Blog, Prehrana

Za vsako bolezen rožica raste – zelišča v prehrani živali

V davni (pa tudi ne tako zelo davni) zgodovini so imeli psi in mačke edinstven odnos s človekom. V zameno za svoje delo so bile živali deležne redne hrane in zavetja. Poleg tega so bile relativno svobodne in so imele prost dostop do naravnih virov hranil in do mnogih zdravilnih zelišč ter rastlin. Danes so naše živali na nek način prikrajšane za takšno razkošje naravne izbire. Odvisne so od naše oskrbe in pogosto je njihova prehrana popolnoma omejena le na obroke, ki jim jih pripravimo in ponudimo mi. Nimajo torej možnosti svobodnega iskanja hranil, ki jih potrebujejo za svoje zdravje in morebiti tudi za boj proti razvoju določenih bolezni.

Sestava in način priprave povprečne hrane za pse ali mačke, ki jih najdemo na policah trgovin je izjemno okrnjena in zato je tudi prava hranilna vrednost takšne hrane zelo siromašna. Poleg omejene izbire pri prehrani so torej naši ljubljenčki omejeni tudi z omejeno hranilnostjo hrane, ki jim jo vsakodnevno ponudimo.

Prehrana bogata z naravnimi sestavinami in nutrienti, ki bi jih pes in mačka sicer našla v svoji naravni sveži hrani, pomaga pri vsakdanjih problemih (slab zadah, napenjanje, nebleščeča in lomljiva dlaka), pa tudi pri resnejših stanjih kakor so bolezni ledvic in debelost. Pogosto se ob dodatku primerne mešanice zelišč (in seveda tudi drugih kakovostnih sestavin hrane) psom in mačkam izboljša prebava, okrepi imunski sistem, kožuh in koža pa bi morala izžarevati zdravje.

Najbrž ste tudi vi mnenja, da ima preventiva prednost pred kurativo. Zato je zelo pomembno da svoji živali zagotovite optimalno prehrano že od samega začetka. Vsekakor pa ni nikoli prepozno za nove prehranske navade. Četudi vaš ljubljenček kaže znake prehranske pomanjkljivosti, lahko s posebnimi prehranskimi dopolnili (in ob veterinarskem posvetu) stvari obrnemo na bolje.

A ni vse črno. Tudi na našem tržišču so se že pojavili visoko kakovostni izdelki, ki se ravnajo po načelih naravne in polnovredne prehrane živali. Mnogi vsebujejo tudi edinstvene mešanice zelišč, ki pripomorejo k boljšemu zdravstvenemu stanju in k lepšemu kožuhu vašega ljubljenčka. Zdravilna zelišča, ki so v hrani uporabljena v pravilnih in dobro premišljenih kombinacijah, povečajo hranilno vrednost hrane in s tem pripomorejo k zdravju vaše živali. Odličen primer takšne hrane je Lily’s Kitchen.

Kakor je rekel Hipokrat: ‘Tvoje zdravilo naj bo hrana in tvoja hrana naj bo zdravilo.’

 

Nekatera zdravilna zelišča in njihove lastnosti

Spirulina (Arthrospira platensis)
Spirulina je enocelična cianobakterija, ki predstavlja bogat naravni vir kakovostnih beljakovin. Izvrstno varuje in krepi imunski sistem. Ima 200-krat več beljakovin kot govedina in vsebuje več omega 3 maščobnih kislin kot lososovo olje. Skupaj vsebuje več kot 50 vitaminov, aminokislin, mineralov, maščobnih kislin in fitopigmentov.

Zlata rozga (Solidago virgaurea)
Pomaga ohranjati dobro delovanje mehurja in ledvic. Ohranja zdravo kožo.

Plezajoča lakota (Galium aparine)
Čisti kri in limfo ter pomaga pri suhi koži. Pomaga ohranjati vsesplošno zdravje telesa, še posebej pa funkcijo ščitnice.

Koprivnice (Urtica)
Ena najpomembnejših rastlin bogatih z minerali, vitamini in zdravilnimi snovmi. Pripomorejo k zdravju prebavnega trakta in razstrupljajo ter lahko lajšajo srbečico.

Korenina regrata (Taraxacumofficinale)
Pomaga pri filtriranju toksinov v telesu, podpira delovanje jeter in prebavnega trakta ter je čudovito sistemsko krepčilno zdravilo.

Pegasti badelj (Silybum marianum)
Podpira in omogoča zdravo delovanje jeter, ohranja zdravje celic in pomaga pri izločanju toksinov.

Listi ognjiča (Calendula officinalis)
Pomaga zdraviti rane, čisti kri in je dober za zdravje kože.

Alfalfa (Medicago sativa) – lucerna
Bogat vir vitaminov in mineralov, kakor tudi pomembnih encimov. Je zelo hranljiva in ima mnoge pozitivne zdravstvene učinke.

Rjave morske alge (Fucus vesiculosus)
Sodeluje pri ohranjanju zdravja kože, dlake in zobovja ter dlesni. Pomaga vzdrževati funkcijo ledvic in zagotavlja splošno zdravje. Vsebuje jod, železo, žveplo, kalcij, baker, selen, magnezij in beta karotene, pa tudi vitamine B1, B2, B12, C, D, E in 20 aminokislin.

Korenina navadnega repinca (Articum lappa)
Okrepi jetra, pomaga pri boleznih kože in pomaga preprečevati infekcije. Je odličen vir hranil in olj ter dobro vpliva na vsesplošno zdravje. Je izvrsten tonik.

Šipek (Rosa canina)
Bogat naraven vir vitamina C, bioflavonidov, železa, kalcija, vitaminov in mineralov. Pomaga krepiti tkiva in se bori proti infekcijam.

Janež (Pimpinella anisum)
Izboljša prebavo in lajša količne bolečine. Poleg tega je znan tudi po lajšanju izkašljevanja in blaženju kašlja.

Kamilica (Matricaria chamomilla)
Kamilica je znana po svojem učinku pomirjanja in blaženja. Pomaga pomiriti vznemirjenje in zazibati žival v spanec.

Korenina navadnega potrošnika (Cichorium intybus)
To zelišče ima dober vpliv na dobre črevesne bakterije in se uporablja kot prebiotik, da spodbudi njihovo rast. Je tudi vir vlaknin in na sploh zdrav dodatek k prehrani.

Pasijonka (Passiflora incarnata)
Pomaga umiriti nervozne in vznemirjene pse.

Semena zelene (Apium graveolens)
Zelena ima veliko učinkov – pomaga lajšati težave pri nalaganju sečne kisline v sklepih in ima tudi dobrodejen učinek na črevesje, saj sprošča pline in umirja krče. Pomaga lahko tudi pri vnetjih sečil.

Navadna zvezdica (Stellaria media)
Vsestransko zelišče, ki lahko pomaga pri prebavi in želodčnih težavah. Tradicionalno se uporablja tudi kot zdravilo pri artritisu. Pomaga tudi pri razdraženi in vneti koži.

Kurkuma (Terra merita)
Priporoča se pri vnetjih in artritisu. Kurkuma ima antibakterijske lastnosti in ima obete pri preprečevanju in zdravljenju rakavih obolenj. Pomaga znižati holesterol za dobro zdravje srčno-žilnega sistema.

Povzeto po Lily’s Kitchen.

Podobni prispevki