Blog, Pogovori

Majdi Kosi – lastnica blagovne znamke (Naravno zdrav pes)

Majdi Kosi je energična ‘pasjeljubka’, ki je svoje mnoge talente združila z ljubeznijo do psov in ustvarila sprva izobraževalni projekt, imenovan Naravno zdrav pes, ki je sčasoma prerasel v blagovno znamko, pod katero se predstavljajo naravna in funkcionalna prehranska dopolnila za pse (in mačke!). Za naš blog je prijazno odgovorila na nekaj vprašanj o svojem življenju in delu.

Majdi, kako bi se ne kratko opisala?

Večni opitimist, ki v vsaki zgodbi vidi dobre plati in priložnosti. Sicer pa navdušena nad življenjem, obenem pa cenim mir v sebi in v svoji okolici, čeprav se zdi, da je občutek evforije, ki me vsakodnevno spremlja ob dogajanju, moj »motor«.

Kako je tvoje življenje povezano s psi?

Psi so bili vedno moji sopotniki, spremljajo me že od zgodnjega otroštva, ko so starši morali popustiti moji veliki želji po psu (zlata prinašalka). Z našo nemško bokserko Titi (12-letna veteranka) sva se radi udejstvovali v kinologiji. Tudi z nemško kratkodlako ptičarko Rheo sva članici KD reševalnih psov Celje, a mi žal čas trenutno ne dopušča, da bi bili bolj aktivni. S kinologijo sem bila ves čas povezana tudi skozi mojo poslovno pot.

Kakšna je zgodba za blagovno znamko Naravno zdrav pes, kje se je pravzaprav vse začelo?

Koncept Naravno zdrav pes je bil že pred leti zasnovan kot povezovalni projekt, namenjen skrbnikom psov, ki jih druži osrednja želja po zdravem in dolgem življenju njihovih psov. Osrednje vodilo in bistvo pa ostaja ves čas enako – ponuditi skrbnikom psov kakovostne informacije o zdravem načinu življenja psov; tako prek izobraževalnih vsebin, kot tudi prek kakovostnih izdelkov.

Kako te je pot zanesla v proizvodnjo lastnih izdelkov, kaj je bil povod za to?

Vrsta let spremljanja izkušenj in povratnih informacij lastnikov psov glede uporabe naravnih prehranskih dopolnil, predvsem pa izkušnje in zdravstveni ter prehranski izzivi z lastnimi psi so me vzpodbudili, da skupaj s strokovnjaki zasnujemo izdelke, ki so 100% naravni in v obliki okusne krmne mešanice (in ne v obliki tablet ali kapsul), ki bi jih psi oboževali, hkrati pa bi imeli na njihovo zdravje dober učinek – takšne, kot sem jih na trgu pogrešala.

Vse se je začelo s Pasjim kokosom. Kje si dobila navdih zanj?

Kombinacijo kokosovega olja in spiruline, pa tudi druge mešanice, sem v prehrano svojih psov dodajala že prej, ko sem pozitivne učinke zasledila v strokovni literaturi. Pasji kokos, prvi izdelek lastne linije Naravno zdrav pes, je bil razvit kot učinkovita dopolnilna krmna mešanica z izjemno pozitivnimi učinki na pasji organizem, predvsem na dlako in kožo, pa tudi presnovo in imunski sistem. O učinkih, ki se kaže navznoter in navzven, danes poročajo številne stranke in prav vsaka povratna informacija je velika motivacija za nadaljnje delo in razvoj.

Danes najdemo pod okriljem NZP že kar 4 naravne izdelke za podporo zdravja naših psov. Kako si jih zasnovala in ustvarila, imaš pri delu zunanjo pomoč?

Res je, danes (po 4 letih od začetka razvoja lastne linije) NZP sestavljajo 4 izdelki:

  • PASJI KOKOS je bil ciljno razvit za sijoč kožuh in zdravo kožo. Nudi številne vitamine, esencialne maščobe in izboljšuje pigmentacijo.
  • PASJI ČESEN je bil ciljno razvit za krepitev imunskega sistema. Česen deluje protivnetno in proti zajedavcem, zaradi česar je aktualen tudi v sezoni klopov.
  • ZLATI KOKOS je namenjen predvsem aktivnim psom in pasjim veteranom zaradi podpore sklepom in vpliva na hitrejšo regeneracijo organizma.
  • PSYLLIUM-FLAX pa se priporoča živalim z občutljivo prebavo. Posebej v primeru prebavnih motenj, napenjanja in težav z analnimi žlezami, v primeru driske ali zaprtja.

Receptura res nastane v »domačem laboratoriju«, pri razvoju in proizvodnji pa sodelujem s strokovnjaki, ki jih zaupam in nas vse druži velika ljubezen do živali. Prav tako so serije mikrobiološko testirane (VF Ljubljana, tuji laboratoriji), največji del skrbnosti namenjamo kakovostnemu ekološkemu izvoru surovin.

Danes najdemo naše izdelke na prodajnih mestih po vsej Sloveniji, pa tudi v tujini. Pasji česen smo s personaliziranim dizajnom razvili za enega globalnih podjetij in bili veseli dobrih povratnih informacij lastnikov psov z več evropskih trgov. Povezali smo se z distributerji naših izdelkov v Španiji, na Švedskem in na Hrvaškem, ki so tudi sami veliki ljubitelji in poznavalci kinologije. Trudili se bomo še naprej, da bodo izdelki dostopni čim večjemu številu lastnikov, ki želijo le najboljše za svojega psa, vendat korak za korakom. Še vedno pa sem v največji meri hvaležna domačim partnerjem (tudi Eko Brlogu!), da so nam odprli vrata, in vsem domačim uporabnikom, ki nam zaupajo in jih ni več malo.

Kaj so po tvojem mnenju največje napake, ki jih skrbniki psov naredimo ko gre za prehrano/oskrbo naših ljubljenčkov?

Marsikdaj skrbniki argumentirajo, da dodatki za pse niso potrebni. Moje mnenjen je, da če bi živeli v divjini in jedli izključno hrano, kot jo ponuja narava, psi res ne bi potrebovali praktično nobenih dodatkov. Ker pa živimo danes in ne pred 50.000 leti, ko je nastal genetski zapis, kot ga imajo štirinožci danes, ko je hrana, če ni ravno ekološko pridelana, občutno osiromašena hranil. Le za primer, govedina je včasih vsebovala veliko omega-3 maščobnih kislin, medtem ko danes zaradi neustrezne in nehumane reje vsebuje celo maščobe, ki so zdravju škodljive. Domačega psa zato ne moremo hraniti po t.i. naravnem receptu uplenjene živali v divjini, pri sestavljanju obrokov pa se lahko poskušamo čimbolj približati značilnostim naravne hrane glede na razmerja in kakovosti hranilnih snovi. Napačno se mi zdi tudi sklepanje, da vsakemu psu najbolj ustreza enak način prehrane. Ustrezna in hranljiva prehrana je zagotovo ključnega pomena za zdravje in dolgo življenje našega psa – ali je najustreznejša surova, komercialna ali domača kuhana, pa najbolj razvidno iz splošnega počutja in zdravja našega psa.

Si samostojna podjetnica, mlada mamica, pasja mama in nedvomno  imaš še milijon vlog. Kako izgleda tvoj tipičen dan?

Ni tipičnega dneva 😊 Vsak dan sproti se kar precej prilagajam situacijam. Kakšen dan naredim toliko, kot bi sicer v celem tednu skupaj, kakšen dan pa enostavno niti ne odprem računalnika. Vesela sem, da sem po kar precej letih namesto zgolj 8-urne rutine sprejela 24-urni delavnik z vsemi vmesnimi sprehodi in časom za svojo družino.

Majdi Kosi, foto: Anze Petkovsek

S katerimi izzivi se soočaš pri svojem delu in kako jih premaguješ?

Izzivov je precej, od iskanja ustreznih dobaviteljev, partnerjev, surovin (prav vsi v procesu morajo biti seveda posebej registrirani za krmo) do komunikacijskih izzivov, saj gre za nove izdelke na trgu, tako doma kot v tujini, tako da je potrebno precej komunikacijske podpore in ozaveščanja. Tudi spremljanje zakonodaje, računovodskih in poslovnih usmeritev postajajo z rastjo vse večji izzivi, a jih sprejemam z odprto glavo.

Kaj imaš najraje pri svojem delu in kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Projekt Naravno zdrav pes se je razvil iz čistega veselja in je kar precej časa predstavljal moj hobi ob službi. Včasih se znajdem v istem dnevu v vlogi skladiščnika, promotorke, računovodje in direktorice. A bi lahko povzela, da je to delo, pri katerem ne razmišljam o ponedeljkih in o delovni dobi, ampak mi je v veselje prav vsak dan in vsak izziv. Načrti za prihodnost so načrti za danes – delati dobro, delati kakovostno, olajšati skrb marsikateremu lastniku psov, pri izdelkih pa vse bolj upoštevati tudi ekološki vidik (v zadnjem letu smo zamenjali embalažo, ki je bolj trajnostna – reciklabilna in izdelana v Sloveniji; zagotovo bomo tukaj kmalu naredili še korak naprej), vključevati kolikor bo mogoče lokalne surovine. Predvsem pa želim ohraniti »butičnost« proizvodnje, da lahko gre vsak izdelek »skozi moje roke«, preden ga pošljemo na police.