Blog, Zdravje

Težava: srbečica pri psih

V zadnjem času se pojavlja vse več zaskrbljenih skrbnikov, katerih živali se nenehno in pogosto zelo živčno praskajo. To je sicer lahko posledica infestacije z bolhami ali klopi, lahko pa je tudi posledica delovanja alergenov. Srbečica pri psih je lahko reakcija na prehranske alergene (med temi so najpogosteje govedina, pšenica, mleko in mlečni proizvodi, soja, kokošja jajca, piščanec, idr.), lahko pa gre tudi za reakcijo na katerega od prehranskih dodatkov, aditivov ali konzervansov. Poleg tega lahko žival reagira tudi na nekatere okoljske alergene.

Pri takšnih reakcijah se pojavlja srbeči dermatitis (najpogosteje na tačkah, glavi, pod pazduhami, med nogami in na ušesih). Lahko se pojavi tudi otitis (vnetje ušes), ki ga spremlja srbečica in stresanje z glavo.

Srbečica in izpadanje dlake pa sta lahko povezana tudi z drugimi bolezenskimi stanji, kot so na primer hormonska neravnovesja in bakterijske ali druge infekcije. V primeru da sumite resnejše obolenje se o srbečici in ostalih kliničnih znakih posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo opravil klinični pregled in vse potrebne preiskave ter postavil diagnozo.

 

Kaj lahko sami naredimo za lajšanje srbečice

 1. Uporaba blagih in naravnih (po možnosti anti-alergenih) šamponov za živali ter temeljito spiranje ostankov kozmetičnih sredstev po kopanju.
 2. Redno krtačenje, s katerim iz dlake odstranjujemo odmrlo dlako in potencialne alergene.
 3. Izbira primerne hrane za žival in izogibanje potencialno alergenim sestavinam v njej. Izbiramo naravno hrano, s polnovrednimi in čim manj predelanimi sestavinami.

 

Naravne (a kratkotrajne) rešitve za lajšanje srbečice

Navedene snovi so lahko odličen pripomoček za lajšanje simptomov srbečice, a poudariti moramo da gre tu le za začasne rešitve, ki ne nadomestijo veterinarske diagnoze in po potrebi ustrezne terapije. Pred uporabo se seveda prepričajte o potrebnem doziranju, saj so nekatere snovi v neprimernih dozah in ob neprimerni uporabi tudi škodljive za zdravje vašega kosmatinca.

 1. Olje čajevca: lajša srbež in deluje antiseptično
 2. Olivno olje in ribje olje: zaradi vsebnosti omega 3 in 6 maščobnih kislin dobrodejno vpliva na stanje kože in dlake. Dodajamo ga k hrani.
 3. Aloe vera: blagodejno vpliva na razdraženo kožo in lajša srbečico pri psih. Nanesemo jo v obliki kreme ali gela na prizadeta in srbeča mesta.
 4. Nepozebnik: z bombažno vato nanesemo na prizadeto kožo in s tem olajšamo srbečico.
 5. Kopel s koloidno ovseno moko: pripravimo kopel z ovseno moko, ki bo olajšala srbečico. Takšna kopel odlično vpliva tudi na človeško kožo!

 

Domači projekt: Priprava koloidne ovsene moke

 1. Potrebujemo ovsene kosmiče. Naj bodo čim manj obdelani in primerni za uživanje. Najbolje je, če kupite kar tiste za pripravo zajtrka (brez dodatkov, seveda). Preberite katere druge blagodejne učinke ima oves na zdravje živali.
 2. Ovsene kosmiče zmeljemo v fin prah. Najbolje je če je prah kosmičev v najmanjših možnih delcih, saj se bo tako najlažje raztopil in razporedil po mlačni vodi. Za drobljenje lahko uporabite multipraktik, kavni mlinček ali katerikoli drug kuhinjski pripomoček.
 3. Pripravite kopel s toplo vodo in med natakanjem vode stresete pod curek 200-250g pripravljene moke. Ko je kopel pripravljena, naj se žival v njej kopa 5-10 minut. Dlaka je po kopanju svilena in svetleča, kopel pa spere vse morebitne dražeče snovi ter blaži vneto in razdraženo kožo. Živali lahko v takšni kopeli kopate na 2 ali 3 dni. Ob kopanju jim poskusimo preprečiti pitje kopalne vode.

Domače rešitve so sicer res lahko zelo učinkovite in dobrodejne začasne rešitve. A dobro si je zapomniti, da brez ustrezne diagnostike in ugotovljenega vzroka srbečice pri psih, slednje ne bomo nikoli mogli popolnoma odstraniti. Če niste prepričani o resnosti težav vašega kosmatinca, se o tem ali je smotrn obisk klinike in diagnostika, posvetujte z vašim veterinarjem.

 

Poiščite vzrok praskanja in srbečice pri spih

Tukaj pa je še nekaj napotkov, kako se lahko samostojno lotite raziskovanja (in odpravljanja) vzrokov praskanja in srbečice pri psih. Vse naštete informacije bodo prišle prav tudi pri obisku veterinarja.

 1. Ali je žival prosta bolh, klopov in drugih parazitov?
 2. Ali je srbečica odvisna od letnega časa (okoljski alergeni) ali traja skozi celo leto, ne glede na letni čas?
 3. Kakšne so sestavine hrane, ki jo uživa? Oglejte si deklaracijo – če je med sestavinami navedena pšenica, soja ali koruza, poskusite zamenjati hrano (s takšno, ki teh sestavin ne vsebuje) in opazujete ali se srbečica zmanjša.
 4. Kakšen šampon uporabljate za umivanje živali? Ali vsebuje potencialno dražilne snovi? Ali ste dlako po kopeli dobro splaknili? Poiščite blag šampon, po možnosti takšen, ki je namenjen živalim z občutljivo kožo.
 5. Iz kakšnega materiala je njegovo ležišče? Ležišče po potrebi tudi operite ali zamenjajte prevleko.
 6. Ali obstajajo kakšne druge potencialno alergene snovi, ki jim je kosmatinec izpostavljen v svojem okolju – bodisi doma ali zunaj?

 

Če pa se le odločite za obisk veterinarja, se odpravite na posvet oboroženi z vsemi možnimi podatki o prehrani in negi živali, pojavnosti in trajanju srbečice, o okolju v katerem žival živi,… Veterinarju tudi ne pozabite omeniti vse načine na katere ste morda že sami poskusili ublažiti simptome in kako so (če sploh) delovali. Pred obiskom veterinarja ne nanašajte na prizadeto kožo blažilnih mazil in pripravkov, saj si mora ogledati naravno stanje kože in po potrebi vzeti vzorce za nadaljno diagnostiko.

Veliko uspehov pri lajšanju srbečice vaših kužkov vam želimo!

Podobni prispevki