Blog, Okolje, Sobivanje

ZERO WASTE s psi in mačkami

Morda ste že slišali za gibanje ZERO WASTE, ki nasprotuje linearnemu načinu proizvodnje in potrošnje, ampak teži k temu, da vsak posameznik popolnoma izniči količino odpadkov, ki jih proizvaja med svojim bivanjem. To temelji na 5 R-jih: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle in Rot (oz. po slovensko odklonitev, zmanjšanje, ponovna uporaba, recikliranje in gnitje oz. kompostiranje). Z naštetimi načeli nam lahko uspe drastično zmanjšati količino naših odpadkov ter seveda ogljični odtis.

Zero waste piramida.
Vir: goingzerowaste.com

P.S. zagotovo ste že zasledili video/članek, v katerem gospodična pokaže na prozoren steklen kozarec, v katerem so vsi njeni odpadki… Če ga še niste videli, si ga lahko ogledate tukaj.

Ampak kako v takšno sliko umestimo živali? Tudi naši ljubljenčki namreč proizvajajo odpadke. Pa ne organske odpadke v obliki iztrebkov. Ne pozabimo na vse pripomočke (ki se iztrošijo), igračke (ki se čisto prehitro uničijo, saj nikakor ne prestanejo stresnega testa našega grizača), posodice, opremo, hrano in priboljške, pa kozmetiko… Tudi naši ljubljenčki so lahko BREZ ODPADKOV.

Kako začeti?

Najbolje je začeti tako, da poenostavimo njihove potrebe (kadar seveda nimajo posebnih zdravstvenih težav in z njimi povezanih potreb). Naši ljubljenčki (tako kot mi), ne potrebujejo na ducate igračk, priboljškov in bolj ali manj potrebne opreme. Pomislimo na to, kaj v resnici potrebujemo in kaj dejansko uporabljamo (oz. kaj uporablja naš ljubljenček).

Če določenih izdelkov ne potrebujemo, jih lahko darujemo zavetišču ali pa jih prodamo/podarimo komu drugemu.

Oprema, ki jo naš kuža potrebuje in je za vajino sobivanje nujna naj bo kupljena premišljeno in odgovorno, ter tako da bo trajala. Morda to včasih pomeni, da boste za kakšno ovratnico ali pa igračo odšteli evro več, ampak bo zato tudi trajala dlje – kar je dolgoročno bolje za vašo denarnico in za planet.

Pa poglejmo še nekaj konkretnih rešitev za ‘zero waste’ z ljubljenčki

Igračke

Na tržišču (tudi v naši trgovini) najdete številne ekološke igračke, ki so ne le zabavne in trpežne, pač pa tudi okolju prijazne. To so izdelki, ki jih lahko po njihovi odsluženi rabi zakopljete v kompostu in se bodo razgradili. Igračke lahko seveda izdelate tudi sami. Kos starih kavbojk lahko npr. zavežete v vozel in izdelate super ‘cufo’. Za mačke pa ni boljše zabave od razrezanih rolic toaletnega papirja. Pozabite na cenene igrače za nekajkratno ali pa celo enkratno uporabo.

Biorazgradljiva igračka.

Vir: arhiv Eko Brlog

Hrana

Seveda ne gre bolj ‘zero waste’ od doma pripravljene hrane iz svežih in lokalnih sestavin. Kadar to ni mogoče se lahko odločite za naravno uravnoteženo hrano v embalaži, ki jo je mogoče kompostirati. V naši trgovini najdete izključno takšno suho hrano za pse in muce. Da se izognemo embalaži, je dobro tudi hrano naenkrat kupiti v večji količini. Tudi konzerve ali pločevinke za mokro hrano so v večini narejene iz jekla, ki se ga da popolnoma reciklirati. Jeklo se namreč lahko reciklira v nedogled, brez da bi to vplivalo na njegovo kvaliteto. Nekatere pa so narejene tudi iz aluminija, ki se ga prav tako da dobro reciklirati. Ali ste vedeli, da reciklaža odpadnega aluminija zahteva le 3% energije v primerjavi s proizvodnjo ‘novega’ aluminija?

Kakci

Pasje kakce lahko pobirate z biorazgradljivimi vrečkami in s tem popolnoma zmanjšate njihov vpliv na okolje. Mačja stranišča pa so lahko napolnjena z naravnim materialom, ki se po uporabi prav tako lahko razgradi v naravi. Na tržišču je kar nekaj primernih izdelkov, med njimi pa so posipi ki so narejeni iz lesa, koruze, idr.

Razgradljive vrečke za iztrebke.

Vir: arhiv Eko Brlog

Posode

Izbirajte posode iz trajnih in kakovostnih materialov. Na voljo so posode, ki so biorazgradljive. Primerne pa so tudi trajne posode iz keramike, stekla ali nerjavečega jekla, ki se ga da popolnoma reciklirati. Plastika ima namreč kratko življenjsko dobo, poleg tega pa je proizvedena na potraten način in pogosto vsebuje zdravju škodljive snovi.

Manj stvari – več doživetij

Naši ljubljenčki večinoma niso zahtevni. Vse kar potrebujejo je vaša pozornost in skrb zanje. Namesto dragih modnih dodatkov in nepotrebnih izdelkov zanje, poskrbite za njihovo zdravje s kakovostno prehrano, gibanjem, ter rednimi pregledi pri veterinarju. Tako boste najbolje poskrbeli za njegovo dobro počutje in za številna lepa skupna doživetja.

Čas preživet z našimi kosmatinci je neprecenljiv.

Vir: arhiv Eko Brlog

Naredi sam

Če si želimo našega kosmatinca pocartljati, lahko to brez slabe vesti naredimo – brez obiska trgovine. Na spletu (tudi tukaj) najdete ogromno receptov za mačje in pasje priboljške na 1001 način. Za rojstni dan mu lahko spečete tortico iz mesa in zelenjave, ali pa mu iz odsluženega puloverja zašijete zimsko oblačilce. Igračke iz prazne embalaže so pogosto največji hit, mačke pa uživajo v domačih praskalnikih (nekaj idej zanje smo objavili tukaj).

Ne zavrzi, ponovno uporabi.

Vir: pillarboxblue.com

‘Zero waste’ življenje z ljubljenčki torej JE MOGOČE. Zagotovo pa je zelo drago, kajne? Niti ne. Ali ste opazili česa vse NE potrebujete? Če nakupujete pametno in premišljeno boste poskrbeli tako za zdravje vašega kosmatinca, našega planeta, ter dobro počutje svoje denarnice.

Več o Zero Waste v Sloveniji najdete tudi tukaj.

Podobni prispevki