Blog, Zdravje

5 nasvetov za pasje vroče poletne dni

Dobro smo že zajadrali v poletje. Dnevi so dolgi in zadnji teden zelo vroči. Ker je tudi našim kosmatincem pogosto (pre)vroče, smo za vas zbrali nekaj nasvetov, ki bodo vašim živalicam olajšali preživljanje ‘pasje vročih’ poletnih dni.

 

1. Kratkogobčni, bolni ter ostareli kužki so bolj občutljivi

Psi se hladijo preko jezika. Tako psi in mačke pri višjih temperaturah pospešeno dihajo in se na tak način ohlajajo. Zato je treba posebno pozornost nameniti živalim, ki imajo oviran dotok zraka skozi zgornja dihala (npr. živali s kratkimi gobčki imajo navadno težave pri dihanju že v čisto normalnih vremenskih razmerah). Sem spadajo predvsem brahicefalične pasme psov kot so mopsi, buldogi in boston terierji, perzijske mačke, itd. Posebno pozornost namenimo tudi starejšim živalim, živalim s preveliko telesno težo, tistim z boleznimi srca ali dihal ter drugimi kroničnimi obolenji. Tudi gosta dlaka, ki je sicer pozimi odličen izolator, v vročem vremenu kosmatincem žal ne dela nobene usluge.

Brahicefaliki ali kratkogobčni psi se težje ohladijo.

 

2. Aktivnosti na prostem naj bodo omejene na najhladnejše dele dneva

Živali si navadno same najdejo primeren (hladen) kotiček za preživljanje vročih dni – če le imajo to možnost. Vsak, ki živi v tesnem stiku s svojim ljubljenčkom bo zagotovo potrdil, da psi poleti najraje spijo zleknjeni na hladnih ploščicah. Upoštevajmo njihove potrebe in se na sprehode podajajmo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko ozračje še ni (oz. ni več) segreto, tla pa so hladna.

Preden se odpravimo na sprehod po razbeljenem asfaltu, z roko preverimo ali so temperature tal še primerne za občutljive pasje blazinice.

S seboj vedno nesemo svežo pitno vodo (tako zase, kot za našega kosmatinca) in poskrbimo za redno pitje. V ta namen lahko s seboj nesemo tudi priročno potovalno posodo. Izbirajmo senčne poti in tudi med mirovanjem zagotovimo našemu kosmatincu senco.

 

3. Včasih je bolje da ostane na hladnem doma, kot pa da čaka v avtu

Čeprav smo navajeni, da gre naš kuža vedno z nami, je v vročem vremenu bolje da ostane doma. Nikoli pa seveda psa ne puščamo v parkiranem avtomobilu, ne glede na to da bomo ‘takoj nazaj’ ali pa da ‘še sploh ni vroče’ in smo ‘malo pustili priprta okna’. Temperature v avtomobilu se dvignejo izjemno hitro in so lahko za našega kosmatinca v že zelo kratkem času usodne! Kadar ne more res povsod z nami, je tako bolje da počaka v varnem in hladnem zavetju doma.

  • Kadar je zunaj 24°C se namreč v avtu temperatura po pol ure dvigne že na 43°C.
  • Kadar pa je zunaj 32°C, pa je v avtu 43°C že po pičlih 10 minutah – po pol ure pa temperatura naraste že preko 50°C!

 

Kadar je preveč toplo, naj kuža ostane doma.

 

4. Poleti se lahko živalim spremeni apetit

Kadar je poletna vročina res velika, lahko opazimo tudi pri naših ljubljenčkih zmanjšan ali spremenjen apetit. Poskrbimo da bodo v telo vnesli dovolj tekočine in da bodo imeli hrano na voljo v najbolj hladnem času dneva. Hrana se v vročini hitreje pokvari, zato je ne puščamo na voljo cel dan. Obroki naj bodo sveže pripravljeni in kakovostni. V tem času bodo tudi naši kosmatinci uživali v sveže pripravljeni ‘mokri’ hrani ali konzervirani hrani, pogosto pa so zelo veseli tudi določenega svežega sadja in zelenjave (POZOR! Pred hranjenjem se prepričajte o tem katero sadje in zelenjava je primerna za vašega kosmatinca).

Seveda morajo imeti vse živali vedno na voljo svežo pitno vodo. Uslugo lahko naredimo tudi prostoživečim in ‘nikogaršnjim’ živalim v urbanem okolju – tako da jim ponudimo posodo s svežo vodo.

 

5. Dodatna osvežitev

Če ima vaš kuža rad vodo, bo v tem času zagotovo užival v osvežujočih vodnih aktivnostih. Če živite v bližini kakšnega potoka ali jezera, lahko najdete varno mesto za kopanje vašega kosmatinca. Če imate možnost, pa mu lahko zabavo pripravite kar doma. Plitki trpežni (ne napihljivi!) otroški bazenčki s svežo vodo so pogosto izjemno popularni v tem času. Nekateri psi uživajo med prho iz vrtne cevi ali tuša. Posebej popularna pa je tudi osvežitev v obliki priboljškov. Svojemu kosmatincu lahko pripravite zmrznjene priboljške (nekaj idej smo za vas zbrali tukaj). Zamrznete lahko tudi koščke banane, koščke lubenice ali rezine nektarin in (če je vaš kuža ljubitelj sadja) bo osvežitve zagotovo vesel. Tudi nekatere igrače lahko uporabljate v tak namen. Igračo Beco Bone lahko na primer napolnite s kakšnim polnilom (neslana juha, jogurt, meso,…) in jo v celoti zmrznete. Vaš kuža se bo zagotovo izjemno zabaval med lizanjem zamrznjene igrače. Obenem pa se bo tudi ohladil.

 

Upamo, da tudi vi preživljate prijetne poletne dni!

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.

Podobni prispevki