Blog, Sobivanje, Zdravje

Naj bo dom varno zavetje za vašega ljubljenčka

Zakaj so živali bolj občutljive na škodljive snovi v naših domovih?

 1. Doma pogosto preživijo večino svojega dneva. Tudi tisti, ki so dnevno na sprehodih/zunaj stanovanja 3 ali 4 ure (takšnih srečnežev je, priznajmo si, zelo malo), so v notranjih prostorih preostalih 20 ur.
 2. Veliko pogosto prisotnih topil v gospodinjstvih ima večjo molekularno težo od zraka in se zato posedajo proti tlom. Zato so bolj izpostavljene živali, ki več časa preživijo na tleh oz. bližje tlom.
 3. Zaradi telesne mase in frekvence dihanja so (podobno kot dojenčki), hišni ljubljenčki bolj občutljivi na toksične snovi v zraku, kakor odrasli ljudje. Glede na telesno maso namreč vdihajo občutno več zraka kot otrok ali odrasel človek, zato so izpostavljeni večji količini škodljivih snovi, čeprav živimo z njimi v istem prostoru. Prav tako krajša življenjska doba živali vodi v krajšo latentno dobo, v kateri je možno zaslediti biološke vplive onesnaževalcev.
 4. Ker živali ne morejo pokazati zgodnjih znakov slabšega zdravja (kot so glavoboli, tesnoba, depresija), ki vodijo v resnejša obolenja zaradi toksičnih snovi v okolju, je nujno da se posvetimo preventivi.

 

Katere snovi v naših domovih lahko škodujejo našim hišnim ljubljenčkom?

Najboljši način za ustvarjanje zdravega in varnega domačega okolja je zavestno nakupovanje in posvečanje pozornosti snovem, ki lahko onesnažijo naš dom in negativno vplivajo tako na nas in našo družino, kakor tudi na naše kosmatince.

Pomembno je, da začnemo brati deklaracije in izbiramo izdelke, ki so naravni in varni. Zanašamo se lahko tudi na naš vonj. Ob vonjanju toksičnih snovi namreč naše telo pogosto preplavi določen fizičen odziv (glavobol, pohitreno bitje srca, težave pri dihanju, draženje oči ali ostra bolečina v glavi). Izdelke, ki imajo na nas takšen vpliv nemudoma odstranimo iz bivalnih prostorov.

Pri gradnji, prenavljanju ali opremljanju stanovanja se izogibajmo materialom, ki imajo znane škodljive vplive na zdravje. Za opremo stanovanja uporabljajmo čim bolj naravne materiale, za čiščenje pa naravna čistila ali preprosto mešanico kisa in vode.

Izogibajmo se pesticidom in herbicidom na vrtovih, ter kemičnega čiščenja oblačil. Tudi mnogi osvežilci zraka vsebujejo škodljive ali celo kancerogene snovi – uporabljajmo raje naravne rešitve za odišavljanje stanovanja.

Tudi izdelki za osebno nego so lahko izvor škodljivih snovi. Detergenti za posodo in perilo ter mehčalci sproščajo dišave, ki lahko vsebujejo škodljive kemikalije.

 Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Naravna kozmetika je boljša zate, za naravo in za tvojega ljubljenčka. foto: Karolina Grabowska)

Sintetični parfumi vsebujejo nevrotoksične kemikalije. V večini parfumov in izdelkih za čiščenje avtomobila pa je prisoten toluen. Ta pa poleg formaldehida predstavlja najbolj škodljivega onesnaževalca zraka za naše živali. Formaldehid pa je v naših domovih prisoten še pogosteje. Več kot polovica v svetu proizvedenega formaldehida se porabi za sintezo formaldehidnih smol, ki se uporabljajo predvsem za izdelavo permanentnih lepil, izolacijskih materialov in predmetov za široko potrošnjo, zato je formaldehid najpogostejši onesnaževalec zraka v zaprtih prostorih.

Med vsemi škodljivimi kemikalijami, ki povzročajo raka pri ljudeh, so med resnejšimi prav pesticidi. Pesticidi so pogosto prisotni v izdelkih za živali, kot so ovratnice proti parazitom, šamponih proti in polivih parazitom, čistilih za preproge, itd. Pesticidi se pogosto nahajajo v vzorcih prahu, ta pa se poseda tudi v preproge in oblazinjeno pohištvo.

Poleg znanih toksičnih snovi, pa zdravje in občutljivost dihal naših kosmatincev vpliva tudi kurjenje lesa, kadil in cigaretni dim.
Da bi povečali dolgoživost in dobro počutje naših kosmatincev (in tudi naše družine) skušajmo torej zmanjšati vpliv škodljivih snovi v naših domovih.

Škodljive snovi

Hitri ukrepi za bolj zdravo domače okolje:

 • Izogibajmo se izdelkom iz materialov kot so PVC, BPA (Bisfenol A) in stiropor.
 • Če je mogoče se izogibajmo uporabi izdelkov, ki vsebujejo formaldehid in/ali toluen.
 • Kadar je možno se odločajmo za oblačila, pohištvo in izdelke za vsakdanjo uporabo iz naravnih materialov.
 • Pogosto sesajmo stanovanje in brišimo prah.
 • Izbirajmo izdelke brez umetnih dišav.
 • Če je možno, kupujmo ekološka živila.
 • Kupujmo ali izdelajmo naravna čistila.
 • Izbirajmo hrano in prehranske izdelke brez umetnih konzervansov, barvil in ojačevalcev okusa.
 • Živalim ponudimo raznoliko in kakovostno prehrano, po možnosti z dodatkom svežih ekoloških živil, ki so zanje primerna.

POMEMBNO! Ker imajo škodljive snovi manjši vpliv na zdrave živali z močnim imunskim sistemom, je nujno da svojim ljubljenčkom ponudimo kvalitetno in zdravo hrano, jim zagotovimo dovolj gibanja na svežem zraku in na sploh skrbimo za njihovo dobro počutje. Vse našteto pa bo dobro delo tudi nam!

 

Vir: WHOLE DOG JOURNAL – Could your dog be breathing in toxins in your home

Naslovna slika: cottonbro

Podobni prispevki