Blog, Nega

Naravna nega živali: nevarne snovi in alternative

Sestavine, ki dajejo kozmetičnim izdelkom določeno gostoto, konsistenco ali sposobnost penjenja so po navadi cenene kemične spojine, ki imajo takšne in drugačne vplive na žive organizme.

Pa si oglejmo katere so in kaj povzročajo. A da ne bo vse tako črno, vam bomo predstavili tudi njihove popolnoma varne in naravne alternative.

KAJ JE NARAVNO? ‘Naravno’ je lahko definirano kot nekaj, kar obstaja in se razvija kot del ekosistema in soobstaja v harmoniji z drugimi elementi kot so rastline, živali in mikroorganizmi. Naravni izdelki sestojijo iz rastlinskih in botaničnih elementov, ki s svojimi naravnimi, zdravilnimi in obogatitvenimi vplivi odlično delujejo na občutljivo kožo naših ljubljenčkov. Zato naravni izdelki ne bi smeli vsebovati snovi, kot so: parabeni, ftalati, fosfati, sulfati ali polietilen glikoli.

KAJ SO PARABENI? Parabeni so kemikalije, ki se v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansi. To so metilparaben, etilparaben ter butilparaben in številne druge snovi, ki lahko škodujejo zdravju, saj sodelujejo pri razvoju rakavih sprememb. Nekateri parabeni oponašajo delovanje spolnega hormona estrogena in ti naj bi sodelovali tudi pri razvoju raka dojke. ALTERNATIVA Kot zaščita pred razvojem bakterij in plesni v izdelkih se tako lahko uporablja polilizin, ki je derivat iz rastline paradižnika. Na Japonskem in tudi v ZDA se uporablja kot konzervans za živila. Fenoksietanol pa je druga snov, uporabljena kot konzervans naravnih kozmetičnih izdelkov. Kljub ‘strašljivemu’ imenu je to spojina, ki v rastlinskem svetu stabilizira brusnice, cimet, jabolka in slive in jo pogosto najdemo v visokokakovostnih naravnih kozmetičnih izdelkih.

KAJ SO FTALATI? Ftalati so želirni agenti, ki se pogosto uporabljajo v šamponih in gelih za tuširanje, saj naredijo izdelek bolj gost in skoncentriran. Prav tako podaljšajo intenzivnost vonjav v kozmetičnih izdelkih. Poleg tega pa lahko negativno vplivajo na moške spolne organe in povzročajo prirojene defekte. ALTERNATIVA V naravnih izdelkih uporabljajo biorazgradljive naravne zgoščevalce in obnovljivih in trajnostnih virov. Kot primer lahko navedemo gliceril oleat (ki ga najdemo v mandljih, olivnem ali arašidovem olju). Najdemo lahko tudi lauril glukozid, ki je blag surfaktant in ga najdemo v kokosovem olju ter sladkorjih. Kemične snovi v cenenih šamponih navadno dajejo iluzijo gostosti in skoncentriranosti snovi, čeprav v resnici ni tako. Naravne šampone lahko redčimo in s tem privarčujemo, saj so naravno in resnično skoncentrirani. Naravni izdelki vsebujejo tudi višji delež esencialnih olj, kar naredi te izdelke naravno dišeče dlje časa.

KAJ SO FOSFATI? Fosfate so razvili po II. Svetovni vojni, v obdobju ko so kemični in umetni izdelki začeli izpodrivati naravne. Fosfati so bili poceni in na voljo, zato so nadomestili mila v detergentih. Tudi danes se pogosto uporabljajo (še posebej v izdelkih, ki oglašujejo da ne vsebujejo mil). Fosfati se ne razgradijo v odpadnih vodah. Iztekajo v vodna telesa, kjer povzročajo rast alg ter s tem zmanjšujejo nivo kisika, ki je nujno potreben za zdravje vodnih živali in rastlin. Onesnažujejo tudi potoke, reke in ribnike. ALTERNATIVA Baza za naravne šampone je lahko narejena tudi iz s hranili bogatega sojinega olja. To je naravno, nemastno mehčalno in zaščitno sredstvo za lase in kožo. Fosfolipidi, ki jih vsebuje delujejo protivnetno ter krepijo kožno bariero. Pospešujejo rast dlak, ter jim dodajajo moč in lesk.

KAJ SO SULFATI? Sulfati so kemične snovi, ki povzročajo penjenje in so pogosto dodane šamponom ter raznim čistilnim sredstvom, z namenom da se naredi ob uporabi več pene – in s tem občutek ‘super čiščenja’. Sulfati so nevarni tudi v odpadnih vodah, kjer lahko naredijo škodo v okolju. Če so prisotni v pitni vodi, povzročajo drisko, ki je lahko še posebej huda pri otrocih in dojenčkih. Kadar so prisotni v zraku, dražijo dihala, hitro pa se absorbirajo tudi v telo, kjer delujejo toksično in prispevajo k nastanku raka. Sulfate je težko sprati s kože in dlake, zato povzročajo kožna vnetja in tudi poškodujejo frizerske pripomočke. Veliko kozmetičnih podjetij dandanes opušča uporabo sulfatov v svojih izdelkih. ALTERNATIVA Cocamidopropil betain je blag in varen surfaktant, ki izvira iz kokosovega olja. Snov poveča viskoznost, spodbudi penjenje in izboljša teksturo ter občutek dlake. Ima tudi antistatične in antiseptične lastnosti. Na sploh pri uporabi šamponov pretirano penjenje ni pozitivna lastnost. Prevelika količina pene se težje spere in zaostaja na koži in dlaki – s tem pa povzroča draženje in vnetje. Manjše penjenje omogoča lažje izpiranje izdelka in lahko s tem skrajša čas sušenja dlake za kar četrtino.

KAJ JE PEG? PEG je polietilen glikol, ki je sintetični kemični zgoščevalec, ki je pogosto dodan izdelkom brez sulfatov, z namenom da zgosti izdelek in daje vtis da je bolj koncentriran. Študije so dokazale da PEG-ji povzročajo raka na maternici in dojki, pa tudi levkemijo. Najdemo jih tudi v zavorni tekočini in kavstičnih čistilih za pečice. ALTERNATIVA Kot alternativa se lahko uporablja vrsta snovi (kot smo že opisali v predelku alternative ftalatom). Za zagotavljanje prijetne konsistence in gostote izdelka (ter s tem lažjo uporabo), se lahko šamponom dodajajo naravne snovi, ki so blage, varne in popolnoma biorazgradljive, ter s tem varujejo tudi okolje.

KAJ SO PETROKEMIKALIJE? To so stranski produkti naftne industrije, njihova uporaba v izdelkih za osebno nego in nego živali pa je zaskrbljujoča. Veliko kemikalij, ki oblikujejo določene arome so v svojem bistvu petrokemikalije. 95% sintetičnih dišav na našem tržišču naj bi nastalo na osnovi stranskih produktov naftne industrije. To so derivati benzena, aldehidi in mnogi drugi znani toksini, ki lahko vplivajo na hormonsko neravnovesje, alergične reakcije, prirojene napake, različne tipe raka in motnje centralnega živčnega sistema. Zaradi iztekanja v odpadne vode, so jih povezali tudi z motnjami plodnosti pri moških in hiperaktivnostjo otrok. Petrokemikalije so pogosto zastopane v sintetičnih parfumih in izdelkih za osebno nego, ker so poceni. ALTERNATIVA Alternativa so vsekakor 100% naravna čista esencialna olja.

KAJ PA pH? pH je merilo kislosti oz. alkalnosti. Medtem ko je pH človeške kože in las okoli 5,2-6,2, se lahko pasji pH giblje med 5,5 in 7,5 – pogosto pa se nagiba k bolj alkalnim vrednostim. Zatorej je šampon, ki je zasnovan za ljudi preveč kisel za pasjo kožo, porušil bo naravno mikrofloro na njej in ustvarilo se bo okolje, ki je ugodno za bakterije, parazite in viruse. pH izdelkov za živali mora biti tako nekje med 5,5 in 7,5 saj tako delujejo v popolni harmoniji z organizmom.

Podobni prispevki