Blog, Sobivanje, Zdravje

Praznične nevarnosti za naše kosmatince

Praznični čas je res lahko čaroben… Žal pa se čisto prepogosto zgodi, da se med prazniki pojavijo kakšne zdravstvene tegobe naših kosmatincev. To lahko zagotovo potrdi marsikateri dežurni veterinar, ki na praznične vikende in večere sprejema bolne in poškodovane živali.

Marsikateri nevšečnosti pa se lahko izognemo, če med prazniki pomislimo na nekaj potencialnih nevarnosti za naše kosmatince in jih obvarujemo pred njimi.

Božični okraski in drevesce

Poskrbimo zato, da je naše drevesce stabilno in da se ob morebitnem plezanju (mucki) ne bo prevrnilo in jih poškodovalo.

Okraski lahko predstavljajo nevarnost za radovedne kužke, predvsem pa mucke. Zato bi bilo dobro, da bi potencialno nevarne in lomljive okraske obesili na višje veje dreveščka, ali pa se bi jim v celoti odpovedali in za okraševanje raje uporabili varnejše materiale. Preventivno pa morda najbolje ravnamo, če najnižjih vej drevesca sploh ne okrasimo.

Druga nevarnost so električni kabli lučk. Če jih živali žvečijo (kar žal rade počno), lahko povzročijo resne poškodbe zaradi električnega udara in opeklin ustne votline. Kable in napeljave zato vedno ustrezno zaščitimo, da preprečimo morebitno grizenje.

 

Drevesce postavimo tako, da bo za živali čimbolj varno. (foto: Jessica Lewis, Unsplash)

Okrasne rastline

Praznične rastline so lahko res lepa popestritev našega doma, a so lahko strupene za naše živali. Tudi tiste, ki niso strupene, pa lahko razdražijo želodček in povzročijo prebavne motnje, kadar jih živali zaužijejo v večjih količinah.

Med nevarne praznične rastline spadajo: amarilis, bršljan, omela, lilije, bodika, zimzelene rastline, krizanteme in rododendron. Tudi božične zvezde navadno prištevamo med toksične za živali, čeprav pa v resnici niso zelo strupene. Ob zaužitju pa kljub vsemu povzročijo vnetje prebavnega trakta in bruhanje, zato previdnost ni odveč.

Okrasni trakovi (na darilih)

Previdnost ni odveč tudi, ko pod drevescem puščamo zavita in okrašena darila. Mucke zelo rade žvečijo trakove, ti pa so lahko zanje precej nevarni. Navijejo se lahko namreč okoli korena jezika ali pa (po zaužitju) blokado ali celo poškodbe črevesja, ki so lahko smrtno nevarne.  Če posumite, da je vaša mačka zaužila kakšen trak je obisk pri veterinarju nujen.

 

Med prazniki lahko z nekaj previdnosti preprečimo mariskatero nevšečnost.

Antifriz in sol

Antifriz kot nevarnost za zaužitje in zastrupitev pri živalih morda že poznate. Še posebej je nevaren antifriz, ki vsebuje etilen glikol in je lahko za živali smrten. Sol za posipanje cest je prav tako lahko škodljiva. Lahko namreč draži tačke, psi jih zato ližejo – kar pa posledično lahko vodi do vznemirjenega želodca in bruhanja. Zato je še posebej pametno po sprehodih v takšnem okolju, kjer so ceste posoljene, po sprehodu tačke umiti. Uporabite lahko tudi blago milo, kakršna so ta.

Piškoti in čokolade

Zaužitje prevelike količine sladkarij in (predvsem čokolade) lahko vodi do prebavnih motenj ali celo zastrupitve. Še posebej je lahko problematično surovo testo za piškote, kadar vsebuje kvas. Če žival zaužije takšno testo, kvas v testu povzroči vzhajanje v prebavnem traktu, ki lahko vodi v blokado ali celo rupturo notranjih organov.

 

Pozorno z igračkami. (foto: Elly Fairytale, Pexels)

Igrače in baterije

V prazničnem času se lahko (predvsem v gospodinjstvih, kjer so doma otroci) zgodi, da je po stanovanju več igrač kot navadno. Zaužitje igrač je seveda za živali nevarno, še posebej kadar vsebujejo baterije, zato je nujno da igračke za sabo otroci vedno pospravijo.

Alkohol

Alkohol je za živali strupen in lahko je tudi smrtno nevaren (celo v relativno majhnih količinah). Zato je pomembno, da poskrbimo da živali nimajo dostopa do alkohola. Še posebej velja biti previden pri alkoholu sladkega okusa in pri slaščicah in jedeh, ki vsebujejo alkohol.

 

To so torej najpogostejše praznične nevarnosti, na katere je dobro da smo pozorni, če želimo imeti čimbolj mirne praznike. Želimo vam, da si med prazniki vzamete čas zase in za svoje bližnje – tudi kosmatince, seveda.

Če bi jim radi pod drevesce postavili kakšno uporabno in ekološko darilo, ga zagotovo najdete na naših poličkah. Za svoje bližnje – ljubitelje živali in narave – pa lahko izberete tudi naš darilni bon, ki bo zagotovo narisal nasmeh na obraz.

Srečne in vesele praznike vam želim!

Anja

 

Spletna stran Eko Brlog in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski ali zdravstveni nasvet.