Blog, Prehrana

Iskreno o prehrani: deklariranje

Ko si ogledujemo izdelke in se odločamo o nakupu, v nas s polic skačejo različne oznake. Nekatere so zelo očitne, druge bolj subtilne. Nekatere se skrivajo v imenu proizvajalca, druge so vrinjene v ime izdelka. Največkrat je njihov namen povečati prodajo določenega izdelka, a žal so vse preveč pogosto le zavajajoče in brez pravega pomena za potrošnika.

Na tržišču se tako vedno pogosteje pojavljajo oznake: BIO, naravno, organsko, premium, gourmet, idr. Vam je znano? Podobne oznake srečujemo na tudi embalažah in v reklamnih sporočilih, ki oglašujejo hrano za naše ljubljenčke. Kot odgovorni in ljubeči skrbniki smo seveda zadovoljni kadar svojemu kosmatincu privoščimo hrano s tako laskavo oznako. A hkrati se moramo vprašati kaj omenjene oznake sploh pomenijo? Zakaj je izdelek tako označen? Je pravzaprav zaradi tega kaj boljši od sosednjega?

Ker tudi sami ne gremo radi (ter zlahka) na led, smo se odločili, da vam razkrijemo nekaj namigov, s pomočjo katerih lahko precej hitro pretehtate ali si določen izdelek zasluži vašo pozornost ali pa ga lahko brez slabe vesti pustite na trgovinski polici.

Oznaki ˝premium˝ in ˝gourmet˝ v bistvu ne pomenita prav nič. To so prazne besede, ki so namenjene trženju in navajanju k mišljenju, da je izdelek vreden več kolikor je v resnici. Pravo vrednost izdelka lahko namreč ocenite sami, na en sam način – z ogledom deklaracije.

Druge oznake, ki so zelo popularne predvsem v zadnjem času pa so naravno, BIO in organsko. Vse navedene oznake v osnovi ne pomenijo nič. Izraz ˝naravno˝ označuje naravne sestavine, ne pa tudi njihove kakovosti in izvora. Izraza ˝BIO˝ in ˝organsko˝ pa sta dejansko zakonsko prepisana in dovoljena le v primeru da izdelki prihajajo iz ekološke proizvodnje in to potrjuje tudi veljaven certifikat. Proizvajalci, ki v svojih izdelkih uporabljajo organske ali BIO sestavine to z veseljem tudi potrdijo s certifikatom. V primeru, da je na izdelku naveden naziv BIO ali pa organsko, mora torej to upravičevati tudi certifikat, ki je naveden v deklaraciji oz. na embalaži.

A naj vas tudi te laskave oznake ne zavedejo! Izdelki z BIO certifikatom namreč niso nujno najboljše kakovosti in najbolj zdravi. Kljub našim pobožnim željam je BIO čips še vedno le čips, ocvrti krompirček ni zaradi svoje ekološke pridelave prav nič bolj zdrav za nas. Zato tudi BIO ali organska hrana za pse in mačke ni vedno najboljša zanje. Njeno kakovost naj potrdi deklarirana sestava. Hrana z dobrimi in polnovrednimi sestavinami bo zdrava za vašega ljubljenčka. Če pa so sestavine povrhu vsega še ekološke, pa je to samo dodana vrednost izdelka.

Pri odločanju za nakup hrane, ki naj bi bila višje kakovosti se je torej najlažje orientirati po enem in edinem besedilu na embalaži – deklaraciji.

Prva stvar, ki jo na deklaraciji pogledamo so prve tri sestavine, ki so navedene na deklaraciji. Kakor najbrž že veste, so sestavine ne deklaraciji vedno navedene v padajočem vrstnem redu. Sestavina, ki predstavlja največji delež hrane je navedena na prvem mestu, sledijo pa ji ostale. Najbrž nam je vsem jasno, da je najbolje če je v hrani mesojedov na prvem mestu deklarirano – meso. Ob tem je nujno, da razlikujemo med naslednjimi izrazi: meso, mesna moka, stranski mesni proizvodi. Pomembno je tudi ali je meso primerno za človeško prehrano ali gre za neužitne in drugorazredne surovine.

V sestavi poglejmo tudi ali hrana vsebuje stranske rastlinske proizvode oz. pulpo? Najbrž ni odveč poudariti, da so v hrani vedno zaželjene raznolike in polnovredne sestavine v obliki zelenjave in sadja, ne pa vlakninski ostanek različnih predelovalnih industrij. Poglejmo tudi ali vsebuje žita in če – katera? Ali vsebuje umetne aditive, konzervanse in barvila? Če je na embalaži navedeno karkoli kar težko izgovorite, je to skoraj vedno slab znak.

Izogibajte se hrani, ki ima pomanjkljivo deklaracijo ali nejasno navedene sestavine. Meso naj ima vedno naveden vir (perutninsko meso, govedina, jagnjetina…) in po možnosti tudi delež vsebnosti. Po istem principu naj bo navedena vrsta mesne moke (če je prisotna) in maščob. Konec koncev se lahko zgodi, da s slabo deklariranim izdelkom dejansko kupite mačka (ali pa npr. psa) v žaklju, saj so že bili zabeleženi primeri prisotnosti pasjega DNK v hrani za hišne ljubljenčke…

In zadnje kar naj vam prepustimo v razmislek. Proizvajalci, ki so ponosni na svojo hrano in jim je mar za zdravje in dobrobit živali jasno in ponosno deklarirajo izdelke. S tem ko izdelku natisnejo popolno in jasno sestavo, se zaobljubijo da boste ob nakupu vedno dobili izdelek enake kakovosti in sestave.

Naslednjič ko boste torej kupovali hrano za vašega kosmatinca, le obrnite vrečo ali konzervo in poiščite tisti drobni tekst z zelo pomembnimi informacijami.

 

Naslovna fotografija: Ricardo Esquivel

Podobni prispevki