Blog, Prehrana, Zdravje

VODA: trdna, tekoča, uplinjena … in EZ?

Voda je naša redna spremljevalka. Vsak dan jo uživamo, se v njej umivamo in jo opazujemo v naravi. Poznamo njeno kemijsko sestavo in vemo, da se v naravi pojavlja  3 agregatnih stanjih (kasneje bomo izvedeli, da to pravzaprav ne drži popolnoma). Vemo tudi, da sestavlja cca 2/3 telesne teže našega organizma in da je moramo na dan zaužiti vsaj 2 litra (za pse je priporočilo 1-2 ml/kg/h in za mačke 2-3ml/kg/h).

Mislimo, da jo prav dobro poznamo, a v resnici je voda velika uganka, saj so njene zakonitosti zelo skrivnostne. Tako je v resnici težko razložiti, zakaj topla voda hitreje zmrzne kot hladna ter zakaj pravzaprav led plava na vodi?

Nova dognanja kažejo na to, da ima voda poleg tekoče, trne in parne faze tudi 4. fazo, ki jo imenujemo EZ voda ali (exclusion zone water). To je H3O2 oz. negativno nabita voda, ki nastane ob hidrofilnem materialu.

Gre za delno kristalizirano vodo oz. gel fazo vode. Ta faza izloči iz vode vse neželene snovi. EZ voda se razširi ob toploti/viru energije (predvsem fotonov (ob IR sevanju) in pomaga pri proizvodnji energije v celicah.

Odkril jo je dr. Gerald H. Pollack, ki je profesor na univerzi v Washingtonu in vodilna avtoriteta na področju strukturiranja vode. Že leta preučuje fenomene v zvezi z vodo, njegov največji dosežek pa je prav odkritje t.i. “EZ water” oziroma vode s posebno strukturo. Priporočam vam ogled spodaj pripetega TED talka.

EZ voda naj bi bila torej izjemno pomembna za izboljšanje/ohranjanje našega zdravja in zdravja naših živali.

Kaj pa gradi EZ vodo v celicah:

  • Zadostna količina vode
  • Zeleni sokovi
  • Kurkuma, kokosova voda (v zmernih količinah!)
  • Sončna svetloba
  • IR svetloba (savna – ne za kosmatince, seveda)
  • Ozemljitev ali grounding/earthing

 

Priporočam vam ogled prispevka: Dr. Gerald Pollack – Water, Cells, and Life (TEDxNewYorkSalon)

 

Pa na zdravje!

Anja

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.