Blog, Sobivanje, Zdravje

Nasveti za vesele in zdrave notranje muce

Muce so pogosto omejene na bivanje v izključno notranjih prostorih. Še posebej v velikih mestih, v stanovanjih brez dostopa na balkon, teraso ali vrt, skrbniki muce radi zadržujejo v notranjih prostorih in jih tako obvarujejo pred zunanjimi dejavniki in nevarnostmi, ki nanje prežijo v urbanem okolju. Kar je sicer povsem v redu, če ne bi skrbni mačji starši pozabili na še kako potrebno mačjo fizično in psihološko stimulacijo. Mačke so namreč lovci in v njihovi naravi je, da lovijo, plenijo, jedo in spijo. Notranje mačke pa od samega dolgčasa pogosto postanejo apatične in lene, cele dneve prespijo in pridobijo odvečno telesno težo. Sledijo pa seveda tudi s tem povezane zdravstvene in/ali vedenjske težave.

Razumevanje vaše mačke, njenega naravnega vedenja in potreb vam bo v veliko pomoč pri ustvarjanju stimulativnega življenjskega okolja, v katerem bodo muce lahko izživele svoja nagonska vedenja.

  1. PRASKANJE

Mačke si svoje kremplje oblikujejo s praskanjem po raznih površinah. Poleg še tako potrebne mačje manikure, jim praskanje zagotavlja razmigovanje mišic na tačkah in puščanje svojega značilnega vonja – to so torej vse popolnoma naravne potrebe. Če mački ne zagotovimo primerne praskalne površine, si bo žal sama izbrala svojo priljubljeno točko za uničevanje. Navadno so to vrata, oblazinjeno pohištvo ter preproge. Zagotovite svoji mački torej vertikalno površino, ki jo bo lahko po mili volji izkoriščala v ta namen. Mi vam priporočamo uporabo čimbolj naravnih in okolju prijaznih materialov, ki so tudi za mačke navadno bolj privlačni. Les, papir, karton, juta,… izbira je ogromna in veliko praskalnikov lahko z malo znanja in časa izdelate tudi sami.

2. PROSTOR ZA RAZGLEDOVANJE

Notranje mačke potrebujejo tudi vizualno stimulacijo. To jim najlažje zagotovimo s tem, da jim pripravimo poseben prostor za razgledovanje zunanjega sveta. Poličke ob oknu so odlična rešitev za razbijanje dolgčasa in opazovanje okolice. Poleg tega pa se bo vaša muca najbrž z veseljem prepustila tudi dremežu ob božanju sončnih žarkov.

3. IGRAČKE

Pogosto so mačji skrbniki prepričani, da se njihova mačka ne igra. Razlog pa lahko tiči le v tem, da ste vaši mački ponudili napačno vrsto igračke, saj niso vse primerne za vsak mačji karatkter. Poleg razbijanja dolgčasa in možganske stimulacije, je lahko interaktivna igra tudi odličen način za povezovanje skrbnika z muco. Preizkusite torej različne vrste igračk in poiščite takšno, ki bo vaši mački zares všeč. Nato pa si vzemite nekaj minut dnevno za povezovanje z vašo kosmatinko. Poleg tega pa ji tudi ob vaši odsotnosti ponudite kakšno igračo za krajšanje časa. To je lahko kar navadna kartonska škatla, kartonska rolica ali kakšna druga mačja igračka. Nikar pa ne puščajte nenadzorovane mačke z igračko na vrvici, saj ji v tem primeri grozi nevarnost zadušitve. Igrače na vrvici so namreč namenjene izključno igri v paru s skrbnikom.

4. RASTLINJE

Ste že poskusili ponuditi svoji mački mačjo meto. Nekaterim mucam predstavlja izjemno omamno substanco in jih bo zamotila do 15 minut. Mačja trava pa bo vaši muci zagotovila priložnost za grizljanje, za katero je ob odvzeti svobodi prikrajšana. Poleg tega pa se bo marsikatera muca po travi z veseljem tudi povaljala ali pa se z njo igrala. Pri izbiri rastlinja za vašo muco pa bodite še posebej pozorni, da gre res za rastline, ki so za mačke varne. Poleg tega pa je dobro preveriti tudi ali so za vašo muco varne ostale lončnice v vašem domu!

5. TELEVIZIJA

Morda zveni malo smešno, a mnoge mačke bodo uživale ob ogledovanju in poslušanju ptičev, rib, malih živali in drugih naravnih prizorov, ki jih zamujajo v stanovanju. Morda lahko preizkusite ali je vaš mali tiger med njimi.

Imate tudi vi kakšen nasvet za ohranjanje zdravja in vitalnosti vaše notranje muce? Delite ga z nami! 🙂

 

Vir

Podobni prispevki