Blog, Prehrana, Zdravje

Kako se izogniti prebavnim motnjam ob prehodu na novo hrano?

Živali so vse prepogosto ujetniki svojih lastnih prehranskih navad. Uživajo eno vrsto hrane (pogosto tisto, z vrečko katere jih je domov poslal vzreditelj, ki mu kot skrbni pasji/mačji starši seveda zaupamo), brez dodatkov svežih živali (ker so nam zabičali, da človeške hrane psi ne smejo!) in tako dan na dan. Zakaj bi spreminjali, če mu hrana ustreza in jo rad pohrusta?

Enolična prehrana (kljub temu, da je verjetno zadostila vsem nujnim prehranskim potrebam naše živali) pa oslabi zelo vitalen del živalskega telesa: prijazne prebivalce v njegovem črevesju oz. njegov mikrobiom. Prav zato se nato ob nujni menjavi hrane (iz bodisikaterega razloga) pogosto pojavi neprijetna driska.

Eden največjih izzivov pri spreminjanju prehrane vašega hišnega ljubljenčka je tako pogosto zagotoviti prehod brez nepotrebnega stresa in prebavnih motenj. Zato delim z vami nekaj nasvetov:

1. Počasi

Menjavo naredimo počasi: v enem tednu ali več postopoma uvajajte novo hrano in jo mešajte s trenutno hrano, obenem pa zmanjšujte količino ‘prejšnje’ hrane.

2. Skrbno

Spremljajte njihovo počutje: če opazite morebitne znake nelagodja ali prebavne motnje, temu primerno prilagodite hitrost prehoda na novo hrano.

3. Postopno

Ostanite dosledni: po prehodu se nekaj časa držite nove diete in se izogibajte uvajanju preveč novih živil hkrati.

 

Pojav driske ob prehodu na novo hrano ne pomeni nujno slabe kakovosti hrane ali pa, da hrana vašemu kosmatincu ne odgovarja (čeprav lahko kaže tudi na to!). Zagotovo pa kaže na težave s črevesno mikrofloro, zato bi bilo dobro poskrbeti zanjo s primernimi ukrepi.

O tem kako se tega lotimo, pa v eni izmed prihodnjih objav.

 

Anja

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.