Blog, Nega, Zdravje

Kako poskrbimo za čiste (in zdrave) pasje zobe?

Moj kuža ima pa ‘samo’ malo rumene zobke – pa je to res?

Zobne obloge pri živalih nikakor niso samo kozmetična ‘napaka’. Mnogi skrbniki najprej opazijo slab zadah in zabarvane zobe. Ko vnetje napreduje, lahko postane zelo boleče in takrat skrbniki opazimo tudi spremembe v vedenju (drgnjenje, oteženo hranjenje, nelagodje ob pregledu ustne votline, itd.).

Poleg tega, da je bolezen zelo neprijetna in boleča za gobčke naših ljubljenčkov, pa lahko slabo vpliva tudi na druge organske sisteme in povzroči težave čisto na drugem ‘koncu’ telesa. Mnogo kužkov šele po čiščenju postanejo spet tisti pravi razigrani kosmatinci, da njihovi skrbniki pogosto komaj verjamejo, da gre za istega psa. Očitno je, da jim je napredovana parodontalna bolezen povzročala kronične bolečine in nelagodje.

Predstavljaj si, da imaš res hud zobobol. Po možnosti, te boli več zob hkrati. Ni prijetno, kajne? Brez protibolečinskih tablet, bi najbrž težko normalno funkcioniral/a. Najbrž ne bi imela apetita, ne bi ti bilo do družbe in na sploh bi bil/a slabe volje. Si zdaj predstavljaš, kako se počuti kuža s takšnim zobovjem?

 

S ščetkanjem začnemo v mladosti, a nikoli ni prepozno za nove navade.

Zato se mi zdi izjemno pomembno, da takšne bolezni preprečimo s tem, da skrbimo za redno ustno higieno našega kužka že od majhnih tačk. A nikoli ni prepozno! Psa lahko navadimo na čiščenje zob tudi v odrasli dobi. Sama priporočam, da kužka najprej navadimo na to, da mu dvignemo ustnico ob daljši strani gobčka. Nato ga počasi navadimo na to, da mu s prstom drgnemo po zobkih. Ko je dotikov navajen, lahko prst zavijemo v navadno gazo in ga navadimo na občutek gaze, kasneje pa tudi na ščetko ter na okus zobne paste. Če ščetke ne mara, lahko ostanemo pri gazi in zobni pasti. Ampak pazi, da gaza po čiščenju ne ostane v gobčku!

Zobna pasta naj bo formulirana posebej za pse, saj imajo te čisto posebno sestavo, ki psom (ki ne znajo paste izpljuniti, kakor ljudje) ni nevarna in je zanje prijetnega okusa. Mnogo past ima dodane tudi posebne encime (encimske paste), ki zavirajo nastanek zobnih oblog. Nikoli pa ne uporabljamo človeške zobne paste!

Ščetka pa je lahko popolnoma navadna, razen za manjši gobček je primernejša otroška.

Ščetkanje se sicer priporoča na dnevni bazi, ali pa vsaj nekajkrat tedensko. Karkoli je bolje kot nič, a konsistentnost prinese res dobre rezultate.

S ščetkanjem bomo najbolje poskrbeli za zdravje pasje ustne votline.

Kaj pa še lahko storimo za ustno higieno?

Koristni dodatki k prehrani

Zobovju bo koristilo, če k prehrani dodajamo določene dodatke. Zelo uporabne so na primer določene vrste probiotikov (poiščite takšne, ki so pripravljeni prav za ta namen). Dodajamo lahko kokosovo olje (lahko ga celo namažemo po dlesnih), ki pomaga uničevati bakterije in plesni.

Uporaben je tudi prah za odstranjevanje zobnih oblog, ki je prehranski dodatek za pse iz mešanice morskih alg in jabolčne kaše in zaščiti zobe pred oblogami in zobnim kamnom, hkrati pa zobe ter dlesni čisti in ohranja zdrave ter se bori proti zadahu.

 

Žvečenje

Žvečenje ni koristno le za zdravje zob. Poskrbi namreč tudi za zabavo in metalno zdravje psa. Z žvečenjem psi krepijo ustne mišice, pa tudi vratne in ramenske mišice. Najbrž se vsi strinjamo, da večina psov (ali pa nemara kar vsi po vrsti) uživa v žvečenju – pa naj gre za kosti, igračke, žvečilke ali copate. Ko izbiramo pripomočke za žvečenje, pa ni odveč pozornost pri določenih podrobnostih.

 

Žvečenje lesenih palic strogo odsvetujem. Foto: Kaboompics.com (Pexels)

 

Kosti

Psom vedno ponudimo surovo kost, najboljše so večje mesnate goveje kosti. Psu pustimo, da iz kosti potrga meso in kite, ne pustimo mu pa da gloda kosti, saj lahko s tem zobovju kvečjemu škodi. Poleg govejih kosti so primerni npr. tudi perutninski vratovi, ne pa drugi deli živali.

Seveda pa mora biti velikost kosti vedno sorazmerna velikosti psa. Nikoli ne postimo psu, da gloda kost nenadzorovano, ampak ga pri tem početju nadzorujemo in mu kost v primernem času odvzamemo.

Če ima tvoj kuža obolelo zobovje, je starejši oz. so njegovi zobki iz katerega koli drugega razloga bolj šibki, se pred hranjenjem katerihkoli žvečilnih pripomočkov in kosti, posvetuj s svojim veterinarjem.

 

Igračke

Najboljše pravilo pri izbiri igračk je ‘test z nohtom’. Če se pri pritisku na igračko z nohtom material ‘vda’, potem je igračka varna za tvojega psa. Pa še rima se, da nam bo šlo lažje v glavo. 😉

Zato odsvetujem trde žvečilke, ki so ‘neuničljive’, saj so lahko prav zaradi svoje trdote potencialno nevarne tudi za tvojega psa. Naj bo naravni (npr. rogovi, žvečilke iz sušenega sira…) ali umetni material (npr. vedno popularnejši najlon), če je pretrd, lahko poškoduje ustno votlino psa in potencialno vodi v prebavne motnje ali celo življenjsko ogrožajočo obstrukcijo črevesja.

Iz zdravstvenih razlogov odsvetujem tudi uporabo sicer popolnoma naravnih in ‘eko’ lesenih palic, ki si jih kužki resda kar sami najdejo za zaposlitev svojih žvekalnih mišic. Zanje so namreč potencialno nevarne in hitro povzročijo več škode kot koristi – od neprijetnih poškodb v ustni votlini, ob zaužitju pa tudi do hudih poškodb notranjih organov.

Na voljo je cela vrsta bolj primernih ‘žvečk’ za zaposlitev in ustno higieno našega kosmatinca. Primerne igračke v naši ponudbi najdeš tukaj.

Beni med zabavo s popolnoma naravno in varno kostjo BecoBone.

 

Žvečilke

Tudi primerne dentalne žvečilke lahko koristijo pri vzdrževanju primerne ustne higiene naših psov. Odsvetujem žvečilke, ki vsebujejo veliko sladkorja (ki oblog res ne bo pomagal zmanjšati) in kakšne nemarne snovi, ki iz prehranskega vidika ne predstavljajo nič kaj koristnega. Prav tako ne priporočam uporabe žvečilk iz kože (rawhide), saj prepogosto vsebujejo nezaželene snovi, konzervanse in barvila.

Priporočam uporabo posebej zasnovanih dentalnih žvečilk. V naši ponudbi imamo kar nekaj naravnih žvečilk, ki imajo posebno sestavo ter strukturo, s pomočjo katere se odlično očisti pasje zobovje vse od roba dlesni pa do vrha zoba. Ker so polne naravnih sestavin in brez kakršnihkoli nemarnih snovi, kot so kemični aditivi in konzervansi, bodo na naraven način pomagale pri ustni higieni tvojega kosmatinca, brez da bi škodile njegovemu zdravju. Tudi žvečilke naj bodo ustrezne velikosti in primerne pasmi tvojega psa.

 

Copati, čevlji, itd.

Žvečenja copatov in druge obutve ne priporočam. 😉

Zaključek je preprost

Torej, če zaključim. Nasvet št. 1 je ščetkanje. Ja, res nam vzame nekaj minutk dnevno, ampak je zagotovo super naložba v zdravje našega kosmatinca. Šele nato pa sledijo dodatki k prehrani in žvečenje na 1001 način.

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.