Blog, Pogovori

Helena Kotnik – vodnica terapevtskih psičk (Zavod PET)

Helena Kotnik s svojima psičkama Senno in Auriko opravlja prostovljno delo v zavodu PET. Njena pozitivna energija in ljubezen do živali ter prostovojstva sta nalezljivi in veseli nas, da je za Eko Brlog skrbno in izčrpno odgovorila na nekaj osnovnih vprašanj o njenih psičkah in delu z njima. Če te zanima kdo in kako lahkopostane terapevtski par, kaj med svojim delom počne in kakšni so učinki takšne terapije, le preberi zanimiv pogovor v pspodnjih vrsticah.

Helena, nam lahko poveš kaj o sebi ter tvoji Senni in Auriki?

Naša prva skupna družinska psička je bila črna fletka Taja. Bila je najboljša kužika na celem svetu, ki je moje otroke spremljala skozi vse otroštvo in je ne bomo nikoli pozabili. Ko se je Taja bližala štirinajstim letom, sva se z možem odločila, da v družino sprejmeva še enega kužka in tako malo popestriva dneve naši veteranki z igrivim mladičkom. Razmišljala sva in raziskovala, kakšne pasme vse obstajajo, in tako sva nekega dne na neki pasji razstavi zagledala čudovite hrte in med njimi mini hrtke. Bili so nama tako všeč, da sva se odločila, da bo naš novi družinski član mali italijanski hrt.

Imela sva srečo, da je bila v Sloveniji ena vzrediteljica te čudovite pasme in ravno takrat so pričakovali leglo mladičkov. Ko se je skotila naša Desert Queen Lucciola, smo se odločili, da jo bomo klicali Senna. V tem času je naša Taja postajala vse bolj počasna, tačke so jo komaj še držale pokonci … En teden pred prihodom Senne v naš dom se je na našo veliko žalost Taja poslovila od nas (stara 14 let in 3 mesece) in tako se s Senno nista nikoli spoznali. Takrat smo se odločili, da na naslednjega psa ne bomo čakali tako dolgo.

Čez manj kot dve leti je v Brnu na Češkem na svet prišla Aurika Brai Chmelnicki. Med kotitvijo se je nekako zgodilo, da si je zlomila repek, ki ga na žalost niso mogli rešiti, zato so ji ga operativno skrajšali. Ker zaradi tega ni bila primerna za vzrejo in za razstavno psičko, so se vzreditelji odločili, da jo obdržijo, razen če bi ji našli kak tak dom, kjer bi jo sprejeli takšno kot je. Naša prijateljica, ki ima tudi italijančke, je izvedela za to in jim povedala za nas. Bili smo zelo veseli, ko so se odločili, da bo Aurikin novi dom pri nas v Sloveniji.

S Senno in Auriko skupaj tvorite terapevtski par oz. ‘trio’. Kako si se odločila za delovanje na tem področju?

Ne vem več točno, v katerem časopisu sem videla terapevtski par Dunjo in njeno zlato prinašalko Gajo (zdaj mojo dobro prijateljico v Zavodu Pet). Tam sem prebrala, da obstajajo ljudje, ki se ukvarjajo s posredovanjem s pomočjo psov, obiskujejo razne ustanove ter s tem osrečujejo in pomagajo ljudem. To me je čisto prevzelo. Ker imam zelo rada živali in ljudi, sem se odločila, da se tudi jaz preizkusim v tem.

Ko je bila Senna dovolj stara, sem naju prijavila na testiranje v Zavodu PET, ki sva ga uspešno opravili. Ko je naša direktorica zavoda Valentina Horvat Kokalj spoznala še Auriko, je predlagala, da bi tudi njo testirali, in tako je tudi bilo. Ker se je tudi ona izkazala kot primerna, sem izobraževanje, pripravništvo in izpit opravila z obema, kar je za nas tri super, ker smo nerazdružljive in zdaj z velikim veseljem skupaj opravljamo to plemenito delo. Vsak dan znova me motivira ljubezen do življenja, do dela z mojima psičkama in ljudmi, do druženja s podobno mislečimi in velika želja po osebnostni rasti.

 

Pogovor z otroci o skrbi za psa preko knjige Oskar, v knjižnici Luče. (osebni arhiv)

Si članica zavoda PET, ki je Zavod za posredovanje s pomočjo psov. Zakaj ravno PET?

Če me sprašujete zakaj sem se odločila za prostovoljsko delo v Zavodu PET, vam lahko povem, da sem tu spoznala veliko krasnih, pozitivnih in srčnih ljudi in njihovih kužkov, kar me vedno znova in znova motivira in mi polni »baterije«. V času izobraževanja in pripravništvo mi je vsak član PETk dal nekaj, vsi skupaj pa ogromnoooo in zelo sem vesela, da sem del te čudovite družbe terapevtov. V Zavodu PET smo sami prostovoljci. In biti prostovoljec s psom je način življenja. Imeti moraš čas, voljo in veliko ljubezni do psa in seveda do ljudi.

Če pa me sprašujete zakaj se zavod imenuje ravno PET, vam lahko povem kakšne pomene vse so ustanoviteljice našle v tem imenu.

PET

 • Pasja Enota Terapevtov
 • pet daš za odlično opravljeno delo
 • pet je blazinic na pasji tački
 • pet je naših področij dela (AAT, AAA, AAE, READ-AAT, READ-AAA)
 • pet je najboljša ocena v šoli (mi jih med drugim tako radi prejemamo, kot jih delimo)
 • to pet: angl. božati, ljubkovati (kar med drugim počnejo z našimi kužki)
 • a pet: angl. hišni ljubljenček (kar naši kužki so)
 • pet prijateljev: je zbirka knjig pisateljice Enid Blyton, v kateri skupina otroških detektivov razkriva male in velike skrivnosti, vse pod budnim očesom njihovega psa.

Kako poteka tvoj ‘delovni dan’, kadar ste v vlogi terapevtskega para?

Pred vsakim obiskom ustanove si napišem program, v kovček si skrbno pripravim ustrezne rekvizite, ki jih pri tisti uri potrebujemo. Preden se odpravimo od doma, gremo s Senno in Auriko na krajši sprehod, da opravita vse potrebe in se malo razmigata. Po končanem obisku ustanove, gremo še na en krajši sprehod, po navadi že kar tam v bližnji okolici ustanove. Ko pridemo domov, izpolnim obrazce, ki jih vsi v zavodu izpolnjujemo in si tako vodimo evidenco o svojem delu …

S Senno in Auriko redno obiskujemo Dom starejših v Gornjem Gradu, Dom starejših v Laškem, Center za varstvo in delo Golovec Celje in Osrednjo knjižnico Mozirje, kjer obiskujemo krajevne knjižnice po vsej dolini pri uri pravljic in izvajamo program »Poslušam za PET«. Občasno obiščemo tudi UKC pediatrijo v Ljubljani in Mariboru. Večkrat nas povabijo tudi v kakšen vrtec in osnovno šolo, kjer po navadi izvedemo delavnico »Sobivanje s psom«.

Kako pa poteka šolanje in kako dolgo traja, da postaneš pravi terapevtski par?

Najprej se opravi testiranje značaja psa in odnos med psom in vodnikom ter se opravi tudi osebni razgovor z vodnikom. Po uspešno opravljenem testiranju sledi izobraževanje, ki poteka v obliki predavanj in praktičnih delavnic s področja kinologije, veterine in vključevanja posredovanja s pomočjo psov v različne institucije. Po opravljenem splošnem izobraževanju vodniki pse peljejo na kompleten in podroben veterinarski pregled in parazitološke preiskave.

Ob pridobitvi spričevala, da je pes popolnoma zdrav, negovan in sposoben dela, lahko pričnejo opravljati (vsaj) 25-urno prakso, ki pod budnim očesom mentorja poteka v vsaj treh različnih inštitucijah. Vsi obiski se beležijo v posebne obrazce, kjer se zavede, kaj in kdaj se je izvajalo, število uporabnikov, kakšni so bili uporabniki, kako se je obnašal vodnik in kako pes. Po predaji dokumentacije, ki jo pregleda strokovni svet, lahko vodnik pridobi možnost pristopa k zaključnem izpitu, ki sestoji iz pisnega in praktičnega dela.

Po uspešno opravljenem izpitu pridobita vodnik in pes licenco Zavoda PET za opravljanje posredovanja s pomočjo psa in s tem naziv terapevtski par. Navadno celotno izobraževanje traja eno leto. Licenco je potrebno obnavljati vsake dve leti, na pol leta pa psa peljemo na kompleten veterinarski pregled.

Kdo se sploh lahko ukvarja s to dejavnostjo? Ali obstajajo kakšne zahteve, omejitve?

Vodnik mora biti star najmanj 18 let, pes pa najmanj 1 leto, ko pristopi k testiranju, in najmanj 2 leti, ko prične z delom kot terapevtski pes. Seveda pes ne sme imeti zavedenega ugriza v centralnem registru psov. Vodnik oz. kandidat ne sme biti kazensko odgovoren oz. mora predložiti potrdilo o nekaznovanosti.

Za kakšne terapije pravzaprav gre? Komu pomagate in kaj vse izvajate?

Pomagamo otrokom, mladostnikom, odraslim in starostnikom, ki se v življenju ali v določenem življenjskem obdobju soočajo z boleznijo, fizično ali duševno motnjo oziroma omejitvijo. V sodelovanju s posebej usposobljenimi strokovnimi osebami (delovnimi terapevti, fizioterapevti, zdravniki, medicinskimi sestrami, socialnimi delavci, pedagogi, specialnimi pedagogi in drugimi) izvajamo posredovanje s pomočjo psov (aktivnosti, terapije, izobraževanje ter dva posebna programa R.E.A.D. ® ter Poslušam za PET) v pediatričnih bolnišnicah, psihiatrični bolnišnici, na inštitutu za rehabilitacijo, v varstveno delovnih centrih in zavodih za usposabljanje, v domovih starejših občanov ter v vrtcih in šolah z rednim in prilagojenim programom.

Posredovanje lahko poteka individualno ali skupinsko in temelji na pozitivnem odnosu, ki se vzpostavi med uporabnikom, psom in vodnikom terapevtskega psa.

Ali lahko vsak kuža deluje na vseh področjih?

Vsaka organizacija postavi svoje standarde glede terapevtskih psov in vloge vodnika glede na to, s kakšnimi uporabniki in v kakšnem okolju delujejo terapevtski pari (vodniki s svojimi psi). Temu prilagodi tudi parametre testiranja psov za opravljanje posredovanja s pomočjo psa. V Zavodu PET kinološki inštruktor v grobem testira na vodljivost in poslušnost, vedenje psa ob prisotnosti tuje osebe oz. skupine oseb, vedenje psa ob srečanju z drugimi psi, vedenje psa ob slušnih, optičnih, vonjalnih in taktilnih vzpodbudah, vedenje psa ob invalidskih in delovnih pripomočkih, hoja po različnih podlagah, znanje trikov in igra psa, nego psa, splošni videz in zdravje psa.

Pes se v raznih situacijah ne sme odzvati panično ali agresivno, ne sme biti nezaupljiv, mora biti samozavesten, vendar vodljiv in poslušen, stabilen, učljiv, radoveden in igriv. Iskati mora stik s človekom in prenašati dotike. Velik pomen dajemo tudi sodelovanju psa z vodnikom in obratno. Morata si zaupati, vodnik pa mora psa znati na primeren način voditi in mu pomagati v različnih situacijah.

Pri delu je pomembno tudi upoštevati, da ni vsak pes primeren za potrebe vsakega uporabnika, vsako dejavnost in cilje programa, tako po fizičnih kot značajskih lastnostih ter nivoju znanja, zato se za posamezne dejavnosti in uporabnike psa skrbno izbere. V Zavodu smo zato veseli, da imamo pse različnih pasem in mešance, različnih velikosti, dolžine in barve dlake, bolj in manj živahne, povsem umirjene, takšne, ki raje obiskujejo starejše, in takšne, ki uživajo v igrivosti mlajših uporabnikov, takšne, ki poleg osnovnega znanja obvladajo tudi razne trike, in takšne, ki jih trikov učijo uporabniki, in še bi lahko naštevala. Pomembno je, da v delu uživajo, pa čeprav to ni vedno v njihovi naravi.

Terapija s psi ima številne pozitivne učinke na ljudi. Katere najpogosteje opazite pri svojem delu?

Posredovanje s pomočjo psa je učinkovito, če posameznik psa sprejme. Zgodi se tudi, da se kdo psa sprva boji, vendar je pomembno, da posredovanja izrecno ne odklanja. Primerov, v katerih bi posameznik obisk psa odklonil, je zanemarljivo malo. Navadno se naši uporabniki, pa naj bodo to otroci, odrasli ali starejši, obiskov zelo razveselijo in pse z navdušenjem sprejmejo. Ravno tako se jih v večini primerov razveselijo tudi starši oz. skrbniki in sorodniki, še toliko bolj, ko vidijo kako pozitivno pri vplivajo na počutje njihovih bližnjih.

Opažamo tudi, da psi v inštitucijah, ki jih obiskujemo, na splošno pripomorejo k dobri volji in počutju ne le uporabnikov temveč tudi zaposlenih. Pes prinese v institucionalno okolje zunanji svet, nekaj živega, mehkega in toplega, potrpežljivo posluša, ne graja in ljudi sprejme takšne kot so. Ustvari čustveno varno ozračje, ljudi sprosti in motivira, zato tudi z veliko večjo vnemo kot sicer sodelujejo pri aktivnostih ali terapiji. Pozitivni učinki pa se kažejo tudi kasneje, ko pes ni več prisoten, po hodnikih pa se še dolgo govori o obisku. Raziskave so pokazale, da lahko prisotnost psa znižuje krvni tlak in srčni utrip. Prisotnost in dotikanje psa človeka pomirjata in zmanjšujeta fizično bolečino in psihično nelagodje. Interakcija med človekom in psom lahko tako koristi na različnih področjih.

TELESNI VIDIK: izboljšanje motoričnih sposobnosti (ravnotežja, gibljivosti, koordinacije, vzdržljivosti in moči), izboljšanje koordinacije oko – roka, izboljšanje fine motorike in sposobnosti prijemanja, izboljšanje telesne drže, povečanje obsega posameznega giba.

MENTALNO ZDRAVJE: zmanjševanje tesnobe (anksioznosti), povečanje pozornosti, izboljšanje izražanja čustev, večja empatija, zmanjšanje občutkov osamljenosti, pozitiven vpliv pri izgubi in žalovanju, osredotočenost na sedanjost, višje samospoštovanje in samovrednotenje in povečana sposobnost zaupanja.

SOCIALNI VIDIK: izboljšanje socialnih spretnosti, učenje primernega dotika (prejemanje in dajanje), učenje prejemanja in dajanja konstruktivne kritike, izboljšanje sodelovanja z drugimi, vzpostavljanje očesnega kontakta, izboljšanje sposobnosti odločanja, zmanjšanje manipulativnega vedenja, primerno prejemanje in dajanje nagrade ali pohvale, izkazovanje hvaležnosti, izboljšanje socialne interakcije in povečanje želje po pripadnosti skupini.

KOGNITIVNI/IZOBRAŽEVALNI VIDIK: boljša in dolgotrajnejša pozornost, osredotočenost na nalogo, izboljšanje spomina in priklica spomina, izboljšanje bralne pismenosti, izboljšanje sposobnosti reševanja problemov, motivacija, izboljšanje kratkoročnega in dolgoročnega spomina, izboljšanje poznavanje pojmov.

GOVOR IN KOMUNIKACIJA: izboljšanje verbalne komunikacije, naučiti se vprašati in odgovoriti na vprašanje, večanje besednega zaklada in boljša izgovarjava besed.

Pozitivne učinke psa na ljudi bi še lahko naštevala, vendar pa menim, da je najvažnejši učinek ta, da znižuje stres, kar je v teh časih ogromnega pomena.

Obisk v Domu starejših Laško, Senna sedi starejši uporabnici v naročju, gospa jo ljubkuje in se pogovarja s Heleno.

Obisk v Domu starejših Laško, Senna

sedi starejši uporabnici v naročju,

gospa jo ljubkuje in se pogovarja s Heleno.

Kakšen pa je učinek terapij na psa?

Nekatere terapije ali obiski so tudi za pse naporni. Psi različno pokažejo, da so utrujeni, da imajo dovolj, da se ne počutijo dobro ali da stika ne želijo. V Zavodu PET nas (vodnike) dobro seznanijo o komunikaciji psov, seveda pa se moramo vodniki zavedati, da moramo pri opazovanju in interpretiranju govorice psa upoštevati pasemske in individualne značilnosti, opazovati tako posamezne signale kot sekvenco vedenj ter celoten kontekst.

Navadno dejavnost s psom zaključimo, preden pes sam pokaže, da je utrujen, in ker smo vodniki odvetniki svojega psa, imamo vso pravico zaključiti dejavnost ali celo odkloniti sodelovanje v primeru, da niso upoštevani določeni pogoji ali pride do situacije, ki to zahteva. V zavodu smo izvajanje dejavnosti omejili na dve uri tedensko na podlagi lastnih opažanj ter pregleda raznih študij, pa tudi zato, ker poleg teh dveh ur prostovoljsko delo vodniku vzame vsaj še dve dodatni uri na teden (razne priprave…). Tako lahko vzdržujemo kakovost dela in preprečimo preobremenitev parov.

S katerimi inštitucijami v Sloveniji sodelujete?

Redno sodelujemo s Pediatrično kliniko LJ, Kliniko za Pediatrijo MB, z Otroško kirurgijo MB, Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča, Psihiatrično bolnica Idrija, ZUDV Dornavo, s Cirius Vipava, Centrom za varstvo in delo Golovec Celje, z Domom Pod Gorco MB, Domom Danice Vogrinec MB, Domom starejših Radovljica, z Domom starejših v Gornjem Gradu, Domom starejših Thermana Laško, Domom upokojencev Marof Idrija, Domom upokojencev Nova Gorica, z Eberlovim domom iz Izlak, Domom upokojencev Vrhnika, Domom starejših Logatec, Vrtcem Studenci MB, OŠ Hinka Smrekarja LJ, OŠ Jožeta Moškriča LJ, OŠ Ljudevita Pivka Ptuj, OŠ Grum Zagorje in Osrednjo knjižnico Mozirje. Večkrat opravimo enkratne obiske tudi po šolah in vrtcih po vsej Sloveniji, kjer navadno izvajamo delavnice »Sobivanje s psom«.

Kam se lahko obrnejo skrbniki psov, ki jih zanima tovrstno delo s psom?

V Zavodu PET smo novih članov vedno veseli. Če se želite posvetiti prostovoljnemu delu, se nam lahko pridružite na več načinov:

 • postanete delovni član zavoda,
 • pomagate v info centru,
 • pomagate v razvojnem centru.

Vabljeni vsi, ki želite sodelovati na kakršen koli način! Če želite več informacij ali nam želite kaj predlagati, nam pišite na naš elektronski naslov info@zavod-pet.si.

Obiščete lahko tudi našo spletno stran www.zavod-pet.si  ali pa našo facebook stran PET – Pasja enota terapevtov.

Kako pa vam lahko pomagajo tisti, ki bi vas želeli pri vaši dejavnosti podpreti?

Vsaka PETka je dobrodošla, saj nam pomaga delati bolje. Donacijo lahko nakažete na spodnji naslov:

PET – Pasja enota terapevtov, Zavod za terapijo s pomočjo psov Zvezda 16 1210 Ljubljana Šentvid, Matična številka: 6043445000, Davčna številka: 78241499, Številka računa: SI56 0203 2025 9608 039 – Namen: DONACIJA

 

Helena, srčna hvala za vse izčrpne informacije o delu psov terapevtov in njihovih vodnikov. Obilo veselja in lepih trenutkov s tvojima psičakam ti želimo – bodisi na ‘terenu’ ali pa na domačem kavču.

Podobni prispevki