Blog, Prehrana, Zdravje

Kako pravilno shranjujemo hrano za živali?

Kako shranjujemo hrano za živali?

Vprašanje se sliši precej enostavno: odpreš embalažo, nasuješ obrok, zapreš in pospraviš do naslednjič. A zadeva žal ni tako preprosta kot si pogosto predstavljamo, morda pa lahko napačno shranjevanje hrane celo škodi zdravju naših živali!

Zato sem se odločila, da nekaj pomembnih informacij o shranjevanju hrane za pse in mačke delim v tem zapisu.

Največji krivec za kvarjenje briketirane oz. suhe hrane so maščobe

Ko govorimo o shranjevanju suhe hrane, so problematične predvsem maščobe.

Takoj, ko odpremo vrečo z briketi se namreč začne kvarjenje maščob. Na hitrost procesa vpliva prisotnost zraka, hitreje pa poteka pri višji temperaturi in vlažnosti zraka. Kvarjenja ne moremo preprečiti, lahko pa jo upočasnimo tako, da preprečimo stik hrane z zrakom (dobro zaprta embalaža) ter da hrano hranimo v temnem, hladnem in suhem prostoru.

Prav zato shranjevanje hrane za živali ni primerno v prostorih, kjer ni stabilne temperature (npr. garaža, na prostem…)

Iz istega razloga tudi ne puščamo hrane daj časa nasute v posodi. Takoj, ko je hrana v stiku z zrakom se namreč že kvari in jo je potrebno čim hitreje zaužiti. Dolgotrajno puščanje briketov v posodici iz tega vidika torej odsvetujemo.

 

Hrana naj ne bo dolgo nasuta v posodi. Foto: Mathew Coulton (Pexels)

Stik hrane s plastiko, ki ni primerna za živila je lahko škodljiv

Hrano tudi ni priporočljivo shranjevati v razsutem stanju v plastičnih posodah. Sploh, kadar nismo prepričani ali je plastika posode primerna za stik z živili (sprejemljive so oznake plastike HDPE (2), LDPE (4) in PP (5)).

Ko pride namreč hrana v stik z materialom, ki ni primeren za živila, se maščobe lahko zažrejo v pore plastike in skupaj s kemikalijami ustvarijo strupeno marinado. Zato hrana, ki je hranjena v takšnih posodah (še posebej v velikih posodah), navadno psom smrdi in je ne želijo jesti. Še posebej po 14 dneh, ko se poleg strupenih snovi v hrani dogajajo tudi oksidacijske spremembe in kvarjenje maščob. Morda tega mi niti ne zaznamo, živali pa pogosto prej zavohajo, da nekaj ni v redu…

Nikakor pa posoda ne sme imeti oznake PVC/V (3), PS (6), 0 (7), saj taka plastika ni primerna za stik z živili.

 

Rešitve za varno shranjevanje suhe hrane so enostavne

  • Rešitev je, da hrano tesno zapremo v originalni embalaži in jo skupaj z embalažo postavimo v primerno posodo/zaboj, kjer bo zaščitena pred zunanjim okoljem.
  • Druga rešitev je da kupujemo manjša pakiranja, ki jih bomo porabili v roku 14 dni do največ 1 meseca.
  • Kadar hrane ne moremo tesno zapreti (če vrečka nima takšnega sistema za zapiranje), je najbolje, da hrano presujemo v čisto in suho stekleno posodo (oz. več posod) in jo shranimo na primerno suho, hladno in temno mesto.
  • V kolikor hrane ne moremo vse shraniti v takšni posodi, je najbolje da hrano shranimo v zmrzovalniku. V zmrzovalniku  naj bo vse dokler je ne porabimo in je ne odmrzujemo in zamrzujemo večkrat. Na tak način pa preprečimo tudi razvoj prehranskih pršic v hrani.

Če vrečke ne moremo tesno zapreti, hrano presujemo v čisto in suho stekleno posodo.

Mokro hrano po odprtju konzerve predevamo v drugo posodo

Mokra hrana se lahko shranjuje na sobni temperature vse dokler je ne odpremo. Ko konzervo odpremo, bi bilo dobro, da hrano predevamo v stekleno ali jekleno posodo za shranjevanje, ter jo 2-3 dni hranimo v hladilniku. S tem preprečimo morebitno onesnaženje hrane s snovmi (npr. BPA), ki se lahko nahajajo v notranjem sloju konzerv.

Sicer pa hrano pokrijemo s primernim pokrovčkom, kakršen je na primer silikonski pokrov BecoCover.

Kadar hrane ne bomo porabili v roku nekaj dni, lahko mokro hrano tudi zmrznemo.

Silikonski pokrovček, ki dobro tesni, bo ohranil hrano v hladilniku svežo.

 

Povzeto po prispevku Dr. Karen Becker: Pet Food Storage Problems

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.

Podobni prispevki