Blog, Nega

Tipi dlake pri psih in zakaj je pomembno, da jih poznamo

Res je, da se za naše kosmatince (večinoma) odločamo glede na njegove značajske lastnosti. A, ker si z njimi delimo stanovanja (in pogosto tudi kavče in postelje), morda ni odveč pred nakupom razmisliti tudi o tem, kakšen tip dlake bo krasil kožušček našega kosmatinca.

Če se še odločamo za hišnega ljubljenčka, se morda ni odveč vprašati:

 • Ali se bomo zmogli spopadati z vso odvečno dlako v stanovanju?
 • Ali bo pes (maček) potreboval profesionalno nego v salonu, kako pogosto in ali si jo lahko privoščimo?
 • Ali je v družini oseba z alergijo na dlako/prhljaj/oboje?
 • Kaj pa umazana dlaka po blatnih sprehodih – kako se bomo spopadali z umazanijo na vsakodnevni bazi?

Če pa posvojimo mešančka, na primer, pa pogosto niti ne vemo, kakšno je poreklo našega psa, kaj šele kakšne so njegove potrebe kar se tiče nege. Če se odločamo za psa neznanega porekla se moramo zavedati, da se tudi dlaka mladička pogosto močno razlikuje od dlake psa v odrasli dobi. Mladički imajo navadno mehko, puhasto in nezahtevno dlako, ki se lahko med odraščanjem spremeni v dlako, ki potrebuje redno nego.

Tipov dlake je sicer ogromno, a okvirno jih lahko dlako razdelimo na naslednje kategorije:

 • Kratka dlaka
 • Dolga dlaka
 • Kodrasta dlaka
 • Srednje dolga svilnata dlaka
 • Gosta dlaka
 • Dlaka, ki potrebuje trimanje
 • Dlaka, ki potrebuje striženje

V nadaljevanju si bomo ogledali značilnosti posameznih tipov dlake in njihove potrebe, ko gre za nego.

Kratka dlaka

Kratka dlaka ni vedno najlažja za vzdrževanje (kljub splošnemu prepričanju). Ker se te pasme misijo, jih je potrebno redno krtačiti, sicer bodo dlake povsod. Ker so precej ostre in kratke, se zlahka primejo na oblačila, pohištvo, avtomobilske sedeže… in jih je težko odstraniti.

To težavo lahko lajšamo z rednim krtačenjem z rokavico iz sisala ali gume. Dobro je, če psa v času menjave dlake tudi okopamo in še v banji temeljito prečešemo.

Sem spadajo: greyhound, basenji, beagle, bokser, buldog, dalmatinec, nemška doga, italijanski hrt, labradorec, mestif, pointer, mops, rodezijski grebenar, rotvajler, vizsla, weimaraner, whippet, itd.

Kuža s kratko dlako. Foto: Diana Reinoso (Pexels)

Dolga dlaka

Večina dolgodlakih pasem ne menja dlake tako kot kratkodlake. Kljub temu pa jim izpada dlaka, in če jih redno ne negujemo, se bo dlaka zavozlala, sprijela in sfilcala. Nujno je vsakodnevno krtačenje (ali pa vsaj 3-krat tedensko). Uporaba kakovostnega balzama naredi dlako bolj gladko in manjša je verjetnost za se bo dlaka med kopanji zavozlala, krtačenje pa bo nekoliko manj zahtevno.

Pri resnično dolgi dlaki se dlaka pogosto loči na strani po dolžini hrbta, v nekaterih primerih pa se dlaka nad očmi zaveže v čop, saj s tem zmanjšamo draženje oči in psu odstremo pogled.

Psom, ki niso razstavni, pogosto prikrajšano dlako na trupu (trebuh), saj s tem izboljšamo zračenje kožuha in kože, izboljšamo higieno in preprečimo nastajanje vozlov na trebuhu ter v okolici genitalij. V kolikor dolge dlake ne zmoremo vzdrževati v primernem stanju, je bolje da psa strižemo na krajšo (a ne prekratko!) dolžino in se s tem izognemo nastajanju neprijetnim in bolečim vozlom dlake.

Sem spadajo: afganistanec, bradati collie, briard, coton du tulear, lhasa apso, maltežan, Shih Tzu, tibetanski terier, yorkshire terier, itd.

Dolga dlaka. Foto: Helena Lopes (Pexels)

Kodrasta in zavozlana dlaka

Psi z dolgo vrvičasto zavozlano dlako so sicer nekoliko bolj redki med ne-razstavnimi psi, pa vendar se vedno bolj pojavljajo tudi kot družinski psi. Te pasme potrebujejo redno nego izkušenega pasjega frizerja, sicer je njihov kožuh zanemarjen, smrdljiv in umazan, psi pa zagotovo nesrečni.

Psi s kodrasto dlako imajo navadno krajšo dlako, ki jo ja lažje obvladati kakor zavozlan tip, omenjen zgoraj. A kljub temu, potrebujejo tudi ti psi redno nego. Predvsem je pomembno česanje, ki odstrani odvečno dlako in preprečuje neprijetno vozlanje in filcanje. Najbolje je, če z navajanjem na nego in krtačenje začnemo že v rani mladosti, saj je takrat dlaka še nekoliko manj zahtevna.

Sem spadajo: curley-coated retriever, irski vodni španjel, komodor, lagotto Romagnolo, puli, itd.

Kodrasti tip dlake. Foto: Bianca Ackermann (Unsplash)

 

Srednje dolga svilnata dlaka

Psi s tem tipom dlake so navadno (če so primerno negovani, seveda) zelo lepi na pogled, elegantni in s svetlečo svilnato dlako. Dlaka se sicer zelo redko vozla, a pri delovnih psih se v kožuh pogosto zaplete različno rastlinje in umazanija, kar zahteva posebno nego. Psi, ki imajo svilnato in nežno dlako bodo potrebovali posebne kozmetične izdelke za mehčanje dlake in balzam – slednjim se seveda izogibamo pri psih s tršim tipom dlake.

Sem spadajo: avstralski ovčar, border collie, borzoi, cavalier King Charles španjel, angleški seter, dolgodlaki jazbečar, zlati prinašalec, gladkodlaki prinašalec, irski seter, munsterlander, nova scotia duck tolling retriever, papillon, saluki, tibetabski španjel, itd.

Svilnati tip dlake. Foto: Tadeusz Lakota (Unsplash)

Gosta dlaka

Ti psi imajo kožuh, ki je pripravljen na preživetje v izjemno težkih pogojih. Dlaka je precej zahtevna za sobivanje. Kadar psi menjajo dlako, gre zares. Mehka puhasta dlaka izpada za cele pesti. Ker so navadno nastanjeni v toplejšem podnebju (in v notranjih prostorih), menjajo dlako skoraj nepretrgoma. Profesionalna nega bo pomagala zmanjšati količino odpadle dlake.

Sem spadajo: chow chow, akita, aljaški malamut, rough collie, nemški ovčar, nemški špic, hovawart, kuvasz, novofundlanec, norveški lunedenhund, pomeranec, samojed, shiba inu, sibirski huski, tibetanski mastif, itd.

Gosta dlaka. Foto: Alvan Nee (Unsplash)

 

Dlaka, ki potrebuje trimanje

Obstaja več načinov trimanja dlake, ki se razlikujejo od pasme do pasme. Oblika nege je odvisna tudi od tega ali gre za razstavnega psa ali ‘le’ družinskega psa. Glede na potrebe in želje se o najprimernejši negi posvetujte s svojim pasjim frizerjem.

Sem spadajo: višavski terier, airdale terier, borderski terier, cairn terier, šnavcer, itd.

Tip dlake, ki potrebuje trimanje. Foto: Jonathan Farber (Unsplash)

Dlaka, ki potrebuje striženje

Družinski psi so pogosto ostriženi. Tudi v primerih, ko se težko vzdržuje primerno stanje kožuha se dlako skrajša na dolžino, ki jo je lažje obvladovati. Dlaka, kakršno ima npr. pudelj, potrebuje redno nego in česanje – če ne dnevno, pa vsaj 3-4x tedensko (še posebej med odraščanjem). Priporoča se tudi uporaba kakovostnega šampona, v kombinaciji z balzamom. Pri krtačenju je nujno, da se dlako češe od kože navzdol, tako da se dlake popolnoma ločijo, V nasprotnem primeru lahko pride do formiranja vozlov v bližini kože. To se še posebej pogosto dogaja pri odraščajočih psih, ki menjajo dlako.

Pri približno 7 mesecih se začne dlaka spreminjati, staro dlako pa je potrebno odstraniti, saj sicer tvori mase. V roku nekaj mesecev se dlaka popolnoma zamenja z ‘odraslo’ tršo dlako in jo je navadno lažje negovati. Le nekateri psi obdržijo dlako, ki je izjemno težavna za vzdrževanje in potrebuje med striženji stalno nego ter krtačenje.

Sem spadajo: pudel, ameriški koker španjel, bedlington terier, črni ruski terier, angleški koker španjel, angleški špringer španjel, brittany, portugalski vodni pes, itd.

Ta tip dlake, potrebuje redno nego in striženje. Foto: Kevin Butz (Unsplash)

 

Kakšno dlako pa ima tvoj kuža in ali zanjo skrbiš na pravilen način?

V Eko Brlogu najdeš odlične naravne šampone, balzame in tudi pripomočke za nego tvojega kosmatinca. Če potrebuješ pomoč pri izbiri, pa se le obrni na nas in z veseljem ti bomo pomagali izbrati.

 

 • Vir: Geeson, E., 2004, Ultimate Dog Grooming, New York, ZDA, Firefly Books

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.