Blog, Okolje, Prehrana

Zakaj bi žuželke morale zamenjati meso?

Proizvodnja hrane za hišne ljubljenčke je doživela že veliko trendov. Od surove, do hladno stiskane hrane in hrane s sestavinami primernimi za človeško prehrano – prav vsak izmed trendov je na nek način zagotovo pripomogel k zdravju naših živali.

Problem prehranskih izdelkov, ki temeljijo na mesu pa je v tem, da zahtevajo pri proizvodnji ogromno porabo energije, zemljišč in vode.

Kakovosten alternativen vir beljakovin že obstaja

A ne bi bilo fino, če bi poiskali alternativni vir beljakovin, ki je naraven, prav tako hranljiv kot meso in ima manjši vpliv na okolje? Pravzaprav že obstaja – to so žuželke. Uživanje insektov je res oddaljeno od naše zahodnjaške diete in se zato marsikomu zdi kot zares čudaški koncept. A naj malo razbijemo ta mit. Yora uporablja le ličinke črne bojevniške muhe (Hermetia illucens), ki izgledajo kot mali debeli mokarji. Ker imajo kompleksno aminokislinsko zgradbo, so bile skrbno izbrane za glavno sestavino Yore. Poleg tega so tudi izjemno nežne do želodca in prebavil (dokazano bolj blagodejne od piščančjega mesa), zato lahko pričakujete pri svojemu psu boljšo prebavo in bolj trdne iztrebke.

Konvencionalna reja ni prijazna do živali, ne do okolja. (Foto: Artem Beliaikin (Pexels))

Gojenje žuželk je manj potratno in bolj prijazno do okolja

Za gojenje insektov se porabi le delček zemljišč, v primerjavi z gojenjem ostalih vrst živali, potrebujejo pa tudi manj hrane in vode. Ličinke, ki jih uporabljajo pri Yori, namreč pojedo ostanke zelenjave, ki bi sicer končala na odpadu. Poleg tega pa (kot stranski proizvod) proizvajajo odlično gnojilo, ki pomaga kmetom pridelati še več zelenjave.
Žuželke so nižje razvite živali in imajo zato drugačne receptorje od višje razvitih živali, kot so denimo prašiči. Menimo, da je hranjenje z žuželkami, bolj prijazno od hranjenja z živalskih mesom – čeprav je to težavna tema in vsekakor zahteva resen pogovor. Žuželke naj ne bi doživljale stresa kot višje razvite živali, poleg tega pa so gojene v pogojih, ki zelo podobni njihovemu naravnemu življenjskemu okolju.

v 14 dneh iz čajne žličke nastane 100kg beljakovin

Te ličinke so bile izbrane zaradi njihove izjemne hitrosti pri pretvorbi beljakovin v telesno maso. V pičlih 14 dneh se namreč čajna žlička jajčec spremeni v ličinke, iz katerih pridobimo 100kg beljakovin. To pomeni, da za proizvodnjo ne potrebujemo prav nobenih rastnih hormonov. Ker ličinke ne zbolijo, tudi ni potrebe po uporabi antibiotikov. Vse te neželene snovi lahko (kadar so prisotne v mesu) namreč negativno vplivajo na zdravje in razvoj naših domačih živali. Zaključek vsega tega je, da naši ljubljenčki dobijo popolnoma naraven vir beljakovin.

vpliv

Primerjava prireje mesa in vpliva na okolje – govedo, piščanci in žuželke. (vir: Yora)

Kakovostne beljakovine in maščobe ter slasten okus – brez škode za okolje

Yora je zagotovo na čelu revolucije hrane za živali, ki temelji na beljakovinah žuželk, saj ima najvišjo koncentracijo beljakovin žuželk na tržišču. S 40% vsebnostjo žuželk odlično konkurira tudi znamkam hrane, ki bazirajo na konvencionalno proizvedenem mesu. Ob tem je v hrani uporabljeno olje žuželk, ki je na nek način podobno lososovem olju – je bogato z omega 3 in 6 maščobnimi kislinami, kar je pomembno za zdravje možganov in oči. Sveže pripravljene ličinke v naravnem stanju so odličnega okusa, moka iz žuželk pa je bogata z beljakovinami, ki pomaga ohranjati mišično maso ter zdravje in lep izgled dlake ter kože.

Yora je zagotovo zasnovana z mislijo na zdravje naših ljubljenčkov na prvem mestu. Poleg tega pa skušajo zmanjšati ogljični odtis naših živali s prav vsako vrečo hrane.


Zakaj je torej ne bi preizkusil tudi vaš kuža?

Yora poleg hrane za pse vseh pasem in starosti, ponuja tudi prav posebne različice za mladičke, starejše kužke in pse majhnih pasem.

  • Yora za mladičke je popolna, hipoalergena hrana za pasje mladičke do 1. leta starosti. Je bogata z beljakovinami in vsebuje vse potrebne podporne snovi za zdravo rast in razvoj mladičkov – na okolju prijazen način, seveda.
  • Yora senior/light je kalorično nekoliko lažja in je zato še posebej primerna za starejše pse, pa tudi za pse s prekomerno telesno težo – ne glede na njihovo starost.
  • Yora small breed pa je posebej zasnovana za pse manjših pasem. Tako imajo tudi njihove majhne tačke karseda majhen ekološki odtis.

*Ne velja za hrano Yora za vse pasme ALL BREED.

 

Vir: Yora

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.