Blog, Okolje

Plastika, ki to ni – biokompozit

Okolju prijazni materiali so bili do nedavnega še nekaj eksotičnega. Danes pa jih pozna že veliko ljudi, ki išče bolj trajnostne in ekološke rešitve za vsakdanje (navadno plastične) izdelke. In kdor je iskal okolju prijazne izdelke za male živali, je zagotovo naletel na blagovno znamko BecoPets, ki proizvaja ekološke in okolju prijazne izdelke za pse, mačke in male živali. Najpomembnejši material pri izdelkih BecoPets je zagotovo biokompozit – nadomestek plastike iz naravnih rastlinskih vlaken.

Kaj je biokompozit?

To je v bistvu biokompozit, kar pomeni, da je mešanica biorazgradljivih materialov. Okoli 80% tega materiala je iz bambusovih vlaken in riževih luščin. Slednje so stranski produkt pri proizvodnji riža, ki se navadno zavrže. Bambus je vrsta trave in raste izredno hitro, to pa pomeni, da je za razliko od dreves možno bambus trajno gojiti in koristiti. Oba materiala sta pomešana z rastlinsko smolo, narejeno iz aminokislin. Prav ta smola pa tudi veže vsa vlakna skupaj. Kar pa je še pomembneje – omogoča da se mešanica tudi razgradi. Če postavimo izdelek iz rastlinskih vlaken na toplo, vlažno mesto (npr. kompost) ali pa ga zakopljemo v zemljo, se začne rastlinska smola razgrajevati. To omogoča tudi razkroj vlaken in končno se celoten izdelek biološko razgradi. Ta proces navadno traja 2 do 3 leta, odvisno od okoljskih razmer.


Biokompozit je material iz katerega so narejene vse posodice v naši ponudbi, pa tudi nosilci za vrečke, žvilice in zajemalke.

Kako ravnamo z njim?

Čeprav gre za nadomestek plastike je pomembno, da se zavedamo, da biorazgradljiva plastika ni primerna za recikliranje, saj ni navadna plastika. Po odsluženi rabi se mora namreč biološko razgraditi – to pa se najlažje (in najhitreje) zgodi v primernih pogojih, kar zagotovimo s kompostiranjem. V posodico lahko tako na primer posadite cvetje in jo nato zakopljete v zemljo.

O ravnanju z biorazgradljivimi materiali se posvetujte s svojim lokalnim komunalnim podjetjem.

Kljub temu pa imajo naše eko posodice celo vrsto prednosti pred mnogimi umetnimi materiali. Našteli smo jih le peščico. Katera pa je vam najljubša?

PREDNOSTI:
1. Brez BPA
2. Ne-toksični material
3. Obnovljivi viri
4. Varne za uporabo
5. Primerne za pranje v pomivalnem stroju
6. Lepega izgleda
7. Cenovno ugodne
8. Trpežne
9. Etično proizvedene

 

Posode si lahko ogledate tukaj.

Podobni prispevki