Blog, Sobivanje

Kako kakovostno preživeti čas doma s svojimi kosmatinci

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

OK, čas da priznam. Jaz sem rada doma. Uživam v miru, uživam v družbi svojih dragih, naš dom pa mi je zelo pri srcu. Ne maram gneče, velikih nakupovalnih središč in masovnih dogodkov. Morda se mi prav zato poziv ‘Ostani doma’ zdi ne le izjemno smiseln in na mestu, pač pa popolnoma (in celo zlahka) izvedljiv. Mislim, v zahvalo sodobnim načinom komunikacije in spletnim nakupom mi doma ne manjka prav ničesar.

Ker tudi najino delo poteka od doma, na tem področju za naju ni sprememb. In ker imava 2 majhna otroka, ki sta seveda občasno bolna, zanju pa nimava drugega varstva, sva navajena da sta v najini oskrbi vedno, tudi kadar imava delo ali pa sva (k sreči sicer zelo redko) sama bolna.

Trenutno je torej moja edina skrb ta, da bi se čim manj izpostavljali, ter s tem izpostavljali našega ‘starega ata’, s katerim si delimo hišo. Da bi ostali zdravi in da so zdravi vsi najini najdražji.

Verjamem pa, da je trenutna situacija poleg zdravstvenega vidika za marsikoga zelo zahtevna tudi v drugih pogledih. Veliko skrbi se nam poraja in veliko negotovosti je v zraku. A, ker sem trdo prepričana v to, da naše misli in vedenje vplivajo na naše zdravje in (seveda) nasploh naše življenje, sem se odločila z vami deliti nekaj idej, ki se mi porajajo ko razmišljam, kako lahko čim bolj kakovostno, zdravo in ljubeče preživimo ta čas. 

Doma je lepo.

Napričakovana prekinitev javnega življenja ni nujno slaba.

V času samozolacije se čas nekoliko upočasni. Nepričakovana prekinitev javnega življenja in čas ki ga upravičeno preživimo doma sami ali s svojimi najdražjimi in se ne posvečamo nikomur drugemu. Ali ni to več kot primeren čas za prerešetanje naših vrednot, za premislek o življenjskih odločitvah? V tem času lahko tudi sprejmemo kakšno izmed zdravih ali pa bolj ekoloških navad in spremenimo vedenje.

Nekaj tednov omejitve stikov z zunanjim svetom je primeren čas za izboljšanje medosebnih odnosov z najbližnjimi (ki so mimogrede izjemno pomembni za naše zdravje!), za skrb zase, za vzgojo in preživljanje časa z našimi otroki (naš Arne se bo na primer odvajal od pleničk, Maks pa se je odločil, da se bo naučil kuhati in napisati svoje ime :)), čiščenje stanovanja, povezovanje s kosmatinci in še bi lahko naštevala. V nadeljevanju zapisa delim s tabo nekaj konkretnih idej zate in za tvojega kosmatinca.

 

Počisti kramo v stanovanju in podari vse česar ne potrebuješ in popravi vse kar čaka na popravilo.

Ja, več kot odličen čas za spomladansko čiščenje je. Zdaj lahko prevetriš omare, kuhnijske omarice, otroško sobo, pasjo košaro z igračami in izbereš predmete, ki ti oz. vam več ne služijo. Shrani jih na posebno mesto, da jih boš kasneje podaril/a kakšni humanitarni organizaciji/posameznikom ali pa prodal/a. Enako velja seveda za pregled pasje/mačje opreme. Kar ti več ne služi lahko prodaš (tudi v Eko Brlogu, saj imamo Second Hand kotiček) ali pa podariš kakšnemu zavetišču/društvu.

Poišči vsa tista raztrgana in razparana oblačila, ki na kupu že leta čakajo na popravilo. Zahvaljujoč našim ljubljenčkom se jih kar nekaj nabere bojne rane… Zberi jih na enem mestu, vzemi v roke šivalne pripomočke in se loti popravil. Enako velja za manjša popravila ostalih izdelkov po hiši, igrač, kuhinjskih pripomočkov, itd. Po popravilu te namreč prevzame tako neverjeten občutrek ponosa in zadovoljstva, saj je stvar dobila novo življenje in je ponovno uporabna.

 

Kuhanje je lahko zabaven izziv.

Prevetri kuhinjske omarice in na kup zloži vsa živila ki ti jih že dolgo ni uspelo porabiti. Malo polente tu, pest testenin tam, par žlic rdeče leče… Nekatera živila včasih pristanejo v zadnjem kotičku kuhinjske omare in nanje malo pozabimo. Izberi si recepte, v katerih boš lahko porabil/a prav vse izmed pozabljenih živil (posamezno). To nam lahko postane pravi izziv.

Kuharske izzive si lahko pripraviš tudi brez odhoda v trgovino. Je zmanjkalo jajc, pa se ti lušta speči nekaj sladkega? Ni problema, poišči recept za muffine ali pecivo brez jajc in ustvarjaj nove jedi. Včasih na tak način naletiš na kakšen biser in ustvarjena jed postane tvoja najljubša poslastica. Najbrž je že marsikdo naredil neponovljivo pašto a la ‘izprazni hladilnik’? 😉

Končno lahko nekaj skuhaš tudi svojemu kosmatincu! Čas zagotovo ni ovira… Kar nekaj informacij na temo sveže hrane za pse najdeš tukaj. Pa tudi ni treba da narediš pravi ‘pasji obrok’. Svojemu kužku lahko spečeš pasje palačinke, muffine ali celo zalogo priboljškov. Lahko mu pripraviš obrok v obliki kaše, juhe ali pa kakšne druge pojedine. Pobrskaj po spletu in poišči zaupanja vredne informacije in recepte. Za osebni jedilnik za tvojega kosmatinca pa ti priporočam obisk FeeDKo, strokovno svetovanje o prehrani psov in mačk. (S kodo EKOIZZIV imaš v FeeDKo do konca marca tudi 5% popust.)

Kuhanje je lahko zabavno.

Zdaj je pravi čas za ‘self care’ in ‘dog care’.

Več časa imaš tudi za nego in skrb zase. Morda si boš končno lahko vzel/a več časa za nego kože, za urejene nohte in navlaženo kožo. Prav tako se lahko posvetiš tudi temeljiti negi tvojega kužka. Lahko ga skopaš, osušiš, skrtačiš, mu urediš kremlje, mu očistiš uhlje in namažeš blazinice na tačkah. Pa še masažo telesa mu lahko privošči! Joj, kako bo veselo mahal repek!

 

Nadgradi svoje znanje in izboljšaj odnos s svojim kosmatincem.

Zdaj ko sta več časa sam/a je tudi dobra priložnost za utrjevanje znanja, učenje novih trikov ali pa celo osvajanja določenih vaj za ravnotežje in krepitev mišic. Odična baza informacij za to je Dogs4Motion, kjer se lahko udeležiš tudi kakšnega spletnega tečaja na to temo.

Če imaš doma mucka, pa je zdaj pravi čas, da se posvetiš tudi njemu. Lahko mu/ji (in sebi) popestriš dneve z igro, učenjem trikcev (da, prav si slišal/a!) ter z dodatno mero nežnosti. MinamiKat je prava zakladnica informacij o obogatitvi okolja in mačjih trikcih. Imajo tudi spletne tečaje!

Mačkam lahko na tako enostaven način popestrimo čas hranjenja.

 

Preberi tisto knjigo o psih ali mačkah, ki te že dolgo čaka na polici, ali pa si naroči kakšno preko spleta. Jaz ti npr. priporočam naslednje štiri:

  • Živali nas človečijo (Temple Grandin)
  • Pasji smisel življenja (W. Bruce Cameron)
  • Marley in jaz (John Grogan)
  • Potepuški maček Bob (James Bowen)

Na spletu najdeš tudi ogromno tečajev o vedenju in življenju psov in mačk, na Netflixu je cel kup dokumentarcev na to temo, celo na Youtubu se najde kakšen. Jaz ti priporočam ogled dokumentarca The Truth About Your Dog’s Food, ki ga lahko ogledaš brezplačno.

Na spletu najdeš tudi čudovite serije dokumentarcev o Zemlji, naravi in živalskem svetu an splošno. Meni osebno se je v srce vtisnila serija dokumentarcev Human in ti ogled toplo priporočam. Je prav tako brezplačna.

Pridruži se nam na Facebook Live pogovorih ter se naroči na naš Podcast

Povezali smo se s srčnimi ljubiteljicami in ljubitelji živali, ki bodo v prihajajočih dneh (in tednih) z nami velikodušno delili svoje znanje in izkušnje za čimboljšo oskrbo ljubljenčkov in čimbolj kakovostno sobivanje z njimi med samoizolacijo.

Facebook Live dogodki se bodo odvijali 3x tedensko v večernih urah. Prijazno te vabimo k sledenju in seveda k sodelovanju, saj lahko na dogodku v živo postavite vprašanja našim gostom in gostjam.

Posnetki pa bodo tudi kasneje objavljeni na spletu in bodo dostopni za ogled, v primeru da nimate Facebooka. Nekateri pa se bodo pretopili tudi v Podcast epizode.

Tukaj je objavljen seznam dogodkov s povezavami na posamezen dogodek, ki ga redno posodabljamo. Povežimo se, izmenjajmo znanja in izkušnje in predvsem #ostanimodoma

 

Pusti domišljiji prosto pot in ustvarjaj.

V tem času lahko sprostiš in izraziš tudi svojo ustvarjalno plat. Doma si ustvari kuliso in si naredi foto studio za svojega kosmatinca. Ali pa preizkusi portretno fotografijo na svojem kužku ali muci. Saj so to vendar najlepši modeli.

Če te veseli pisanje, je zdaj odličen čas za začetek tistega bloga o katerem že tako dolgo sanjaš. Obišči katero od brezplačnih platform in ustvari svojo stran. Igraj se z oblikovanjem, naredi celostno podobo, ustvari zgodbo in jo deli s svetom.

Morda pa imaš posebno znanje (v povezavi v živalmi ali čim drugim) s katerim bi lahko pomagal/a komu drugemu. Morda lahko ustvariš kakšen priročnik, ali pa spletni tečaj? Ali pa za zapis kratke zgodbe, poezije, morda celo romana?

Ustvarjaš in sproščaš se lahko tudi z raznimi ‘Naredi sam’ projekti. Na Pineterstu najdeš celo morej idej in izdelaš lahko odlične igračke, opremo in celo negovalne izdelke za svojega kosmatinca! Samo nebo je meja.

 

Verjemi v prihodnost in posadi vrt.

Če imate doma vrt/zemljo ali pa imaš na voljo vsaj balkon oz. okensko polico. Razmisli o tem, kaj vse bi lahko sam/a gojila. Preberi informacije o vzgoji rastlin. Po spletu lahko naročiš semena in začneš že vzgajati določene sadike. Če imaš vrt, poskrbi za rastline, uredi okolico. Stik z naravo je pomirjujoč in obenem krepi imunski sistem! Prav to kar rabimo v teh dneh.

In ko smo pri okolici. A veš tista cesta, ob kateri hodita na sprehod s kužkom in je vedno nasmetena? Vzemi s seboj vrečko in poberi smeti ob cesti. Uporabi rokavice in se po čiščenju ne pozabi umiti ter razkužiti rok.

Poberita smeti ob cesti kjer se sprehajata.

Med sprehodi počisti za cesto.Zdaj boš morda tudi utegnil/a razmisliti o tem, kako lahko na bolj naraven in okolju prijazen način v prihodnosti poskrbiš za svojega ljubljenčka. V pomoč ti bo tudi naša brezplačna e-knjižica na to temo, ki jo prejmeš po vpisu na naše e-novičke.

Pazi nase in misli tudi na druge.

Zdaj, ko si opremljen/a z mnogimi idejami za naslednje dni in tedne pa ti želim še le, da si zdrav/a. Pazi nase in na svoje kosmatince. Ne hodi na pasje igrarije in skupne sprehode. Naj bo to čas za vaju oz. vas. Prav tako ne zahajaj po nepotrebnem v trgovine za živali. Lepo je, da jih skušaš podpreti, a zavedaj se, da so tudi tam zaposleni ljudje, ki pa so z velikim obiskom ljudi v trgovini izjemno izpostavljeni okužbam. Večina manjših trgovinic, ki smo jim zvesti nudi tudi dostavo domov, zato se raje poslužuj tega.

Tudi mi do nadaljnega nudimo brezplačno dostavo za vsa naročila nad 10€, brez kode. 

 

Moja končna misel je torej: izkoristi ta ‘podarjeni’ čas za delo na sebi, osebno rast, negovanje odnosov, oblikovanje zdravih navad in hvaležnost. Hvaležnost za zdravje, za topel dom, za tvoje najdražje, repate in kosmate in za naš zeleni planet, ki nam vse to podarja. Potrudimo se, da bo tako še v naprej.

Prepričana sem, da je vsak izziv namenjen notranji rasti in nekakšni kolektivni rasti družbe. In tako velik izziv, kot je ta, s katerim se soočamo, bo zagotovo prinesel ogromne (a ne nujno le negativne) spremembe v naše življenje. Na nas pa je, kako bomo predstavljeni scenarij odigrali…

 

Srečno, zdravo in optimistično izolacijo ti želim!

Anja in cela Eko Brlog familija 🙂

 

Za več uporabnih informacij in aktualnega dogajanja v Eko Brlogu, se ne pozabi prijaviti na naše e-novičke! Ob vpisu prejmeš kodo za 10% popust na celoten nakup ter brezplačno e-knižico z napotki za zdrave kosmatince.

 

*Avtorica naslovne slike: Daria Shevtsova, Pexels

 

Podobni prispevki