Blog, Zdravje

Skrb za pse pozimi

Zima je že čisto pred pragom. Dnevi so vedno krajši, noči pa so dolge in hladne. To je še posebej pravi čas, da poskrbite za ugodje in zdravje vašega kosmatinca. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov.

Varnost je na prvem mestu

Uporabljajte odsevne ovratnice in povodce, ali pa si omislite kresničko za hojo po mraku in temi. Bodite videni in varni. Da boste še posebej opaženi, pa si lahko nadenete kar lučko, ki sveti ali pa utripa. Še bolje pa je, če takšno lučko pripnete tudi na ovratnico ali pa oprsnico vašega psa. Odsevne ovratnice najdete tudi tukaj.

Naj vam bo toplo

Naj bo vašemu kužku toplo, kadar se giblje na prostem. To je še posebej pomembno pri psih, ki imajo čisto kratko in redko dlako, ter so nagnjeni k podhladitvam (npr. hrti). Pomembno je, da vašega psa po sprehodu tudi dobro osušite in obrišete. Še posebej bodite pozorni na tačke in dlako med prsti. V naši trgovini najdete tudi kakovostna obuvala, ki bodo na sprehodih zaščitila pasje šape pred snegom ali soljo. Blazinice pa lahko zaščitite tudi s posebnimi mazili. Vse za zdrave tačke, najdete tukaj. Vaš kuža naj ima na voljo čisto in suho ležišče, ki naj bo umaknjeno s prepiha.

Starejši pasji občani

Ostarele živali navadno težje prenašajo mraz ter imajo težave pri ohranjanju stalne telesne temperature. Zato moramo biti še posebej pozorni na to, da jim je v hladnem vremenu toplo. Topli plaščki, odeje in postelje bodo zagotovo olajšale te težave. Če ima vaš kuža težave z artritisom in bolečimi sklepi, se s svojim veterinarjem posvetujte o uporabi naravnih prehranskih dopolnil za podporo sklepov ter o terapijah kot so akupunktura in hidroterapija.

Poskusite lahko tudi posebno hrano za starejše pse. Vsebuje namreč vse potrebne sestavine za ohranjanje zdravja starejšega psa.

Več notranje zabave

Ko je vreme zares neugodno za zunanjo rekreacijo, si lahko čas popestrite z igro na toplem. Uporabite lahko različne interaktivne igre, ali pa se igrate kar igre prinašanja in vlečenja. Sicer pa navadno velja, da ne obstaja nič takšnega kot slabo vreme (ali po domače: ni zime za eskime 😉 ). Če se primerno opremite, se lahko podate na avanturo tudi v malo slabšem vremenu. Velika verjetnost je, da se boste po zimskem sprehodu tako vi, kakor tudi vaš kuža odlično počutila.

Pazite se bolh

Ko se prične kurilna sezona, lahko populacija bolh v stanovanju hitro naraste. Zato uporabljajte primerne pripravke za boj proti parazitom tudi v zimskih mesecih.

Ohranjajte vitko linijo

Nekateri psi ne marajo hladnega vremena in se pozimi manj gibajo. Sprehodi pa so zaradi mokrega in hladnega vremena pogosto krajši. Bodite pozorni na dnevni vnos hrane (in kalorij) vašega kosmatinca, saj si ne želite v novo leto zakorakati s predebelim psom. Prekomerna telesna teža tudi pri psih pomeni zdravstveno tveganje. Če ne gre drugače, poskusite z nizkokalorično hrano, ki je več kot odlična za ohranjanje vitke linije v zimskih mesecih.

Mikročip in značka

Ne bi bilo odveč s čitalnikom preveriti pozicijo mikročipa vašega psa pri veterinarju. Pa tudi obesek z vašimi kontaktnimi informacijami ne bo prav nič škodil. Ker se dnevi krajšajo, se kaj hitro lahko zgodi, da vaš kuža po temi odtava s poti. Če temu dodamo še bližajoče se praznično pokanje petard in raket, ki marsikaterega psa močno prestrašijo, pa smo dobili recept za katastrofo.

Lepe zimske dni vam želimo!

Vaš Eko Brlog

Povzeto po: www.lilyskitchen.co.uk

Naslovna fotografija: Tanika

Podobni prispevki