Blog, Brlog, Dobra dela, Novice

Ne črni, pač pa dobrodelni petek praznujemo!

Črni petek, ki ga danes mnogi poznajo kot praznik nakupovanja in vrtoglavih popustov ima pravzaprav za sabo tragično zgodovino. Prvi črni petek je bil posledica zloma borze zadnji petek v mesecu novembru. Tradicija zadnjega petka v novembru se je v ZDA ohranila nekaj desetletij – vse do danes, ko črni petek predstavlja prvi dan množičnega predbožičnega nakupovanja. ‘Praznik’ pa se je razširil tudi čez lužo in na črni petek tako tudi v Sloveniji marsikatera trgovina močno zniža svoje cene in spodbuja k množičnemu zapravljanju.

Kot odgovor na črni petek je nastal Dan brez nakupov (Buy Nothing Day), ki je dan protesta proti prekomernemu potrošništvu. Ta dan opozarja na odgovorno uporabo stvari in ljudi spodbuja k trajnostnejšim navadam – kupi manj in samo tisto, kar res potrebuješ. To je vsekakor praksa, ki je vredna podpore. Morda pa lahko naredimo še kaj več…

Na pobudo Mete Miklavc (Otroški kotiček) smo moči združile 4 spletne trgovine iz zgornje Savinjske doline. Ženske podjetnice (ki se tudi sicer rade povezujemo in si pomagamo), se ujemamo tudi v našem pogledu na pretirano spodbujanje potrošništva (kar je morda ironično, saj se s prodajo preživljamo) in smo kritične do ‘praznikov’ kakršen je Črni petek. Zato smo združile moči in ideje v akciji, ki smo jo kot odgovor na ta dan poimenovale Dobrodelni petek.

S sloganom: ‘Tvoj nakup ti danes ne prinese popusta, bo pa zato narisal nasmeh na mnoga usta.’ podarjamo celoten izkupiček nakupov, ki bodo v naših spletnih trgovinah opravljeni ta petek, 27.11.2020 – v dobrodelne namene.

Letošnje leto je bilo zagotovo za marsikoga zelo stresno. In vedno več je pomoči potrebnih ljudi. Zato smo se odločile zbrana sredstva podariti društvu Humanitarček, ki je med drugim ustvarilo #projektVida – družbeno odgovoren projekt, v okviru katerega poskušajo opozoriti na stisko starostnikov v Sloveniji, obenem pa jim nuditi dostojno in dostojanstveno pomoč.

Prijazno vas vabimo, da z nakupom v naših spletnih trgovinah na ta dan, prispevate v naš dobrodelni namen. V kolikor nimate potreb po nakupih v naših trgovinah, vas v to vsekakor ne silimo. Kljub vsemu pa vas prosimo, da besedo o Dobrodelnem petku ponesete med prijatelje. Naj tiha dobra dejanja preglasijo kričeče vrtoglave popuste.

V dobrodelnem petku bodo sodelovale spletne trgovine:

Pobudnice projekta: Meta Miklavc (Otroški kotiček), Sanja Golob (Hram narave), Irena Jurjevec (Papina) in Anja Završnik (Eko Brlog)

Več o projektu in o tem, kako se lahko vključite, najdete tukaj.

 

DOPISANO 3.12.2020

Hvala prav vsem in vsakomur, ki je sodeloval v naši akciji #dobrodelnipetek.

Skupaj s še 3 prekrasnimi ekipami, ki upravljajo s spletnimi trgovinami Otroški kotiček, Hram narave in Papina, ter seveda z vašo pomočjo smo za društvo Humanitarček v pičlem dnevu zbrali kar 1620€.

Presegli ste vsa naša pričakovanja in iz srca se vam zahvaljujem za vsak nakup in donacijo.

 

Naslovna fotografija: Kelly Sikkema Unsplash