Okolju prijazne novoletne zaobljube

Okolju prijazne novoletne zaobljube

Zagotovo je skok v novo leto za marsikoga odličen izgovor za nove začetke. Osvajamo nove, bolj zdrave navade. Opuščamo stare vzorce in razvade. Zamislimo se nad dosežki in lekcijami preteklega leta in razmislimo kako si želimo, da se odvije leto, ki je pred nami…

Zima je odličen čas za pregled naših misli, prioritet in vrednot. Dolgi večeri so več kot primerni za počitek, branje in razmišljanje. (In cartljanje s kosmatinci, seveda! 😉 ) Posledice globalnega segrevanja, so danes vidne že prav vsakemu, pa naj si še tako zatiska oči. Časi brezglave in brezvestne potrošnje so (k sreči!) minili in kdor še ni povzel okolju prijaznejših navad in življenjskega sloga tiči glavo v pesek.

OK, čas za priznanje. Tudi Eko Brlog ni 100% eko in okolju prijazen. Na koncu koncev smo le družina, s 4 ljubljenčki in 2 majhnima otrokoma. Seveda, smo potrošniki. A skušamo biti v našem ravnanju čimbolj ekološki. Zato bomo z vami delili nekaj enostavnih nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko v novem letu zlahka zmanjšali svoj ogljični odtis (in tudi ogljični odtis vašega ljubljenčka).

1. Uporabljaj vrečke za večkratno uporabo. Vedno.

Ja, saj vemo – to čivkajo že ptički na vejah. Pa vendar ponavljamo, saj je na svetu še vedno preveč plastičnih vrečk. V EU naj bi posameznik letno porabil okoli 200 plastičnih nosilnih vrečk, povprečen čas uporabe take vrečke pa je zgolj 25 minut. V okolju pa plastične vrečke za razpad potrebujejo od 20 pa tudi do 1000 let! Razpadejo na nekakšen manjši prah in neglede na velikost, ti delci ostanejo za vedno v okolju ter s svojimi strupenimi delci predstavljajo grožnjo za podtalnico! Vrečke predstavljajo veliko grožnjo za okolje. Na tisoče morskih živali na leto pogine zaradi plastičnih vrečk. Težava je v tem, da večina plastičnih vrečk nikoli ne pride do odlagališča, ampak jih ljudje odvržemo že prej – tako potem ‘krasijo’ ograje, grmovja ob rekah, mašijo jarke in kanalizacijo ter onesnažujejo rečne struge.

Hitro torej vtakni bombažno nakupovalno vrečko v torbico in bo pri roki tudi takrat ko greš po zalogo hrane za svojega kosmatinca, k veterinarju po zdravila zanj ali pa po malico med službo. Ko bo enkrat to postala tvoja navada, ne boš mogel več seči po plastični vrečki.

2. Vrečke za kakce. Vsaj 365 letno.

Platične, razgradljive ali pa vrečke za kompostiranje… Razlika?

Plastične vrečke se razgrajujejo več kot 1000 let in pogosto puščajo toksične ostanke v okolju, ki bodo povzročali probleme za bodoče generacije. Razgradljive vrečke imajo dodatek za biorazgradljivost in se tako razgradijo v veliko hitrejšem času (12-18 mesecih) na vse manjše in manjše delce, dokler se ne asimilirajo v okolje. Vrečke za kompost pa so zagotovo najbolj zelena možnost, saj se razgradijo v roku 45 dni od uporabe (stok z organsko snovjo oz. kakcem), ter v okolju ne puščajo nobenih toksičnih zaostankov. Poleg tega pa so popolnoma iz rastlinskega materiala in tako ne zahtevajo proizvodnje plastike ampak je njihov vir obnovljiv.

3. Kupuj le kar resnično potrebuješ.

In kar kupiš naj bo kar se da okolju prijazno, trajno in kakovostno! Ne, nismo padli na glavo. Vemo, da smo trgovina in da bi vam morali prodati vse izdelke v naši ponudbi in še kaj za po vrhu. Kljub vsemu pa tega ne bomo storili in vam svetujemo, da tudi sami spremenite svoje nakupovalne navade. Naj bodo vaši nakupi premišljeni.

Pogosto lahko kako reč kupimo rabljeno (pasji boks, mačji praskalnik, idr…). Če to ni mogoče, poiščemo kakovostno in čimbolj ekološko alternativo. Skoraj vedno se izkaže da se še kako izplača odšteti kakšen evro več za dražjo opremo/igračo, saj nas izdelek nagradi s kakovostvo in daljšo življenjsko dobo. Poleg tega pa se ob pogledu na kupljen izdelek vedno razveselimo, saj nas navda občutek zadovoljstva, da smo izbrali bolj ekološko alternativo.

4. Izbiraj certificirano organsko hrano in izdelke iz etične proizvodnje.

BIO, eko, organsko… Pogosto so to nalepke, za katerimi žal ne stoji kakovosten proizvod. Pri izbiri izdelkov za živali (pa tudi sicer pri nakupih) tujih blagovnih znamk, nam je lahko v veliko pomoč The Good Shopping Guide. Ta vodič izdelke razvršča v sezname bolj in manj etičnih izdelkov – s tem pa je povezan tudi odnos do okolja in do zaposlenih.

Seveda, je najbolj ekološko pripravljati hrano doma iz lokalnih in ekološko pridelanih sestavin. A ne slepimo se z mislijo, da je to prav vsem dosegljivo, saj mnogi žal nimajo časa, denarja ali znanja niti za kuhanje hrane zase in za svojo družino… Zato izberimo za naše ljubljenčke  kakovostno in vrsti primerno hrano in kar najbolj etične proizvodnje. Po možnosti v biorazgradljivi embalaži.

Kakovostna prehrana nam lahko prihrani marsikateri obisk veterinarja in stroške zdravljenja ter uporabo farmacevtskih sredstev na našem ljubljenčku. Kar pa je ne le bolj ekološko in zdravo, ampak na dolgi rok tudi ceneje.

5. Razstrupljanje našega doma.

Preglejte vaš predal s pasjo/mačjo opremo. Kaj vse se valja v njem. Imate kakšne razžvečene plastične igrače vprašljivega porekla? Se v vaši kuhinji valjajo cenene plastične posodice? Umetni materiali (sploh kadar gre za ceneno proizvodnjo) lahko vsebujejo mariskatere zdravju škodljve snovi in težke kovine. O tem se bomo sicer razpisali kdaj drugič, a vam kljub vsemu svetujemo da se jih čimprej znebite. Dom si z veseljem delimo z našimi kosmatinci, a to pomeni da si jih delimo tudi z njihovimi ‘predmeti’. Naj bodo neškodljivi tako za vaše kot za njihovo zdravje.

6. Bodite vzor.

Širite informacije. Ne le na Facebooku. Tudi med sprehodom s pasje-človeškimi prijatelji. Med pogovorom ob kavi. Iščite rešitve za boljši svet. In svoje besde udejanjite. Nihče ni popoln. Pa saj ni v tem bistvo. Bistvo je v tem, da delamo na sebi in na našem odnosu do okolja. Kajti dan nam je le en svet in prav vsi bomo morali prispevati, če ga želimo ohraniti za nas in naše zanamce.

 

Kaj pa vi menite? Kaj lahko v novem letu naredimo za čistejši svet in zdravje naših kosmatincev?

Delite z nami svoje ideje in predloge. Ti vedno pridejo prav in mi smo z veseljem pripravljeni na konstruktivno debato. 🙂

 

Naj bo 2019 najlepše in najbolj zeleno leto doslej!

Vaš Eko Brlog

 

Naslovna fotografija: Maša Mušič

Kategorije: Blog

Povezani prispevki