Blog, Dobra dela, Pogovori

SVSP – Skupina Veterinarjev Sterilizira Potepuhe

1. Kdo ste in kakšno je vaše poslanstvo?

Zavod SVSP (Slovenian Vets for Stray Pets – Skupina Veterinarjev Sterilizira Potepuhe) je bil ustanovljen avgusta 2016, vendar smo že prej delovali pod drugim imenom – TNR Team Slovenia. Začetek našega dela tako sega v leto 2012, ko nas je kontaktiral kolega s Kosova, da potrebujejo veterinarje, ki bi bili pripravljeni sodelovati v projektu sterilizacij in kastracij uličnih psov in mačk v mestu Skenderaj. Povabilu smo se odzvali in odšli na enotedenski projekt. Šele med projektom smo spoznali, kako velika je problematika uličnih psov in mačk na Balkanu, kar nihas ni pustilo ravnodušn, zato smo se odločili, da formiramo skupino TNR Team Slovenia.

Kot že ime nakazuje, je naše delovanje pomoč zapuščenim živalim. Problema se poskušamo lotevati čim bolj celostno; ne samo s sterilizacijami in kastracijami ter drugo veterinarsko oskrbo, temveč tudi z izobraževanjem in ozaveščanjem lokalnega prebivalstva ter veterinarjev v manj razvitih državah Evrope, predvsem na Balkanu. Z omogočanjem praktičnega izobraževanja bodočih veterinarskih tehnikov in študentov veterine pa pripomoremo k izobraževanju bodočega kadra slovenske veterine. V praksi to pomeni, da se od pomladi do pozne jeseni odpravljamo na nekaj dnevne projekte v Srbijo, Bosno, na Kosovo, letos pa smo se prvič odpravili tudi v Španijo in na Ciper.
Delujemo tudi v Sloveniji, predvsem v sodelovanju z nekaterimi zavetišči (Zavetišče Ljubljana, Horjul, Meli center Trebnje) in drugimi društvi oz. skupinami za pomoč živalim. Ko zberemo večjo količino hrane, odej in drugega materiala, ga po potrebi razporedimo po omenjenih zavetiščih oz. društvih. Pogosto tudi začasno namestimo kakšno žival, ki potrebuje posebno oz. dodatno nego.

SVSP

2. Kateri so največji izzivi, s katerimi se soočate pri svojem delu?

Naš cilj je že od samega začetka sterilizirati/kastrirati in drugače veterinarsko oskrbeti kar največ brezdomnih živali, zadnjih nekaj let pa delamo vedno več tudi na izobraževanju in osveščanju lokalnega prebivalstva. Seveda je bil tudi naš začetek zelo težak, vendar pa stvari še vedno niso lahke. Naše delo je psihično in fizično izjemno naporno.

Izzive pri našem delu bi lahko razdelili v dve skupini. Marsikdaj so izziv pogoji, v katerih delamo.
Delali smo že v starih kontejnerjih slovenske vojske, v starih, zapuščenih stavbah, kjer seveda ni elektrike, ni vode – to nam morajo vse urediti lokalni prostovoljci, včasih pa imamo priložnost delati v lepo opremljenih veterinarskih ambulantah. Nemalokrat delamo do poznega večera, v temi in s svetilkami na čelu, da lahko sploh kaj vidimo.
Drugi problem pa so živali, ki jih pogosto vidimo v res obupnem stanju, tako fizično kot psihično. Psi so velikokrat shirani, poškodovani, zanemarjeni … in čeprav jim pomagamo po najboljših močeh, vemo, da je na cestah še ogromno živali v takšnem stanju.
Izziv, ki se ga vedno raje lotevamo, pa so lastniške živali oz. njihovi lastniki. Kadar pridejo lastniki s svojimi živalmi, po navadi niso za to, da bi njihove živali sterilizirali oz. kastrirali, ampak si želijo le veterinarskega pregleda. Tukaj nastopi morda najpomembnejši del – pogovor, pokažemo jim tudi naše zloženke (imamo jih v slovenskem, angleškem, srbskem, bosanskem in albanskem jeziku), ki
predstavijo pozitivne plati teh posegov in razložimo, zakaj je za njih in za njihovo žival bolje, da jo tudi steriliziramo/kastriramo. Do sedaj se je večina odzvala pozitivno in so pristali na poseg, ugotovili smo, da marsikdaj sploh ne vedo, kaj to pomeni in zakaj je to dobro. Tako da izobraževanje lokalnega prebivalstva je izjemno pomembno.

SVSP

3. Na kateri projekt/dosežek ste najbolj ponosni?

Sicer smo ponosni na vsak izpeljan projekt posebej, morda pa nam največ pomeni izobraževanje lokalnih veterinarjev. Saj veste, kako pravi kitajski pregovor: ”Če daš človeku ribo, ga boš nahranil za en dan, če ga naučiš loviti, pa za vse življenje.”

4. Kaj vas motivira pri vašem delu?

Kljub temu, da nas na projektih stvari in stanje mnogokrat prizadanejo, se, ko pogledamo nazaj, zavedamo, kaj vse smo skupaj z domačini že dosegli. Poleg veterinarsko oskrbovanih in steriliziranih ter kastriranih živali se počasi izboljšujejo razmere v krajih, prebivalstvo z osveščanjem pridobiva izjemno pomembne informacije ter lokalni veterinarji s pridobljenim znanjem delajo bolje.

SVSP

5. Na kakšen način lahko posamezniki podpirajo vaše delovanje?

Z nabiranjem finančnih sredstev (nekajkrat na leto organiziramo dobrodelne licitacije, imamo možnost pomoči preko SMS sporočila – SVSP5 na 1919 …) ter materialnih stvari: sanitetnega materiala, zdravil, hrane, opreme za živali, stvari za srečelov … Delovanja brez podpornikom si ne predstavljamo. Prav tako nas z donacijami podpirajo nekatera slovenska društva in podjetja, kar nam precej olajša delovanje. Vsako leto tudi sodelujemo v akciji podjetja Dormeo Objem topline, letos bomo zbirali objeme decembra.

6. Zaključna misel – kaj bi radi sporočili čim širšemu krogu ljudi?

Kako lahko naenkrat rešiš 100 psov/mačk?
Zelo preprosto. Steriliziraš oz. kastriraš enega.

SVSP

Veseli nas, da bodo šli prav v roke zavoda SVSP zbrani prispevki od novembrske prodaje izdelkov FUNKY DOG.

Sicer pa lahko zavod podprete z donacijami tudi sami. Njuhovi podatki so:

ZAVOD SVSP, Krekova 12, 1218 Komenda, TRR: SI56 6100 0001 4964 925, email in paypal: zavodsvsp@gmail.com.

Zavod SVSP najdete na Facebooku, kontaktirate pa jih lahko tudi preko e-maila.

 

Hvala za vaše nesebično in požrtvovalno delo, dragi SVSP!

 

DONACIJA: Za zavod SVSP smo so konca meseca novembra 2019 s prodajo izdelkov Funky Dog zbrali 131,55€!

Naslovna fotografija: Laura Stanley

 

Podobni prispevki