Blog, Okolje, Sobivanje

Zakaj in kako pobiramo pasje kakce

Pasji kakec je ogledalo njegovega zdravja

Sama od nekdaj vestno pobiram pasje kakce. Že, ko sem imela v otroštvu svojega prvega psa, sem z zanimanjem (ja, z zanimanjem! :P) pobirala njegove kakce, si jih ogledovala in opažala morebitne spremembe. Ko namreč kakec poberemo, si ga lahko v  vrečki še dobro ogledamo. Začutimo njegovo konsistenco, opazimo barvo, morebitne dodatke sluzi, krvi, koščke hrane ali drugih predmetov, ki jih je zaužil. Opazimo lahko tudi zajedavce in v končni fazi zavohamo spremenjen vonj. Na podlagi vseh teh lastnosti lahko redno spremljamo zdravstveno stanje našega psa in precej hitro opazimo, ko pride do spremembe v njegovem ‘notranjem’ okolju in posledično zdravju.

Pasji kakci ne spadajo na cesto

Pobiranje kakcev v urbanem okolju je pomembno predvsem zaradi preprečevanja širjenja bakterij. V pasjih iztrebkih se namreč nahaja veliko število bakterij, med katerimi pa so nekatere odgovorne tudi za pojav bolezni pri ljudeh. Poleg tgea pa se lahko v pasjih iztrebkih nahajajo tudi paraziti (nekateri tudi niso vidni človeškemu očesu, zato v kakcih ne iščemo samo glist). Ker so lahko ti patogeni škodljivi tako za živali, kot tudi za ljudi, je dobro da jih varno odstranimo.

vrečke za kakce

Kakce vedno pobiramo v vrečke – po možnosti ekološke.

Pasji kakci so lahko nevarni tudi v naravi

Kakcev pa ne pobiramo samo v urbanem okolju, pač pa tudi ma kmetijskih površinah (polja, pašniki, travniki), ki se lahko onesnažijo z že omenjenimi patogeni in se prenesejo na poljščine ali pa okužijo živino. Okolje pa se poleg tega lahko onesnaži tudi z antiparazitiki, ki jih dajemo našim psom.

Tudi če kakec pustimo drugje v naravi lahko predstavlja nevarnost za okolje:

  • Voda/dež, ga lahko zanese v vodne vire in jih tako onesnaži s patogenimi organizmi.
  • Je bogat z dušikom in s tem škodi vodnim živalim.
  • Lahko ga kdo pohodi in si s tem uniči sicer prijeten sprehod.
vrečke za kakce

Rolica ekoloških vrečk je lahko tudi cenovno ugodna in izjemno praktična.

Kaj lahko torej naredimo?

Kakec VEDNO poberemo. Pri tem lahko uporabimo razgradljivo ali kompostno razgradljivo vrečko (samo navadne plastične ne, prosim!), škrnicelj iz papirja, star časopisni papir, ali pa kar lopatko. Več o različnih vrečkah, lahko preberete tukaj.

Iztrebke lahko nato:

  • Odplaknemo v stranišču (BREZ VREČK!). Tukaj vas pozivam, da preverite pri svojem lokalnem komunalnem podjetju ali je to početje primerno.
  • Odvržemo med MEŠANE ODPADKE. Pasji (in mačji) iztrebki ne spadajo med biološke odpadke, ne glede na to kakšno vrečko uporabljate. Problem je namreč v potencialnih patogenih, ki so prisotni v iztrebkih in tako ne spadajo v kompost.
  • Naredimo domači kompost, ki ga uporabljamo samo za kompostiranje iztrebkov in ga po nastanku prsti ne uporabljamo za užitne vrtnine.
  • Celotno ponudbo vrečk in nosilcev, ki ti bodo olajšali pobiranje kakcev (in te ne bodo pustili na cedilu!) najdeš tukaj.

 

vrečke za kakce

Kompostno razgradljive vrečke so najbolj ekološka izbira.