Blog, Zdravje

Kaj je PEA in zakaj ga morda tvoja žival potrebuje?

Kaj je PEA? (in ne, ne mislim na grah)

Palmitoiletanolamid (ali na kratko: PEA) je endokanabinoidom podobna spojina iz skupine endogenih amidnih maščobnih kislin. Je analog endokanabinoida anandamida.

Prvič je bil identificiran pred več kot 50 leti v lipidnih ekstraktih različnih naravnih snovi, najdemo ga namreč v živilih kot so soja, arašidi in lucerna. Njegova protivnetna in protibolečinska vloga pa je bila raziskana šele kasneje.

Za PEA so sprva menili, da deluje kot lokalni hormon, s protivnetnim delovanjem preko zniževanja ravni sproščanja mediatorjev iz mastocitov, monocitov in makrofagov. Izkazalo pa se je, da ima poleg imunomodularnih učinkov, še mnoge druge naloge.

Vpleten je namreč v regulacijo kompleksnih sistemov vnetnega odziva, pruritusa, vpliva tudi na nevrogeno in nevropatsko bolečino. Na splošno naj bi bil PEA vpleten v endogene zaščitne mehanizme, ki se v telesu aktivirajo kot posledica različnih poškodb tkiva ali pa zaradi stimulacije vnetnih odzivov ter živčnih vlaken, ki zaznavajo bolečino.

Če je tole preveč zapleteno, brez skrbi. V nadaljevanju si bomo ogledali konkreten vpliv PEA na organizem.

Velikost JE pomembna.

Preden obravnavamo učinkovitost PEA kot prehranskega dopolnila pri vseh teh procesih, je treba obravnavati ključno vprašanje formulacije. PEA je zelo lipofilna spojina in se nagiba k agregaciji v velike delce (do 2000 mikronov) – to predstavlja velik farmacevtski problem, saj je stopnja absorpcije obratno sorazmerna z velikostjo delcev.

Zmanjšanje velikosti delcev s tehnikami mikronizacije (do 0,8 mikronov) znatno izboljša raztapljanje in s tem biološko dostopnost. Posledica tega je vrhunska učinkovitost peroralne aplikacije PEA (torej zaužitega preko ust), hkrati pa je ob tem zagotovljena njegova varnost. Predvsem iz tega razloga so v klinični praksi (v kateri ima zaradi enostavnega dajanja prednost prav peroralna pot) mikronizirane (PEA-m) in ultramikronizirane (PEA-um) oblike bolj zaželene in so tudi najbolj raziskane.

Pri laboratorijskih živalih pa je nasprotno na splošno najlažji in najpogosteje uporabljen način dajanja intraperitonealna aplikacija (injekcijsko). Dejansko niso opazili nobene razlike med PEA-um in nativno obliko PEA pri obvladovanju bolečine v primeru intraperitonealne aplikacije, kar pa nikakor ne velja, če se PEA uporablja peroralno.

Zato je nujno, da pri izbiri prehranskih dopolnil izbiramo takšne z mikronizirano ali ultramikronizirano obliko PEA.

Pa si oglejmo še nekaj načinov uporabe PEA za lajšanje zdravstvenih tegob naših živali. Ogledali si bomo kratke povzetke študij.

 

PEA in kožna obolenja

V 8-tedenski študiji vpliva ultra-mikroniziranega PEA na atopični dermatitis pri psih je sodelovalo 39 veterinarskih klinik in kar 160 psov z ne-sezonskim dermatitisom s srednje močno srbečico. 56. dne študije je imelo 58% psov redukcijo srbečice, 30% psov pa je bilo brez oz. z zelo milo srbečico. Na 56. dan so veterinarji ocenili tudi stanje kožnih sprememb s pomočjo indeksa lezij, pri čemer je kar 62% psov doseglo vrednosti v rangu remisije. Kar 45% živali je doseglo vrednosti zdravih živali na vprašalniku o kakovosti življenja. Študija zaključuje, da je PEA učinkovita in varna substanca, ki pomaga zmanjševati srbečico in velikost lezij pri psih z zmernim atopičnim dermatitisom, poleg tega pa izboljša kakovost njihovega življenja.

V drugi študiji so dokazali, da PEA zmanjša vnetje in srbečico na mišjem modelu s kontaktnim dermatitisom.

V eni izmed študij so preiskovali vpliv palmitoiletanolamida na kožni alergični vnetni odziv na askaride hipersenzibiliziranih psov pasme beagle. Ugotovili so, da ima peroralna administracija PEA v dozah 3, 10 in 30 mg/kg pozitiven vpliv na zmanjšanje velikosti kožne spremembe ob injekciji alergene substance. Med višjima dozama ni bilo pomembnejše razlike, kar nakazuje na to, da je imela doza 10mg/kg maksimalni inhibicijski efekt. Koncentracija PEA v krvni plazmi je bila sicer v korelaciji s spremembami na koži, kljub temu pa so bili protivnetni učinki PEA trajnejši od njihove plazemske koncentracije. Študija zaključuje, da bi lahko PEA predstavljala novo terapevtsko strategijo pri zdravljenju alergijskih vnetnih kožnih bolezni pri živalih.

PEA ima zmožnost lokalnega učinkovanja in tako zaščiti tkiva pred trenutnimi oz. potencialnimi poškodbami. Ker je endogena spojina, nima praktično nobenih neželenih stranskih učinkov. Ima dvojni učinek (protivnetni in protibolečinski), poleg tega pa zmanjšuje degranulacijo tkivnih bazofilcev ter s tem verjetno zmanjšuje poškodbe tkiva zaradi vnetja. Zato ima lahko pomembno vlogo pri bolnikih s kožnimi težavami.

 

PEA in bolečina

Mikronizirana oblika PEA je bila v humani medicini uporabljena kot samostojni oralni dodatek k prehrani ali v kombinaciji z opioidi, gabapentenoidi ter NSAID, pa tudi z antioksidanti pri različnih bolečinskih stanjih. Skupno je bilo klinično raziskanih skoraj 5000 človeških pacientov, objavljenih pa je bilo na ducate kliničnih študij, ki dokazujejo vpliv PEA na kronično in nevropatsko bolečino. Na splošno je mikronizirana oblika PEA pokazala zelo ugoden profil zdravljenja pri obvladovanju kronične bolečine pri človeških bolnikih v številnih študijah.

Kar zadeva živali v zasebni lasti, sta se nedavno dve študiji ukvarjali z dodajanjem mikroniziranega PEA k prehrani za lajšanje bolečin. Prvi je niz primerov pri štirih skakalnih konjih, z diagnozami: navikularni sindrom in/ali osteoartritis. Konje so štiri mesece vsak dan hranili s PEA-um (v ultromikronizirani obliki), pomešanim z običajno mešanico žit. Ob koncu prvega meseca dodajanja je šepavost na lestvici AAEP (0–5, pri čemer ničla pomeni, da ni zaznavne šepavosti, pet pa je najbolj ekstremna) pokazala izboljšanje pri vseh konjih. Tri mesece pozneje je bila šepavost ocenjena na nič, kar je omogočilo uspešno vrnitev k skakanju brez ponovitve bolezni.

Druga študija je bila izvedena na 13 odraslih lastniških psih srednje velikih do velikih pasem s kroničnim osteoartritisom in vztrajno šepavostjo (daljšo od enega meseca). Vsem psom so 4 tedne dodajali dopolnilno krmo, ki je vsebovala PEA, ultramikronizirano z naravnim antioksidantom kvercetinom (tj. PEA-q, 24 mg/kg telesne teže). Zdravljenje je bilo ocenjeno kot uspešno pri 54,5 % psov že v 2. tednu študije. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da se je šepavost (bodisi ocenjena s strani veterinarja na klinični lestvici od 0 do 4 ali objektivno ocenjena z dinamično analizo hoje) med obdobjem zdravljenja znatno izboljšala.

Ugotovitve zgoraj povzetih študij zagotavljajo klinične dokaze o PEA-um (mikroniziranem s kvercetinom) kot obetavni možnosti zdravljenja kronične bolečine in s tem povezane funkcionalne prizadetosti pri konjih in psih.

PEA in možgani

Kognitivni upad naj bi bil povezan z nevrodegenerativnimi procesi, ki vključujejo ekscitotoksičnost, oksidativne poškodbe, vnetje ter disfunkcijo mikrovaskularne in krvno-možganske pregrade. Med naravno prisotnimi molekulami, ki se borijo proti tem patološkim procesom in skušajo vzpostaviti homeostazo je tudi palmitoiletanolamid (PEA), ki ima nevroprotektivne in protivnetne lastnosti. To nakazuje na možnost, da bi njegovo dodajanje lahko predstavljalo nov terapevtski pristop pri podpiranju telesne regulacije nevrokognitivnih motenj.

Pregled 33 študij, izvedenih na živalskih modelih nevrodegeneracije, kažejo, da PEA izboljšuje nevrovedenjske funkcije, vključno s spominom in učenjem, z zmanjšanjem oksidativnega stresa in ekspresije pro-vnetnih in astrocitnih markerjev. Ugotovljeno je bilo, da PEA spodbuja nevrogenezo, sposobnost preživetja in preživetje nevronov, hkrati pa zavira infiltracijo/degranulacijo mastocitov in aktivacijo astrocitov. Pokazalo se je tudi, da blaži astrogliozo, ki jo povzroča β-amiloid.

Predklinični dokazi kažejo na to, da lahko PEA deluje kot zdravilo za spreminjanje bolezni v zgodnji fazi nevrokognitivne motnje, medtem ko je lahko njegov zaščitni učinek pri odkriti motnji manj pomemben. Omejene raziskave na ljudeh kažejo, da dodatek PEA zmanjša utrujenost in kognitivne motnje. PEA je izboljšal globalno izvršilno funkcijo, delovni spomin, jezikovne pomanjkljivosti ter dnevne življenjske aktivnosti.

Pri iskanju spojin, ki bi lahko zaščitile pred patofiziološkimi mehanizmi, ki vodijo do nevrokognitivnih motenj, lahko PEA predstavlja terapevtsko možnost za preprečevanje nevrodegeneracije in podporo endogenim popravljalnim procesom proti napredovanju bolezni.

 

Varnost in uporaba

V študiji vpliva PEA na razvoj plodov pri podganah niso zaznali nobenih neželenih stranskih učinkov  PEA v obliki maternalne toksičnosti, embriotoksičnosti, fetotoksičnosti ali teratogenosti. Resnih neželenih stranskih učinkov v literaturi praktično ni zaslediti.

To postavi PEA v ospredje snovi, ki jih lahko varno in brez interakcij z zdravili dodajamo starejšim živalim za zaščito in boljše zdravje možganov, s pridom in uspešno lahko PEA uporabimo za lajšanje kronične bolečine ali pa pri različnih kožnih obolenjih.

To so na primer:

V naši ponudbi najdete vrhunske dodatke s PEA mproizvajalca Innovet, ki so posebej formulirani prav v te namene. Mene res navdušuje, ko gresta znanost in narava z roko v roki in, kadar lahko inovativni a naravni dodatki lajšajo zdravstvene tegobe naših živali brez uporabe zdravil in še pomembneje – brez negativnega vpliva na telo in notranje organe!

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.

Dodatno branje:

Colizzi M, Bortoletto R, Colli C, Bonomo E, Pagliaro D, Maso E, Di Gennaro G, Balestrieri M. Therapeutic effect of palmitoylethanolamide in cognitive decline: A systematic review and preliminary meta-analysis of preclinical and clinical evidence. Front Psychiatry. 2022 Oct 28;13:1038122. doi: 10.3389/fpsyt.2022.1038122. PMID: 36387000; PMCID: PMC9650099.

della Rocca, G.; Gamba, D. Chronic Pain in Dogs and Cats: Is There Place for Dietary Intervention with Micro-Palmitoylethanolamide? Animals 2021, 11, 952.

Gugliandolo, Enrico & Peritore, Alessio & Piras, Cristian & Cuzzocrea, Salvatore & Crupi, Rosalia. (2020). Palmitoylethanolamide and Related ALIAmides: Prohomeostatic Lipid Compounds for Animal Health and Wellbeing. Veterinary Sciences. 7. 78. 10.3390/vetsci7020078.

Re, G., Barbero, R., Miolo, A., & Marzo, V. D. (2007). Palmitoylethanolamide, endocannabinoids and related cannabimimetic compounds in protection against tissue inflammation and pain: Potential use in companion animals. The Veterinary Journal, 173(1), 21–30. https://doi.org/10.1016/J.TVJL.2005.10.003.

Calignano et al., 2001, Malan et al., 2002, Hohmann, 2002

Noli C, Della Valle MF, Miolo A, Medori C, Schievano C; Skinalia Clinical Research Group. Efficacy of ultra-micronized palmitoylethanolamide in canine atopic dermatitis: an open-label multi-centre study. Vet Dermatol. 2015 Dec;26(6):432-40, e101. doi: 10.1111/vde.12250. Epub 2015 Aug 18. PMID: 26283633.

Vaia M, Petrosino S, De Filippis D, Negro L, Guarino A, Carnuccio R, Di Marzo V, Iuvone T. Palmitoylethanolamide reduces inflammation and itch in a mouse model of contact allergic dermatitis. Eur J Pharmacol. 2016 Nov 15;791:669-674. doi: 10.1016/j.ejphar.2016.10.005. Epub 2016 Oct 5. PMID: 27720681.

Cerrato S, Brazis P, Della Valle MF, Miolo A, Petrosino S, Di Marzo V, Puigdemont A. Effects of palmitoylethanolamide on the cutaneous allergic inflammatory response in Ascaris hypersensitive Beagle dogs. Vet J. 2012 Mar;191(3):377-82. doi: 10.1016/j.tvjl.2011.04.002. Epub 2011 May 20. PMID: 21601500.

Scarampella F, Abramo F, Noli C. Clinical and histological evaluation of an analogue of palmitoylethanolamide, PLR 120 (comicronized Palmidrol INN) in cats with eosinophilic granuloma and eosinophilic plaque: a pilot study. Vet Dermatol. 2001 Feb;12(1):29-39. doi: 10.1046/j.1365-3164.2001.00214.x. PMID: 11301536.

Deshmukh NS, Gumaste S, Subah S, Bogoda NO. Palmitoylethanolamide: Prenatal Developmental Toxicity Study in Rats. Int J Toxicol. 2021 Mar-Apr;40(2):161-170. doi: 10.1177/1091581820986073. Epub 2021 Feb 12. PMID: 33576293; PMCID: PMC7961647.