O primernih dodatkih bomo govorili nekoliko kasneje.

Raznolika prehrana vpliva dobrodejno na zdravje prebavil. Obenem pa bo tudi manjša verjetnost, da naš kuža razvije kakšno prehransko netoleranco, ki se pogosto pojavi po enolični dieti.

Poleg tega pa: le kdo si ne bi zaželel malo obogatitve in spremembe v svoji skledi?

 

Poleg zdrave hrane je pomembno tudi zdravo črevesje

Zanimivo je, da sta si pasji in človeški mikrobiom (to je skupnost koristnih mikroorganizmov v črevesju) precej podobna. Še bolj pa je presenetljivo to, da pes in skrbnik, ki živita skupaj in se prehranjujeta s podobno dieto, razvijeta podoben mikrobiom. Zato je dobro, da poskrbimo tako za zdravje svoje črevesne mikroflore (bakterije v črevesju), kot tudi za mikrofloro našega kosmatinca.

Zadnje čase je vse več govora o pomembnosti zdravega mikrobioma. Bakterije v črevesju pomagajo pri prebavi, sintezi vitaminov, vplivajo na zdravje imunskega sistema, ter na praktično vsako tkivo v telesu, predvsem pa prebavni sistem in možgane.

Strokovnjaki priporočajo dnevno dodajanje kakovostnih pro- in prebiotikov, ki so formulirani prav za pse. Tudi fermentirana hrana (npr. kefir ali jogurt iz nepasteriziranega mleka) je odličen vir probiotikov.

Na zdravje mikroflore pa vpliva tudi prehrana – dieta z več beljakovinami in manjšim deležem ogljikovih hidratov vpliva pozitivno na raznolikost mikrobioma. Gibanje na svežem zraku in v naravi, kjer pride tvoj kuža v stik z zemljo, je prav tako dobrodejno za male pomočnike v njegovem črevesju.

Nekatere študije pa poročajo, da bi naj na zdravje mikroflore vplival tudi stres. Če ima tvoj kuža torej prebavne motnje ali težave z imunskim sistemom, pomisli na to kaj mu povzroča stres in ga skušaj omiliti. Namig: po navadi pomaga fizična aktivnost na svežem zraku.

Določena sveža živila imajo zelo pozitiven vpliv na zdravje živali.

Dodatek ribjega olja bo obogatil obrok

Večina briketirane hrane ne vsebuje zadostne količine zdravih maščob, ali pa so med procesom priprave hrane izgubljene zaradi toplotne obdelave.

Psom, ki ne zaužijejo veliko sveže hrane, bo koristil dodatek omega 3 maščobnih kislin. Te maščobne kisline (najdemo predvsem v ribah), so odlično superživilo, ki deluje protivnetno in promovira zdravje. Omega 3 maščobne kisline pa pomagajo tudi pri različnih obolenjih kot je artritis, obolenje ledvic, srca in celo pri epilepsiji. V izobilju jih je v kakovostnem ribjem olju, zaupanja vrednega proizvajalca.

Tudi kakovostna naravna prehranska dopolnila, kot je pasji česen, so lahko koristen dodatek k prehrani.

Nekaj superživil, s katerimi ne moreš zgrešiti

Tako kot hrano uvajamo dojenčkom (mamice me bodo razumele), izbiramo zdrava, polnovredna in varna živila. Izberimo živila kot so: meso – surovo ali kuhano (brez kosti), jogurt (lahko probiotični), skuto, sardine, jajca, jabolka, banane, korenje, bučko, špinačo, borovnice, ovsene kosmiče, laneno ali chia seme, med, kakovostna olja, itd.

Priznani prehranski strokovnjaki pa se strinjajo, da so nekatera skrbno izbrana živila, še posebej koristna za pasje zdravje in dolgoživost. Imajo namreč posebne protivnetne in celo protirakave lastnosti, ki dokazano pozitivno vplivajo na zdravje.

Med ta superživila spadajo:

 • Jagodičevje (borovnice, maline, brusnice)
 • Jabolka
 • Kurkuma
 • Surovi čebelji izdelki (ni primerno za mladičke!)
 • Medicinske gobe
 • Pegasti badelj
 • Omega 3 maščobne kisline
 • Granatno jabolko
 • Probiotiki
 • Spirulina
 • Olivno olje
 • Peteršilj
 • Kodrolistni ohrovt

Pred dodatkom posameznega živila v pasjo prehrano, te seveda opozarjam, da se o primerni izbiri in količini posvetuješ z veterinarjem oz. primerno usposobljenim strokovnjakom za prehrano živali. Lahko pa prebereš tudi članek o nefunkcionalnih živilih v pasji hrani, ki se jim je dobro izogniti.

 

Za informacije o zdravi prehrani in kakovostnem življenju kosmatincev te vabim, da se prijaviš na naše e-novičke! Ob vpisu prejmeš kodo za 10% popust na celoten nakup ter brezplačno e-knižico z napotki za bolj zdrave pse.

 

Anja Završnik, dr.vet.med.

Viri:

Podobni prispevki