Blog, Zdravje

Osnove zdravja za srečno življenje naših ljubljenčkov

Vsak skrbnik živali si želi, da bi njegov kosmatinec živel kar se da dolgo, srečno in polno življenje. Menim, da je pri skrbi za zdravje naših živali (in obenem tudi doseganju tega cilja) ključno predvsem to, da v ospredje postavimo 4 osnove zdravja naših živali: prehrano, gibanje, čustveno ravnovesje in redno veterinarsko oskrbo oz. preventivo. Če boste poskrbeli za te osnove (in seveda z malo sreče), boste svojim kosmatincem omogočili kar najbolj kakovostno in polno življenje. Sebi pa boste po vsej verjetnosti prihranili grozne skrbi, stres in tudi finančno breme zdravljenja kronično bolne živali.

Pa preglejmo te osnovne gradnike zdravja.

 

1. Prehrana – če gre ljubezen skozi želodec, gre zdravje skozi črevo

Prvi steber zdravja vaših malih živali je prehrana. Kakovostna in vrsti primerna prehrana zagotavlja živalim potrebna hranila, ki so ključna za optimalno delovanje organizma. Raznolika in uravnotežena prehrana, prilagojena specifičnim potrebam vašega ljubljenčka, bo podprla njegovo telo tako, da se bo v njem počutil zdravo, umirjeno in močno. Njegovo telo bo sposobno normalnega odziva na zunanje dejavnike, zdravje pa bo opazno tako na zunaj (lepo dlaka, koža, sijoče oči, zdravi zobje) kakor tudi navznotraj (čvrst in ‘lep’ iztrebek).

 

2. Gibanje – aktiven življenjski slog je pomemben za fizično in psihično zdravje

Drugi steber zdravja je gibanje. Redna telesna aktivnost je ključnega pomena za ohranjanje telesne kondicije, preprečevanje debelosti in spodbujanje splošnega dobrega počutja naših živali. Sprehodi, igre in druge oblike (telo)vadbe so odličen način, da ohranite vašega ljubljenčka srečnega in vitalnega. To pa ne velja samo za kužke – ampak tudi vse prepogosto pozabljene muce (in seveda tudi druge male živali, ki sobivajo z nami). Poskrbite, da bo vsakodnevna aktivnost prilagojena starosti, velikosti in zdravstvenem stanju vašega hišnega ljubljenčka. Ne pozabite pa vzeti v zakup tudi zunanjih pogojev in aktivnost ustrezno prilagodite.

 

3. Čustveno ravnovesje – svet, kot ga vidijo živali

Tretji steber zdravja je čustveno ravnovesje. Čeprav je na tretjem mestu, pa zagotovo ni nepomembno. Dobro ali pozitivno čustveno stanje je namreč ključnega pomena za dobro počutje vašega ljubljenčka. Za to je najprej pomembno, da biva v primernem okolju. Mora imeti primerno nastanitev, opremo, dostop do dobrin (kot so voda, hrana, igrače), ne sme biti vsakodnevno izpostavljen hrupu ali toksičnim snovem, itd. Tu je najlažje, če se postavimo na vse štiri in si ogledamo svet (dobesedno) iz njihovega zornega kota. Pomembno je tudi vzdušje v družini oz. doma. Stabilno okolje, druženje s svojimi vrstniki ter igre so pomembni dejavniki za preprečevanje stresa in anksioznosti. Hišni ljubljenčki pa seveda najbolj od vsega potrebujejo ljubezen, pozornost in čas, ki ga preživijo z nami – zato vložimo energijo predvsem v ustvarjanje pozitivnih izkušenj in gradnje trdne vezi med nami.

 

4. Redna veterinarska oskrba oz. preventiva – ker včasih sami kaj spregledamo

Četrti in prav tako izjemno pomemben steber zdravja naših živali je redna veterinarska oskrba oz. preventiva. Redni veterinarski pregledi in preventivno zdravljenje pomagajo preprečevati bolezni, hitro zaznavati morebitne težave in ohranjati optimalno zdravje. Dobro je, če si beležimo vsakodnevne aktivnosti naših živali in morebitna odstopanja. Če težave ne izzvenijo, se ponavljajo ali opazimo nek trend v pojavljanju je posvet z veterinarjem zagotovo na mestu.  Izbira veterinarja je prav tako pomembna (ali še bolj!) kot izbira osebnega zdravnika. Veterinarju moramo zaupati, z njim moramo sodelovati, naša žival pa se mora med pregledi počutiti kar se da dobro. Poleg tega je vedno več možnosti komplementarnega zdravljenja naših živali, ki gre z roko v roki z zahodno veterinarsko medicino.

 

Z roko v roki za najboljše življenje naših živali

Če združite te štiri stebre, boste ustvarili trdne temelje za zdravo življenje svoje živali. Na vse žal nimamo vpliva in včasih poseže v naše /in njihovo življenje usoda. A prav se mi zdi, da kot njihovi ‘zastopniki’ naredimo vse kar je v naši moči za to, da so zadovoljni, njihovo življenje pa polno in kar se da dolgo.

Z oblikovanjem zdravih navad (kakovostna prehrana, gibanje, čas za počitek, zdravo okolje, vzdrževanje kakovostnih odnosov…) za našo žival pa mimogrede poskrbimo tudi zase – vsaj prav bi bilo tako! Pogosto namreč lažje poskrbimo za naše ljubljene kot zase. A roko na srce: če ne boste zdravi in srečni vi, to ne bo koristilo prav nikomur – še posebej pa ne vaši živali. Če torej želite zanje najboljše – delajte tudi na sebi in svojem zdravju.

Če vas je ta sestavek motiviral, vas prijazno vabim, da se mi pridružite na 12 brezplačnem mesečnem raziskovanju vseh 4 stebrov zdravega življenja. Mislim, da bomo s skupnimi močmi prevetrili naše zanje, razbili marsikateri mit, ter se motivirali k bolj zavestnemu in zdravemu življenju ter skrbništvu oz. sobivanju z našimi kosmatinci. Sledi nam na socialnih omrežjih, ali pa se nam pridruži v Facebook skupini oz. na e-novičkah (klikni spodaj). Veselim se naših srečanj!

Anja

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.

Podobni prispevki