Blog, Zdravje

Koliko so pasje igrače zares varne?

Ker žal še ne obstajajo konkretni standardi za težke kovine in druge potencialno toksične snovi v opremi za živali, je prisotnost teh snovi (in njihov vpliv na zdravje naših živali) težko ugotoviti oz. potrditi. Kljub temu, pa so se raziskav na tem področju lotili že številni posamezniki in neprofitne organizacije po svetu.

Tako so na primer v neki študiji v zastrašujočem deležu (kar 45%) igrač ugotovili prisotnost ene ali več škodljivih snovi – med njimi tudi arzen, klor in brom! Študije te kemikalije povezujejo z reprodukcijskimi težavami, napakami v razvoju in zmanjšanimi učnimi sposobnostmi, boleznimi jeter ter rakom.

Posebna kategorija so ‘tenis žoge’ za pse. Po nekaterih podatkih jih skoraj polovica vsebuje svinec, ki v navadnih tenis žogah (za dejansko športno uporabo) ni prisoten. V nekaterih primerih so v napisu na takšni pasji žogi izmerili visoko vsebnost arzena in svinca.

Po nekaterih študijah je kar 7% igrač za živali vsebovalo svinec v vrednosti, ki presega standarde za varnost otroških igrač. Enako velja za opremo, kot so na primer ovratnice in povodci.

V gumijastih igračah so tudi pogosto prisotne kemikalije kot so ftalati in BPA (Bisfenol A), ki omogata elastičnost izdelkov. Te substance spadajo med znane endokrine (hormonske) motilce, ki oponašajo delovanje estrogena ali pa delujejo kot anti-androgeni. Ti se sproščajo v večjih vrednostih še posebej takrat ko so igrače stare in dotrajane.

Na sploh je vpliv omenjenih snovi v opremi in igračah premalo preučen. In preučen vpliv določene snovi na eno vrsto ne pomeni nujno enakih rezultatov pri izpostavljenosti drugih vrst živali.

Naši ljubljenčki so (kakor otroci) v večji meri občutljivi na toksične snovi, a so jim kljub temu veliko bolj izpostavljeni. Njihov tesen stik z igračami in opremo (žvečenje, lizanje, prinašanje, celo zaužitje!), jih še v večji meri izpostavi vsem snovem v igračah. Poleg tega pa z njihovimi igračkami prihajamo v stik tudi sami ter naši družinski člani.

Zato preglejmo naše košare s pasjimi igračami in prevetrimo omare s pasjo opremo. Morda pa bomo tudi s tem izboljšali zdravje in kakovost življenja našega kosmatinca.

Podobni prispevki