Blog, Naredi sam

Projekt: pasji plašček iz starega puloverja

Veliko psov, ki svoje dneve preživi na toplem, je občutljivih na mraz. Naš ‘hišni kuža’ Adam se sicer snega zelo razveseli in uživa v zimskih radostih. Plaščka prav nič ne potrebuje. A ker mi je ravno to zimo dokončno odlužil star pulover iz flisa, sem se odločila preizkusiti svoje znanje šivanja in ustvariti pasje oblačilo za najbolj hude zimske dni!

POTREBUJEMO:

  1. odsluženo jopo ali pulover (jaz sem izbrala takšno iz flisa)
  2. šivalni stroj in nit (lahko pa šivamo tudi na roke)
  3. merilni trak (za merjenje lahko uporabimo tudi vrvico, ki jo nato izmerimo ob ravnem metru)

POTEK:

Najprej izmerimo našega kosmatinca. Potrebujemo naslednje mere: obseg vratuobseg prsnega koša (na najširšem delu) ter dolžina trupa (od vratu do korena repa). Izmerite lahko tudi kam bi plašček segal na spodnjem delu trebuha. Orientirajte se po priloženi skici. Obsegom vedno dodamo 2-3 cm, da plašček ne bo pretesen. Vedno pa morate upoštevati tudi vsaj 1 cm rezerve, ki jo potrebujete za robljenje izdelka.

Pulover iz flisa pred predelavo

Ko imamo pripravljene mere, jih prenesemo na naš pulover.

  1. Na vratnem delu odmerimo obseg vratu.
  2. Nato po dolžini puloverja odmerimo dolžino trupa.
  3. Na ustreznem delu odmerimo tudi obseg prsnega koša.

Mere si lahko na pulover tudi zarišemo in nato po črtah izrežemo. Skrajšamo tudi rokave. Pulover zložimo na pol in ga oblikujemo še s strani. Nato zarobimo vse proste robove in spodnji del plaščka zašijemo skupaj.
In plašček je končan!

Rezanje kroja

KONČNI IZDELEK:

Model Adam v novem plaščku.

Izdelek sicer morda ni najbolj moden, je pa udoben in opravi svojo nalogo: varuje našega kosmatinca pred mrazom. Če ste radi ustvarjalni in vam je šivanje v veselje, boste tudi med izdelavo gotovo uživali! Poleg tega pa je izdelek tudi ekološki, saj s tem naredimo dvojno korist:

  1. ponovno uporabimo oblačilo, ki bi sicer romalo na smetišče.
  2. izognemo se nakupu novega kosa oblačila.

Če se boste tudi vi lotili podobnega podviga vas vabimo, da z nami delite fotografije svojih končnih izdelkov in izkušnje. Veseli jih bomo!

Podobni prispevki