Blog, Nega

Domača nega je pomembna za zdrave in srečne pse

Vsak pes bo bolj zadovoljen, če bo redno negovan

Redna nega psa je dobrodejna za vse pse in je nujen del vsakdana za živali in ljudi. Čeprav imajo različne pasme psov resnično različne potrebe, so nekateri vidiki nege psa zanje vseeno dobrodejni in bodo pozitivno vplivali tako nanj, kakor tudi na vajin odnos. Zato pustimo psom, da so psi, kadar je to zanje zdravo. Pustimo jim, da izražajo svoje naravno vedenje in da opravijo svoje ‘pasje’ potrebe. Nato pa jim zagotovimo nežno in skrbno domačo nego – vaš pes bo zaradi tega bolj zdrav in bolj zadovoljen!

KOPANJE/TUŠIRANJE/UMIVANJE

Če je vaš kuža tisti nagajivec, ki izkoristi vsako priliko za skok v lužo in blatno kopel, potem veste, da se domačemu kopanju pač ne morete izogniti. A v resnici je pomembno, da redno kopamo in negujemo vse pse, saj na tak način skrbimo za čistočo njihove kože in dlake, ter preprečujemo prekomerno praskanje, grizljanje in lizanje, ki je lahko posledica bakterijskih in glivičnih težav.

Kadar izbiramo šampon, se prepričajmo, da ima primeren pH za kopanje psov (človeški šampon, ga nima!), priporočamo pa tudi uporabo čimbolj naravnega šampona, ki kožuha ne oropa naravne maščobe. S takšnim šamponom lahko psa kopate tudi pogosteje, če je to potrebno.

O naravnih in manj naravnih sestavinah v šamponih smo že pisali tukaj.

KRTAČENJE

S pravo ščetko, glavnikom oz. krtačo, se bo vaš kuža med nego počutil, kakor da je na masaži. Vi pa boste medtem odstranili mrtvo dlako in pospešili novo rast s pospeševanjem cirkulacije in sproščanjem naravnih olj na kožo. Pri psih z daljšo dlako je krtačenje še pomembnejše, saj pomaga preprečevati vozlanje dlake, ki kožo pogosto neprijetno vleče, obenem pa lahko povzroči tudi kožne poškodbe.

Izberite krtačo, ki je primerna za tip dlake vašega psa, krtača naj pomaga odstraniti odvečno in mrtvo dlako, ki pospeši kroženje zraka med kožo in dlako. Lahko pobrskate tudi po naši kozmetični polici.

PREGLEDOVANJE

Med kopanjem ali krtačenjem imamo odlično priložnost, da se s psom družimo in povezujemo. Med nego lahko tudi bolje spoznamo pasje telo. Hitreje zaznamo morebitne poškodbe, boleča mesta, bulice in izrastke, ter tako hitreje odreagiramo na morebitno bolezensko stanje. Psa lahko med nego nežno masiramo, sprostimo, z njim vzpostavimo posebno ves in medsebojno zaupanje.

ZAJEDAVCI

Redna nega psa je pomembna tudi pri diagnosticiranju in odpravljanju zajedavcev, kot so bolhe in klopi. Med pregledovanjem in nego boste hitro odkrili morebitne nepovabljene goste, obenem pa boste z redno nego in tretmaji poskrbeli, da se bodo zajedavci vašega psa raje izognili. Nekateri šamponi imajo na primer tudi dodana eterična olja, ki delujejo repelentno in se vam tako pomagajo spopadati s to nadlogo.

UŠESA

Če je vaš kuža zagret plavalec, potem boste morali njegove uhlje redno pregledovati. V uhljih se pogosto zadržuje umazanija in odvečna tekočina po plavanju, zaradi izredno primernega (vlažnega) okolja, pa se tam hitreje razvijejo različna vnetja.

NOHTI

Predolgi nohti so za psa izjemno neudobni. Če si pes nohtov ne more primerno obrabiti med gibanjem, jih je potrebno redno krajšati. Če se sami posega ne znamo/upamo lotiti, se obrnimo na veterinarja ali pasjega frizerja. Več o pravilnem striženju krempljev pa bomo pisali v kratkem.

ZOBJE

Ustna higiena je tudi za pse izjemnega pomena. Prav nobena žvečilka in igrača ne odtehtata učinka rednega ščetkanja zob. Ker je parodontalna bolezen pri psih bolj pogosta, kot si mislimo, je nujno, da poskrbimo za zdravo in čisto ustno votlino našega psa. S tem se bomo izognili morebitnim kroničnim boleznim, ki v starosti kot posledica parodontalne bolezni pestijo marsikaterega pasjega seniorčka. Poleg tega pa z rednim ščetkanjem psa navadimo na poseganje v ustno votlino in imamo tudi hiter vplogled v morebitne bolezenske spremembe, ki bi se pojavljale tam.Tudi o ustni higieni bomo še pisali v prihodnje.

O tem zakaj je pomembno, da je nega psa čimbolj naravna pa smo pisali tudi tukaj.

Za več koristnih informacij o zdravju in dobrem počutju vaših živali nam sledite. Za vas bomo pripravljali veliko preverjenih nasvtov in pametnih idej za naravno in okolju prijazno oskrbo živali.

Podobni prispevki