Blog, Okolje, Sobivanje

6 razlogov, zakaj pobiramo pasje iztrebke

1. Nevarnost za živali in ljudi zaradi povzročiteljev bolezni (npr. bakterij, virusov, parazitov), ​​ki so morda v pasjih iztrebkih-

2. Nezaželen vnos hranil, saj lahko prekomerno gnojenje s pasjimi iztrebki spremeni ekosisteme in onesnaži vode.

3. Kontaminacija krme in živil, pridelanih na kmetijskih zemljiščih, nevarnost za živali in morebitno poslabšanje kakovosti krme.

4. Marsikje je puščanje pasjih iztrebkov prekršek, za katerega lahko lokalni pristojni urad za red in mir izreče opozorilo ali denarno kazen.

5. Estetika / Higiena – iztrebek v naravi oz. na javni površnini slabo izgleda in diši

6. Pomembno! Solidarnost

Če ste kdaj morali očistiti pasje iztrebke z dna čevlja, vam ni treba povedati, da lahko stopite vanj nič hudega sluteči osebi pokvari dan. Če k temu dodamo še vpliv, ki ga lahko imajo pasji iztrebki na okolje in javno zdravje, ni težko ugotoviti, da s pobiranjem iztrebkov svojega psa ne postanete le odgovoren lastnik psa, ampak tudi obziren sosed. To je preprosto prava stvar. Na žalost vedno obstajajo ljudje, ki sovražijo pse in katerih averzija gre tako daleč, da pripravijo strupene vabe, da bi psom škodovali. Nemalokrat se to za psa konča usodno. Najboljše sredstvo za preprečevanje konfliktov so lepo vzgojeni psi – in skrbni lastniki psov, ki se sklonijo in poberejo vsak pasji iztrebek. Kajti manj kot bo pasjih kakcev, bolj sproščeno bo sobivanje pasjih lastnikov in ‘neljubiteljev’ psov.

 

vrečke za kakce

Kakce vedno pobiramo v vrečke – po možnosti ekološke.

Kaj lahko torej naredimo?

Kakec VEDNO poberemo. Če želimo biti čimbolj ekološki, lahko pri tem uporabimo kompostno razgradljivo vrečko, škrnicelj iz papirja, star časopisni papir, ali pa kar lopatko.

Iztrebke lahko nato:

  • Odplaknemo v stranišču (BREZ VREČK!). Tukaj vas pozivam, da preverite pri svojem lokalnem komunalnem podjetju ali je to početje primerno.
  • Odvržemo med MEŠANE ODPADKE. Pasji (in mačji) iztrebki ne spadajo med biološke odpadke, ne glede na to kakšno vrečko uporabljate. Problem je namreč v potencialnih patogenih, ki so prisotni v iztrebkih in tako ne spadajo v kompost.
  • Naredimo domači kompost, ki ga uporabljamo samo za kompostiranje iztrebkov in ga po nastanku prsti ne uporabljamo za užitne vrtnine.
  • Celotno ponudbo vrečk in nosilcev, ki ti bodo olajšali pobiranje kakcev (in te ne bodo pustili na cedilu!) najdeš tukaj.

 

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.