Blog, Prehrana

Iskreno o prehrani mačk: zakaj mačke niso mali psi

Mačke in psi imajo v naši družbi enak status družnih živali, zato jih pogosto obravnavamo kar skupaj, vendar se je pomembno zavedati, da pripadajo dvem različnim vrstam in imajo zato poleg fizičnih in vedenjskih tudi različne prehranske posebnosti in potrebe.

Mačke spadajo v skupino striktnih karnivorov, kar pomeni, da v svoji prehrani nujno potrebujejo tkiva živalskega izvora. Za razliko od psov, ki so po naravi bolj vsejedi, se je pri mački metabolizem skozi evolucijo prilagodil na visoko beljakovinsko hrano, z malo ali nič ogljikovimi hidrati.

Mačke v svoji prehrani nujno potrebujejo taurin (aminokislina, ki je sestavni del proteinov) in arahidonsko kislino (vrsta maščobne kisline), ki se nahajata samo v živalskih tkivih. Iz tega lahko zelo hitro zaključimo, da mačka ne more preživeti na vegetarijanski dieti, ampak v svoji hrani nujno potrebuje meso in druga živalska tkiva.

Mačke spadajo v skupino striktnih karnivorov.

Nujno potrebni sta tudi aminokislina arginin in niacin (vitamin B3), ter vitamin A, saj mačka ne more pretvarjati karotenoidov (ki jih naprimer vsebuje korenček) v aktivni vitamin A (ki je večinoma prisoten v živalskih tkivih, predvsem jetrih).

Druga posebnost, ki jo je potrebno upoštevati je tudi, da mačke zelo malo pijejo, ker so prilagojene, da dobijo zadosten vnos vode skupaj s plenom oz. hrano. Če mačko hranimo z mokro hrano (konzerve), potem vnos vode ni problematičen. Bolj pomembno je to upoštevati, ko jih hranimo z briketi, ki vsebujejo zelo nizek procent vode. Vendar se tudi tukaj lahko znajdemo in brikete namočimo ali pa mački ponudimo različne zanimive vire vode, ki jo spodbudijo k pitju.

Mačka je, za razliko od psa, samostojen lovec. To pomeni, da za hranjenje potrebuje miren in ločen prostor. Mačje posodice ne postavimo zraven vhoda, pralnega stroja, mačjega stranišča in podobno. Prav tako moramo poskrbeti za ločene hranilne postaje, če imamo več mačk.

Ponudimo več majhnih obrokov večkrat dnevno, saj tako posnemamo hranjenje v naravi, ko mačka lovi in se hrani čez cel dan. Pri večini mačk pa lahko prakticiramo tudi hranjenje po volji, saj znajo same uravnavati zaužito količino energije.

Seveda je pomembno, da je hrana, ki jo ponudimo mački tudi okusna, da jo bo le ta z veseljem pojedla. Najraje imajo vlažno hrano, med sestavinami, ki so za mačko najbolj okusne pa so jetra, rdeče meso in kri, ter kvalitetne rastlinske ali živalske maščobe.

Predvsem pa je pomembno, da se zavedamo, da so mačke samosvoje in edinstvene in jih tako obravnavamo tudi pri hranjenju. S kvalitetno in pravilno prehrano bomo poskrbeli, da bo naša muca zdrava in ponosna predstavnica svoje vrste.

Besedilo je deloma povzeto po knjigi; Canine and Feline Nutrition; A Resource for Companion Animal Professionals. Case&Carey&Hirakawa. Mosby 1995.

Pripravila: Maruša Božič, dr.vet.med.

Podobni prispevki