Razmišljanje o vsakodnevnih odločitvah

Razmišljanje o vsakodnevnih odločitvah

Nikakor ni se moremo več zatiskati oči. Naš planet smo pripeljali do roba (beri: čez rob) njegovih zmogljivosti in posledice bodo katastrofalne. Morda jih danes ne občutimo, pa jih zato občutijo drugi… Ali so zato kaj manj resnične?

Vem, naše eko pasje igračke problemov ne bodo rešile. Pa si kljub temu mislim, da je prav vsak korak pomemben. In ne, ne gre samo za količino smeti na odlagališčih. Tudi zaradi naravnih priboljškov vaš kuža ne bo bolj zdrav.

Gre za spremembo v glavi, ki preplavi tvoje celotno telo. Gre za sočutje. Do soljudi, do živali, so narave. Gre za prevzemanje odgovornosti. Gre za postavljanje kolektivnih potreb pred svoje kratkotrajne potrošniške užitke. Gre za kritično miselnost. Gre za ločitev od črede ovac, ki ne zna (ali noče) razumeti zakaj so spremembe tako zelo pomembne – in potrebne!

Gre za to, da konzumiramo manj mesa in izdelkov živalskega izvora. Če že pa podpiramo ekološke in lokalne izdelke.

Da kupujemo znotraj svojih zmožnosti in brez impulzivnih odločitev. Da ne padamo na ‘črn petek’, 70% znižano in ostale marketinške izmišljotine ki pospešujejo brezglavo potrošnjo izdelkov s kratkotrajno življenjsko dobo in vprašljivega porekla.

Gre za to, da se vsakič vprašamo koga s svojim nakupom podpiramo. Ali gre za etičnega proizvajalca, za nekoga ki se trudi za pravičnejši in lepši svet? Ali za nekoga, ki ga zanima le hiter zaslužek in je za to pripravljen pohoditi človeško dostojanstvo in packati okolje.

Da uporabimo kar imamo doma. Si sposodimo, izmenjamo, kupimo rabljeno. Če ni druge možnosti, kupimo novo – kakovostno in trajno. Ekološko. Ali se zavedaš kakšno zadovoljstvo te preplavi vsakič, ko uporabljaš takšen izdelek? Zagotovo veliko večje kot rezultat hitrega nakupa v trgovskem središču.

Gre za to, da na kratek dopust ne skočimo z letalom na bližnji/ali bolj oddaljen otok. Gre za to, da se v trgovino/v službo/k frizerju/na obisk ne zapeljemo vedno z avtom. In za to, da posadimo vrt. Tudi če z njim ne bomo napolnili cele ozimnice. Tudi če le v obliki lončka s paradižnikom in baziliko na balkonu. Ker verjamemo v svežo hrano in samooskrbo. Ker verjamemo v prihodnost.

Da skrbimo za svoje zdravje. In zdravje naših živali. Da ne posegamo po zdravilih. Da v končni fazi ne tratimo virov in energije za zdravniške posege, ki bi se jim morda z bolj zdravim načinom življenja lahko izognili. Zveni drastično? Pa je res?

Da kritično ocenimo čisto vsak izdelek, ki ga kupimo in čisto vsako podjetje, ki ga s tem podpremo. Ker tja, kamor se steka denar, tam je moč. Dajmo moč tistim, ki bodo z njo pametno in dobro upravljali. Zavoljo okolja in zavoljo vseh nas.

Nismo nemočni. Ravno nasprotno.

Samo MI imamo to moč, da ohranimo svet takšen, da bo vreden življenja še vnaprej! Imamo to!

Kategorije: Blog

Povezani prispevki