Blog, Zdravje

Sezona klopov – na kaj moramo biti pozorni

Klopi so krvosesni zunanji zajedavci, ki v toplejšem obdobju leta povzročajo preglavice večini pasjih in mačjih skrbnikov. Res so neprijetni na pogled in po piku pustijo srbeče mesto. A največja potencialna nevarnost so klopno prenosljive bolezni (zoonoze), ki jih klopi prenašajo med svojimi gostitelji. V Sloveniji gre predvsem za boreliozo, anaplazmozo in babeziozo.

Klinični znaki so pri vsaki bolezni drugačni, pogosto pa so nespecifični. Pojavijo se neješčnost, letargija, apatija, odpor do gibanja, šepanje, itd.

Preventiva je pomembna

Poleg tega imamo tudi skrbniki živali zaradi sobivanja z našimi kosmatinci večje tveganje, za ugriz klopa. Zato je izjemnega pomena, da poskrbimo za učinkovito zaščito pred klopi. Tu pa bi rada poudarila, da prav nobeno sredstvo za zaščito pred klopi ni 100% učinkovito. Zato kljub vsemu priporočamo, da vašo žival vsakodnevne pregledujete za klopi. Predvsem bodi pozorni na tistih mestih, ki so težje dostopna, kot so: pod pazduhama, med nogami, v uhljih, med prsti, itd.

Pomembno je da klopa najdemo še preden se prisesa, oz. da ga odstranimo v najkrajšem možnem času, saj s tem poskrbimo za to, da so možnosti prenosa potencialne bolezni najmanjše.

Klop na listu. Foto: Erik Karits (Unsplash)

Kako odstranim klopa?

Ko najdemo klopa, dlako na mestu nežno razpremo in si pripravimo orodje (pinceto) za odstranjevanje klopov. Klopa primemo s pinceto in ga nežno zasučemo v nasprotni smeri urinega kazalca. Po nekaj zasukih se bo spustil. Mesto ugriza razkužimo s primernim sredstvom. Klopa ubijemo in ga zavržemo.

NIKDAR PA:

  • Klopa ne zalivamo z oljem ali drugimi tekočinami. S tem povzročimo da klop spusti v ugriz še več sline.
  • Klopa ne odtrgamo s prsti.
  • Klopa ne stiskamo medtem ko je pritrjen.

Gozdi sprehodi so najlepši. Foto: Jamie Street (Unsplash)

Moj kuža je imel klopa, kaj pa zdaj?

Če je imel naš pes klopa, ga v prihodnjih tednih opazujte. Če opazite pri brezvoljnost, neješčnost povišano telesno temperaturo z bruhanjem in drisko ali šepanjem, obiščite svojega veterinarja. Ob pravočasni laboratorijski diagnostiki se klopno prenosljive bolezni uspešno zdravijo.

Katera sredstva so najprimernejša?

Tu žal ni črno-belega odgovora. Veterinarji priporočajo farmacevtske pripravke, ki delujejo bodisi tako, da zajedavce ubijejo ali pa jih odganjajo.  Temu zagotovo pritrdi tudi marsikateri skrbnik živali, ki je zbolela za klopno prenosljivo boleznijo in je imela zaradi tega hujše zdravstvene posledice.

Po drugi strani pa lahko zasledimo tudi veliko informacij o tem, kakšne neželene stranske učinke imajo pesticidi na organizem in okolje. Zato marsikdo raje poseže po bolj naravnih učinkovinah.

Tu pa se moramo ponovno zavedati, da naravno ni vedno enako manj škodljivo. Mnoge naravne učinkovine imajo lahko toksične učinke na živali. Tako imajo lahko popolnoma naravna eterična olja, kadar z njimi ne ravnamo primerno škodljive učinke na živali. Če se boste torej lotili domače priprave repelenta za mrčes, se o sestavi in aplikaciji primerni za vašo žival dobro pozanimajte.

Dr. Judy Morgan priporoča uporabo eteričnih olj, kot so: olje cedre, sivke, limonske trave, poprove mete, geranije ali neem olje. Obenem opozarja na varnost pri uporabi – olja je treba vedno primerno razredčiti v nosilnem olju ali vodi in jih uporabiti na varen in primeren način. Nakapamo jih lahko na rutico in jo uporabimo namesto repelentne ovratnice. Ob  uporabi olj se moramo zavedati, da imajo živali bolj razvit voh kot ljudje, zato moramo ob uporabi eteričnih olj tudi ustrezno prezračiti prostore, živali pa nikoli ne pršimo v okolici obraza!

Če so vam všeč naravna pršila, ki delujejo repelentno na insekte (tudi na klope in bolhe), lahko posežete po že pripravljenih naravnih pripravkih za pse ali pa za mačke.

Tudi kokosovo olje ima repelentni učinek na bolhe, saj vsebuje lavrinsko kislino. Lahko ga vmasiramo v kožuh, ali pa dodajamo k prehrani.

Izbira (in odgovornost) je tako popolnoma vaša. Kakor rečeno pa prav nobena zaščita ni 100% učinkovita. Zato vedno priporočamo še redno pregledovanje živali in sprotno odstranjevanje klopov z dlake in oblačil. Kar je pravzaprav tudi najboljša preventiva.

Ultrazvočni odganjalec klopov Tickless Mini.

Pri odganjanju pa nam lahko pomagajo tudi drugačni pripomočki. Na tržišču najdete bioresonančne obeske za zaščito pred klopi, posebne EM ovratnice in tudi ultrazvočne odganjalce. Ti so popolnoma netoksični in nimajo neželenih stranskih učinkov, ter lahko pripomorejo k boljši zaščiti pred temi malimi nedobrodošlimi obiskovalci.

Poskrbite lahko tudi za to, da se klopi in ostali neželeni mrčes ne bo zadrževal na vaši zelenici. Klopi imajo namreč radi hladna, senčna mesta, zato jim sveže pokošena trava ne bo všeč. V okolici pa lahko zasadite rastline kot so: sivka, žajbelj, meta, pelin ali rožmarin, ki jih klopi in bolhe na marajo.

Nismo pa pozabili tudi na preverjene in naravne repelentne izdelke za ljudi! Na voljo so v obliki razpršila ali kreme (slednja deluje proti komarjem in je obenem tudi negovalno mazilo!).

Prijetno preživljanje dni v naravi vam želim!

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.