Blog, Okolje

Ali lahko pasje kakce kompostiramo?

Kompostiranje pasjih kakcev: nasveti za izbiro kompostno razgradljivih vrečk za kakce, razgradljivih vrečk za kakce in odgovorno ravnanje s pasjimi iztrebki.

Pogovorimo se o pasjih kakcih… Ko odvržemo vrečko s kakcem v bližnji smetnjak, se počutimo kot da smo opravili svoj del v kodeksu lepega obnašanja pasjih skrbnikov: počistili smo okolico in preprečili, da bi naključni sprehajalec pohodil pasji kakec.

Saj, to je dovolj, kajne? Včasih je bilo res dovolj. A kot pasji skrbniki, lahko naredimo še več. Saj ima tudi način, na katerega počistimo za svojim kužkom, velik vpliv na planet.

Na svetu je več kot 900 milijonov psov, to pa pomeni tudi ogromne količine kakcev. Seveda, je pobiranje kakcev pomembno (o tem smo že govorili tukaj), pomembno pa je tudi, kako jih odvržemo. Mešani odpadki so ena možnost, obstajajo pa še druge rešitve.

Tukaj zagotovo nastopijo v igro kompostno razgradljive vrečke. To so vrečke, ki so izdelane na rastlinski osnovi, a so kljub temu dovolj močne in trdne da omogočajo pobiranje kakcev brez nezgod. Ampak, zakaj so pravzaprav okolju prijazna alternativa?

vrečke za kakce

Ali je dovolj, da počistimo za svojim psom – ali je pomembno tudi kako to počnemo? (Foto: Eko Brlog)

Kompostno razgradljive vrečke za kakce

Marsikdo se na to požvižga, a dejstvo je, da so te vrečke – vrečke prihodnosti. Glede na to, da se vsako leto porabi okoli 500 milijonov plastičnih vrečk za kakce, ni čudno, da se marsikateri pasji skrbnik trudi poiskati bolj ekološko možnost. Obstajata pa 2 vrsti kompostno razgradljivih vrečk: takšne, ki so primerne za industrijsko kompostiranje in takšne, ki so primerne za domači kompost.

Vrečke, ki se ponašajo s certifikatom TUV HOME Compostable, se lahko uporabljajo tudi na domačem kompostu, ki ni namenjen užitnim vrtninam (zaradi kakca, ne pa zaradi vrečke). Niso samo okolju prijaznejša alternativa, ampak lahko tudi pomagajo vzdrževati cvetoče gredice na tvojem vrtu.

To pa še ni vse. Kompostno razgradljive vrečke so namreč okolju prijaznejše že med samo proizvodnjo. Ker so narejene in obnovljivega rastlinskega materiala (koruznega škorba), imajo nižji ogljični odtis. Še najbolje je, če kupimo takšne vrečke tudi v okolju prijazni embalaži.

Proces kompostiranja

Kompostiranje je proces razkrajanja organskih odpadkov s pomočjo mikroorganizmov. Za popolno razgradnjo snovi je potrebna določena temperatura, prisotnost kisika in vode. Ampak, kako je s tem povezan pasji kakec?

Pasji iztrebki so biološki odpadek, ki se v primernih pogojih popolnoma razgradi. V normalnem in dobro vzdrževanem domačem kompostu se bo kompostno razgradljiva vrečka razgradila v roku 1 leta.

Če se s kompostiranjem pasjih iztrebkov (in vrečk) srečujete prvič, imamo nekaj nasvetov. Najprej moramo ustvariti primerne pogoje za kompostiranje. Ker je v pasjem kakcu veliko dušika, je nujna prisotnost velikih količin ogljika v kompostu. K temu pripomore npr. žaganje, ki je bogato z ogljikom in odličen nevtralizator v tem primeru. Ko gradite kompost, se držite razmerja 2:1 ko gre za pasje kakce in žaganje.

Seveda lahko pasji iztrebki vsebujejo celo vrsto nemarnih parazitov in patogenih bakterij. Ti bodo v dobro vzdževanem kompostnem kupu v roku 1 leta propadli. Kljub temu pa priporočamo, da se takšen kompost uporablja le za vrt, na katerem ni užitne zelenjave.

Navodila za pripravo komposta s pasjimi iztrebki (brez vrečk)

  1. Uporabi razmerje 1 del žagovine in 2 dela pasjih iztrebkov
  2. Kompostni kup pokrij s temnim neaborbativnim materialom ali kompostnim pokrovom. To v kupu zadrži temperaturo, ki pobije bakterije.
  3. Kompost tedensko obrnite in preverite temperaturo s termometrom. V kupu mora biti 5 zaporednih dni temperatura vsaj 73 stopinj Celzija, če želimo zagotoviti, da bodo bakterije uničene.
  4. Po približno 4-6 tednih lahko kompost uporabljate za neužitne vrtnine. Pasji kakci tako postanejo kakovostna hrana za rastline.

Kompost iz pasjih kakcev naj ne bo namenjen užitnim rastlinam. Foto: Markus Spiske (Unsplash)

Kje najdem kompostno razgradljive vrečke?

Pri nas, seveda! Kompostno razgradljive vrečke so narejene iz koruznega škroba – to je material, ki po pretvorbi v polimere, zagotavlja enako moč in vsestranskost kot plastika – brez negativnega vpliva na okolje.

Te vrečke so tudi certificirano kompostno razgradljive. Kaj to pomeni? No, da se vrečke lahko razgradijo morajo biti biorazgradljive v razmerah, ki vladajo na kompostu.

To pomeni da:

  • popolnoma se morajo razgraditi v enem kompostnem ciklu,
  • v kompostu ne smejo pustiti toksičnih ostankov in težkih kovin,
  • ne smejo imeti negativnih učinkov na kompostni proces.

Vrečke v naši ponudbi seveda ustrezajo vseh zahtevam.

Kot skrbniki psov lahko (in moramo) narediti več, kot le pobrati kakce s travnikov in sprehajalnih površin. Naša dolžnost je, da to naredimo na okolju najprijaznejši način. Za vse, ki želijo svet očistiti pasjih kakcev in tudi plastike, so kompostno razgradljive vrečke zagotovo najboljša izbira.

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.