Blog, Pogovori

Vita Vovk in Živa Majerič Vovk – oblikovalki in ustvarjalki ovratnic (GoodBoy)

Tokrat vam v rubriki Pogovori predstavljamo ustvarjalno-dinamični duo sester, ki stojita za blagovno znamko krasnih ročno narejenih ovratnic GoodBoy. Izdelki so narejeni z ljubeznijo, z velikim čutom za estetiko in naravo. Kakor vsi pasjeljubci, pa imata tudi Vita in Živa v srcu prav posebno mesto za živali v stiski.

 

Živa in Vita, sestri in ustvarjalki blagovne znamke Goodboy. Kako bi se na kratko opisali?

Veliki živaloljubki, ljubiteljici lepega, narave, mamici. Veliko imava skupnega, hkrati pa sva si različni, kar je super.

 

Kako je vajino življenje povezano s psi? Sta že od nekdaj ljubiteljici živali?

Oh, ja! Od malega rešujeva in posvajava mačke, pse, ježe, ptiče, kar je staršema povzročalo precej stresa. Tudi sedaj, ko sva odrasli in s svojimi družinami, ni nič drugače. Humanosti in ljubezni do živali učiva tudi svoji hčerki.

Model Lan s svojo GoodBoy ovratnico. (Foto: GoodBoy)

Kako in zakaj je Goodboy nastal?

Goodboy je nastal pred šestimi leti iz želje, da bi najini psi nosili unikatne, drugačne, kul ovratnice. Trgovine s pasjo opremo so ponujale dolgočasne enobarvne ovratnice in težko sva našli kaj res drugačnega. Tako se je rodila ideja, da bi jih začel izdelovati sam. Najprej sva jih izdelali za naše pse, nato za prijatelje, potem pa se je rodila znamka Goodboy.

 

Vajini izdelki so se skozi čas tudi nekoliko spremenili. Začeli sta z umetnimi materiali, trenutno pa ustvarjata iz usnja. Zakaj sta se tako odločili?

Sprva sva šivali najlonske ovratnice zelo barvitih vzorcev s klasičnimi plastičnimi zaponkami, ki so bile velika uspešnica, predvsem zato, ker je bilo podobne ponudbe pri nas zelo malo. Nato je prišlo obdobje porodniške, za obe, ko vsakdanjik ni dopuščal veliko časa za ustvarjanje. V tem času je tudi Goodboy malo »zaspal« (skupaj z možgani novopečenih mamic).  Sčasoma so se začele pojavljati kopije najinih ovratnic, vedno več je bilo zelo podobnega. Ko je bil čas, da Goodboy spet zaživi, je bil hkrati čas tudi za nekaj novega.Tako sva pred kakšnim letom začeli izdelovati usnjene ovratnice, ki jih sami poslikava z barvitimi vzorci s pomočjo šablon, ki jih oblikujeva sami. Vse, razen kovinskih delov seveda, oblikujeva in izdelava sami.

Zavedava se problematike usnja in tega, da imajo nekateri do njega odklonilen odnos. Sami na to gledava nekoliko drugače, saj je usnje vendarle naraven material, stranski produkt, ki ga lahko uporabljamo zelo dolgo, če zanj lepo skrbimo, prav tako je razgradljivo, česar pa ne moremo reči za plastiko ali umetno usnje.

Pomembno pa je, da uporabljamo vegetabilno usnje, kjer gre za starodaven način strojenja kož, pri čemer se ne uporablja kromovih soli, ampak rastlinska strojila, zato je takšno usnje prijaznejše okolju in uporabniku. Je pa seveda za razliko od cenejšega kemičnega strojenja takšno naravno strojeno usnje dražje, kar se odraža tudi na ceni končnega izdelka. Sami uporabljava naravno in nebarvano vegetabilno usnje, ki je proizvedeno v Evropi, odločitev za ali proti usnju pa je stvar vsakega posameznika.

Vsaka ovratnica je ročno pobarvana z unikatnim vzorcem. (Foto: GoodBoy)

Kako poteka vajin ustvarjalni proces?

Vita je tista, ki ovratnico izdela, Živa pa tista, ki oblikuje vzorce in skrbi za PR. Ima namreč še kar zahtevno službo, zato so ovratnice zanjo bolj hobi in sprostitev.

 

Kje iščeta navdih za vajino delo?

Pravzaprav ni kakšnega posebnega vira navdiha. Ko dobiva idejo, se pokličeva in predebatirava, potem pa sledi realizacija.

 

Vajine izdelke na socialnih medijih pogosto predstavljata vajina kužka, oba rešenčka. Na sploh ste v družini ljubitelji ‘rešenih’ psov in vsak ima svojo zgodbo. Jih lahko na kratko predstavita?

Sva zagovornici posvajanja psov. Ko sva se osamosvojili in si ustvarili družini, sva obe posvojili svojega. Vita Lana iz Zavetišča Horjul, ki je danes star že 11 let, Živa Bredo, ki prihaja iz Bosne in je stara 8 let, najini starši pa so pred pol leta z Irske posvojili 2 leti starega lurcherja Oryna. Vsak ima za sabo svojo težko zgodbo zanemarjanja in krutega ravnanja. Lan je bil najden v smetnjaku, Breda bolhasta na ulici, Oryn pa kot ne preveč dober lovski ali dirkalni pes z zlomljeno taco. Vsi so se na dobro življenje še predobro navadili. Vsi so najini modeli, s katerimi pa je zelo težko delati, hahaha.

Breda pozira. (Foto: GoodBoy)

Kaj imata najraje pri svojem delu in kakšni so načrti za Goodboy v prihodnosti?

Verjetno to, da sva lahko pri tem delu res kreativni, sami si odmerjava kdaj, kako in koliko bova delali, ker to ni najina primarna dejavnost, od katere bi živeli. Ne ukvarjava se z lajki, ti pridejo sami od sebe, sva pa seveda vsakega iskreno veseli. Veseli sva vsakega zadovoljnega kupca in vseh velikih naročil. Najbolj pa feedbacka in fotografij zadovoljnih pasjih strank. Ta del je vedno zabaven. Najin cilj je bila širitev v tujino, kar pa nama je nedolgo nazaj tudi uspelo. Stvari prihajajo same od sebe, tako da se bova kar prepustili.

Kje vse lahko spremljamo vajino delo in vama sledimo?

Sledite nama lahko na najinem Instagram profilu @goodboy_dogcollars ter na Facebook profilu GoodBoy handmade dog collars. Tja nama lahko tudi pišete za vsa naročila in informacije.

Good Boy