Blog, Okolje, Posnetki

17 dokumentarnih filmov o Zemlji, ki si jih moraš ogledati

V tem zapisu smo zbrali nekaj krasnih dokumentarnih filmov o našem planetu, ki si jih preprosto moraš ogledati. Ne, seznam še zdaleč ni popoln in manjka ogromno res dobrih in pomembnih filmov o naravi, okoljski problematiki in o tem kako nasloviti težave s katerimi se spopada svet v današnjem času. A za začetek naj bo.

Filmi so razporejeni po naključnem vrstnem redu. Pri nekaterih, ki so na voljo za brezplačen ogled (Youtube/Vimeo) najdete povezavo že v samem naslovu filma. Za druge pa boste morda morali opraviti še kakšen dodaten klik. 😉

 

1. RiverBlue (2017)

Režiser: David McIlvride in Roger Williams

Dokumentarec prikazuje škodo, ki jo modna industrija povzroča svotovnim vodam. Osrednja tema je t.i. hidrocid, ki je posledica puščanja toksičnih odplak v reke in morja, kot posledica hitre mode.

 

2. Artifishal (2019)

Režiser: Josh Murphy

Artifishal se osredotoča na vpliv pretiranega izlova rib ter na to, kako naša ljubezen do morske hrane vpliva na divje živali pod gladino vode povsod po svetu.

 

3. Ice on Fire (2019)

Režiser: Leila Conners

Leonardo DiCaprio kot eden izmed producentov filma razkrije možen vzrok za poptencialno masovno izumiranje v metanu, ki se zaradi topljenja artičnega ledu sprošča v ozračje. Osredotoča se na nove tehnologije, ki bi lahko omilile posledice pretiranega CO2 v atmosferi.

Ogled je možen na HBO.

 

4. Climate Refugees (2010)

Režiser: Michael P. Nash

V tem dokumentarcu se ustvarjalci sprašujejo, katera ljudstva bodo utrpela največjo škodo zaradi podnebnih sprememb. In kakšne bodo posledice? Suša, lakota, izgredi in nacionalna varnost – vse to lahko vodi v katastrofo.

Ogled je možen na Amazon Prime.

 

5. Before The Flood (2016)

Director: Fisher Stevens

Before The Flood  sledi Leonardu di Capriu po svetu med dokumentiranjem že vidnih posledic globalnega segrevanja. Obenem pa prikaže spopadanje z zanikovalci podnebnih sprememb v ameriški politiki.

6. The Undamaged (2018)

Režiserji: Miha Avguštin, Rožle Bregar, and Matic Oblak

Slovenski dokumentarec The Undamaged raziskuje možnosti za varovanje zadnjih preostalih divjih rek na Balkanu. Ekipa se s kajaki poda po rekah iz Slovenije v Albanijo ter opozarja na ohranjanje rek.

 

7. The Biggest Little Farm (2019)

Režiser: John Chester

Ameriški par se je odločil da bo zaživel ponovno v skladu z naravo. Gre za pozitino naravnan dokumentarec, ki se osredotoča na preizkušnje živjenja samooskrbe.

 

8. The True Cost (2015)

Režiser: Andrew Morgan

To je zgodba o oblačilih – o ljudeh, ki jih nosimo, o ljudeh, ki jih naredijo in o vplivu tekstilne industrije na planer. Cena oblačil že desetletja pada, a človeštvo in okolje plačata na ta račun zelo visoko ceno. Nujen ogled za vsakega, ki se še nikoli ni vprašal – kdo zares plača za naša oblačila?

 

9. Seaspiracy (2021)

Režiser: Ali Tabrizi

Ta svež dokumentarec opozarja na škodo, ki jo ljudje prizadevamo morskim vrstam – obenem pa razkrije tudi zaskrbljujočo svetovno korupcijo.

Ogled filma je možen na Netflixu.

 

10. David Attenborough: A Life on Our Planet (2020)

Režiserji: Alastair Fothergill, Jonnie Hughes in Keith Scholey

Krasen dokumentarec, v katerem legendarni David Attenborough opiše, kako se je svet spremenil v pičlem obdobju njegove bogate kariere. Dokumentarec prikaže resnost in razsežnost sprememb, ki jih je naravni svet doživel v zadnjih desetletjih. Obenem pa ponudi tudi konkretne rešitve in vizijo za prihodnost.

Ogled filma je mogoč na Netflixu.

 

11. Minimalism: A Documentary About the Important Things (2016)

Režiser: Matt D’Avella

Film prikazuje obsesijo in pehanje za materialnimi dobrinami, ki nato polnijo hiše in garaže, včasih pa celo skladišča – in niso nikoli v uporabi. V dokumentarcu spoznamo ljudi, ki zavračajo tipično potrošniško mišljenje in gledalcu pokažejo, da nam stvari ne prinašajo sreče – in da je včasih manj resnično več.

Film je na voljo za ogled na Netflixu.

 

12. My Octopus Teacher (2020)

Režiserja: Pippa Ehrlich in James Reed

Dokumentarni film prikazuje nenavadno prijateljstvo s hobotnico v južnoafriškem morju. Hobotnica z njim deli presenetljive skrivnosti njenega skrivnega sveta.

Film je na voljo za ogled na Netflixu.

13. Home (2009)

Režiser: Yann Arthus-Bertrand

Dokumentarec je bil posnet v 54 državah in na 120 lokacijah, v roku 217 dni. Home predstavi čudesa sveta iz ptičje perspektive. Tako smo priča spremembam naravnega okolja na popolnoma nov način. Dokumentarec skuša navdušiti gledalca za akcijo in spodbuja k debati – saj z odlašanjem s spremembami morda izgubljamo naš dom (planet) za vedno.

 

14. Chasing Coral (2017)

Režiser: Jeff Orlowski

Koralni grebeni izginjajo z zaskrbljujočo hitrostjo. Ustvarjalci filam so prepričani, da lahko z raziskovanjem skrivnosti globin ugotovijo, kaj lahko pričakujemo ko gre za zdravje oceanov v prihodnosti.

Film si lahko ogledate na Netflixu.

 

15. How To Change the World (2015)

Režiser: Jerry Rothwell

Dokumentarec o rojstvu Greenpeacea prijazuje prelomno točko, ki je prisilila skupino mladih ljudi, da so postavili na rob svoje življenje, da bi ustvarili eksperimente z atomsko bombo na Aljaski. Film se osredotoča na eko bojevnika in so-ustanovitelja organizacije Greenpeace Roberta Hunterja, ter nam da misliti o tem kaj, če sploh se je v teh desetletjih spremenilo.

Ogled je možen na Amazon Prime.

 

16. Tomorrow (2015)

Režiserja: Cyril Dion and Mélanie Laurent

Francoska ustvarjalca dokumentarca se z optimističnim tonom lotevata današnjih izzivov povezanih s podnebnimi spremembami. V iskanju obstoječih alternativ današnjim normam v izobrazbi, kmetijstvu, energiji in ekonomiji sta odkrila posameznike in skupnosti, ki gledalca navdušijo za ukrepanje na lokalni ravni, z globalnimi posledicami.

Ogled filma je možen na Amazon Prime.

 

17. Human (2015)

Režiser: Yann Arthus-Bertrand

Kaj nas naredi ljudi? Ljubezen, sovraštvo, smeh, solze? Ustvarajlec dokumentarnega filma Home, Yann Arthus-Bertrand, je 3 leta zbiral življenjske zgodbe 2000 ljudi iz 60 držav.  Raziskoval je vse teme, ki nas združujejo in odtujujejo in jih v izjemni trilogiji prikazal na genialen način.

 

 

Za več uporabnih informacij in aktualnega dogajanja v Eko Brlogu, se ne pozabi prijaviti na naše e-novičke! Ob vpisu prejmeš kodo za 10% popust na celoten nakup ter brezplačni e-knjižici z napotki za zdrave pse in muce.

 

Naslovna fotografija: Denise Jans