Blog, Prehrana, Zdravje

Alergije, netolerance in izključevalna dieta

Žal vse več psov trpi zaradi alergij in intoleranc na hrano. Če hišni ljubljenček ne prenaša hrane, to vsak dan obremenjuje organizem, zato je pomembno pravočasno ukrepati. Ob sumu na alergijo ali intoleranco na hrano, naredimo izključevalno dieto. O tem kaj to je in kako jo izvedemo bomo govorili v nadaljevanju.

 

Ko nekaj ni v redu…

Prvi znaki alergije so pogosto praskanje po ušesih ali lizanje tačk. Pri psih s svetlo dlako se lahko pojavi rdečkasta obarvanost dlake na teh mestih, kar kaže na pogosto lizanje. Zelo značilne so tudi spremembe v ušesih, od majhne rdečice ali večje rdečice do temne pigmentacije. Pogosteje pa na prehransko alergijo/intoleranco posumimo tudi ob prepogostem polnjenju oz. vnetjih paraanalnih žlez. Pomembno: ni vsaka srbečica alergija, srbenje ima lahko številne sprožilce, zlasti sezonske, kot so cvetni prah, gnojila na njivah itd.

 

Intoleranca ali alergija?

Če vaš ljubljenček ne prenaša določene hrane, ločimo med intoleranco na hrano ali intoleranco in alergijo.

Alergija je motnja imunskega sistema, saj se imunski sistem »prekomerno« odzove na določene »vsiljivce«, ki so pravzaprav precej neškodljivi. Pogosti vzroki za alergije so bolhe, hišni prah in pršice, sezonski alergeni, plesni in sestavine hrane.

Alergije na hrano so pogostejše pri mladih psih, mlajših od 2 let, običajno jih sproži ena sama sestavina v hrani. Ni pomembno, ali so hrano prej dobro prenašali. Alergija se lahko pojavi nenadoma!

Simptomi pri psih vključujejo stalno srbenje (ni sezonsko/časovno omejeno) po obrazu, ušesih in/ali tacah, pogosto iztrebljanje, sluzasto blato, bruhanje, izčrpanost in napenjanje. Pri mačkah so simptomi podobni: driska, napenjanje, spremembe dlake na glavi ali trebuhu, tudi predeli brez dlake, ki se hitro vnamejo, če se mačka nenehoma praska ali liže.

Intoleranca na hrano NI reakcija imunskega sistema, ampak neposredna reakcija na vnos hrane. Tipični simptomi so driska, napenjanje, vendar brez srbenja.

Pogosti sprožilci alergij so: bolhe, hišni prah in pršice, sezonski alergeni, plesni in sestavine hrane. V hrani se psi odzivajo na vire beljakovin (predvsem govedina, jagnjetina, piščanec, mlečni izdelki in jajca), ter manj na žita, soja in gluten.

Možni sprožilci intolerance na hrano so: govedina, jagnjetina, piščanec, puran, svinjina, sled, mlečni izdelki, jajca, pšenica, riž, soja.

Govedina je med najpogostejšimi alergeni. Foto: Julian Peter (Pexels)

Izključevalna dieta

Ko gre za diagnosticiranje prehranskih alergij je zlati standard še vedno izključevalna dieta. To je zato, ker se lahko alergijska reakcija pojavi tudi do 8 tednov po zadnjem hranjenju določenega alergena. Ta dieta se začne z izključitvijo čim več virov beljakovin.

8-12 tednov se hrani samo en vir beljakovin, takšen, ki ga žival še nikoli ni zaužila.  Obstajajo vrste mesa, kot so konj, koza, kenguru in kunec, ki se pogosto uporabljajo izključno v ta namen.

Izključevalna dieta je dolgotrajna (a ne večna!) in zahteva veliko doslednosti. Najpomembneje je, da psu ne damo ničesar, razen beljakovin, ki smo jih določili v ta namen. Brez priboljškov, brez hrane od mize, brez hrane drugih živali. Prav nič, sicer je vse skupaj izguba časa. Dobro je, da smo pozorni tudi za morebitne dodatke v encimskih zobnih pastah, tabletah in prehranskih dopolnilih. O pravilni pripravi diete se posvetujemo z veterinarjem.

 

In ko se najde krivec…

Ker je izločievalna dieta dolgotrajna, se običajno prekine, ko se odkrijeta dva vira beljakovin, ki se dobro prenašata. Nato se začne iskanje prave hrane. Herrmann’s Manufaktur npr. tukaj ponuja zelo dobro izbiro:

  • širok nabor menijev s samo 1 virom beljakovin
  • vse sestavine so deklarirane
  • Kreativ Mix ponuja možnost individualnega sestavljanja menijev iz določenih sestavin
  • visokokakovostna in brezglutenska žita, ter meniji brez žit
  • recepti s posebej izbrano hrano za občutljive pse
  • meniji za mačke, ki ponujajo naravne vire tavrina, npr. kozice in zelenouste školjke v prahu.
  • Individualno hranjenje s Kreativ-Mix izdelki (meso in organi, zelenjavne mešanice, zelišča in dodatki po izbiri)

Herrmann’s Manufaktur BIO zelenjavni kosmiči.

 

Kreativ-Mix ponuja vse sestavine za individualno prehrano, ki jih lahko sestavite sami. Osnovo tvorijo čiste mesne sorte, ki jih lahko kombiniramo z ekološkimi zelenjavnimi kosmiči, ekološko zelenjavno mešanico (v suhi ali mokri obliki) ali pa seveda s svežo zelenjavo ali sadjem. Na voljo so tudi prehranska dopolnila, kot so ekološke zeliščne mešanice ali prah ekoloških jajčnih lupin in zelenustih školjk.

 

Na kaj morate biti pozorni …

Ko najdete vir beljakovin, izberite tudi sadje ali zelenjavo, ki vsebuje čim manj alergenov za druge sestavine; preizkušen primer bi bil konj s sladkim krompirjem in bučko ali pa mešanica Kreativ mix čistega mesa – konj  s kuhano ajdo.

Še ena pomembna opomba: V zgoraj omenjenem meniju je vir beljakovin »konjsko meso in organi«, za dopolnitev kalcija v receptu pa je dodana tudi jajčna lupina. To lahko ponovno sproži alergijo na piščanca. Zato: prosim, da ste vedno pozorni na vse sestavine, ter tudi na to kako je hrana deklarirana!

Koza je tudi redko alergena; tukaj ponujamo čiste mesne pločevinke v Kreativ-Mixu in tudi meni z rdečo peso za občutljive štirinožce.

Alergije in intolerance običajno povzročajo nekateri viri beljakovin, npr. goveje meso, piščanec, itd. Lahko pa se zgodi tudi, da je žival občutljiva na gluten, zato so primernejša žita brez glutena, kot so riž, proso, kvinoja ali ajda. Te priporočamo za izključevalno dieto.

Na splošno priporočamo, da pri boleznih vedno razmišljamo celostno. Pogosto je črevesje prizadeto, morda zaradi uporabe antibiotikov ali razgliščenja. Vzrok za težave sta lahko tudi stres, okoljski toksini ali pretirane zahteve do psa. Poleg tega je treba upoštevati odnos med lastnikom in psom. Če je lastnik zaskrbljen ali pod stresom, bo to seveda vplivalo na odnos z živaljo. In končno, je treba upoštevati tudi za pasmo specifična obolenja in predispozicije.

Povzeto po: Herrmann’s Manufaktur

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.